Van der Poel en Van Aert zetten Tour op zijn kop; Mohoric wint rit, Roglic verliest klassement Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel en Van Aert zetten Tour op zijn kop; Mohoric wint rit, Roglic verliest klassement

Van der Poel en Van Aert zetten Tour op zijn kop; Mohoric wint rit, Roglic verliest klassement

Matej Mohoric heeft de ongelofelijk fel betwiste zevende rit van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Sloveen was de beste van een omvangrijke kopgroep die gecreëerd werd door Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Primoz Roglic moest passen en verloor veel tijd, terwijl Richard Carapaz juist wegreed van de overige klassementsrenners.

Met een afstand van 250 kilometer was dit op voorhand al een etappe om naar uit te kijken. Boven de 200 kilometer betekent namelijk: meer uithoudingsvermogen en body nodig, waardoor andere renners naar boven komen drijven.

Het peloton was zich daar natuurlijk bewust van, maar dit weerhield een groot aantal lieden er niet van om de beuk erin te gooien alsof er slechts tien kilometer gekoerst moest worden. Wat volgde: een furieus openingsuur met gemiddelde snelheden van 53 (!) kilometer per uur.

Van der Poel en Van Aert creëren elite-kopgroep

In die tombola ontstond een kopgroep van 29 renners, onder leiding van, jawel, Van der Poel. Van der Poel was enkel allesbehalve de enige interessante naam, want ook Van Aert, Vincenzo Nibali, Simon Yates en Kasper Asgreen slopen mee. Ook groene trui Cavendish sloop mee, hij zou later de tussensprint voor zijn rekening nemen.

De totale kopgroep bestond uit: Van der Poel, Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), Van Aert en Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Dylan van Baarle (INEOS), Nibali, Toms Skujins en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Asgreen en Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step), Imano Erviti en Iván García Cortina (Movistar), Patrick Konrad (BORA), Christophe Laporte (Cofidis), Ruben Guerreiro en Magnus Cort Nielsen (EF), Dorian Godon en Michael Schär (AG2R), Soren Kragh Andersen (DSM), Philippe Gilbert, Harry Sweeny en Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Matej Mohoric (Bahrain), Yates (BikeExchange), Hugo Houle (Astana), Victor Campenaerts (Qhubeka), Jan Bakelants en Boy van Poppel (Intermarché) en Franck Bonnamour (B&B Hotels)

UAE-Team Emirates was niet mee, waardoor de ploeg van nummer twee Tadej Pogacar op achtervolgen was aangewezen. Een harde les voor de troepen van de Sloveense topfavoriet, want tweehonderd (!) kilometer achtervolgen op zo’n elitegroep is totaal geen pretje. Gelukkig voor de ploeg uit de Emiraten hielp TotalEnergies een handje mee, maar dat ze zichzelf in een penibele situatie vonden stond als een paal boven water.

Kopgroep neemt afstand, Tour op zijn kop

De groep Van der Poel/Van Aert nam alsmaar meer afstand op het peloton, waar zelfs de bergknechten van Pogacar (Majka, Formolo, McNulty en Costa) al aangewend werden op het vlakke. Zes minuten luidde het verdicht, met nog honderd kilometer voor de boeg. Nibali en Yates lachten ondertussen in hun vuistje.

De Tour stond nog net niet op zijn kop, maar dit kunstje van Van der Poel en co betekende toch wel een aardige koprol. En dan moest de heuvelachtige fase van deze rit nog beginnen, met een uitgerookt UAE-Team Emirates in de achtergrond. Met nog tachtig kilometer voor d eboeg had Pogacar slechts twee, drie mannen over.

Terwijl Mohoric en Van Moer voorin afstand namen, werd Jumbo-Visma ondanks de aanwezigheid van Van Aert in de kopgroep wat onrustiger. Uiteindelijk remden ze weer af, waardoor Rafal Majka weer aan de bak moest.

TotalEnergies pakt over van UAE-Team Emirates, cohesie vooraan zoek

Van Moer en Mohoric pakten door gesteggel in de achtervolgende groep een mooie voorsprong van meer dan een minuut, terwijl ook het peloton iets meer naderde op het kleine peloton renners. Dit was maar voor even, want Van der Poel en co hervonden hun tempo en liepen weer uit op de het peloton, waar de Emiraten zichzelf helemaal het schompes reden. Dit leidde TotalEnergies ertoe om over te pakken.

Vooraan bleef het gepoker doorgaan. Stuyven en Campenaerts denderden door naar voren, waardoor we vier man voorin kregen, met daartussen drie Belgen. Dit kwartet pakte binnen mum van tijd 1.30 minuut voorsprong. Mohoric leek niet onder de indruk van de Vlaamse overmacht, hij beschikte over een typische ‘Mohoric-dag’ waarop alles leek te lukken.

Daarachter barstte het op veertig kilometer van de meet volledig uiteen onder aanvoering van Konrad. Van Aert, Van der Poel, Nibali en de andere toppers volgden. De voorsprong van Mohoric, Stuyven en Van Moer bleef echter rond de anderhalve minuut hangen, maar de zwaarste beklimming moest nog komen, met nog 25 kilometer te gaan.

Uitbarstingen op Signal d’Uchon

De Signal d’Uchon bevat namelijk twee kilometer klimmen aan 11,5 procent, een ware muur dus! Meurisse nam het heft hier in handen voor zijn kopman Van der Poel, maar werd gecounterd door Konrad. Daarachter deden Van der Poel, Asgreen en Van Aert elkaar de das om in de strijd om de ritzege, doordat zij de gele trui ambieerden.

Mohoric nam ondertussen afstand van Stuyven en Van Moer en was op die manier aardig op weg naar de ritzege. Daarachter losten Van der Poel, Van Aert en Asgreen topklimmers als Yates op de steile stroken. Dit was een rit voor de barouders, zoveel was duidelijk. Met een ontketende Mohoric voorop.

In het peloton moest Roglic al vrij snel passen toen het tempo de lucht in werd gegooid. Met een grimas van de Alpen tot de Dolomieten hing de Sloveen achter het peloton, dat hij alsmaar kleiner en kleiner zag worden. Een pijnlijk aanzicht voor en van de karakterman van Jumbo-Visma.

Strijd op twee, drie, vier fronten

Een aanval van Carapaz zette Roglic definitief buitenspel, terwijl ploeggenoot Geraint Thomas moest lossen. Carapaz reed op die manier flink weg van Pogacar en co. Voorin was het ook hommeles, want van der Poel kon zijn concurrent voor het geel Asgreen niet meer volgen. Een tekort aan camera's zorgde er echter voor dat we niet alles duidelijk in beeld kregen.

Asgreen en Van Aert probeerden het maillot jaune van Van der Poel onder druk te zetten, maar de Nederlander weerde zich kranig en zou het geel om zijn schouders houden. Weliswaar moest hij de dagzege aan Mohoric laten, die op wervelende manier naar finishplaats Le Creusot denderde en zo zijn Giro-Vuelta-Tour trilogie voltooide.

Stuyven werd knap tweede, terwijl Van der Poel en Van Aert elkaar niet uit het oog hielden en tesamen over de meet kwamen. Nibali deed daar weer achter een zaak voor zijn klassement, terwijl Carapaz op de meet werd ingerekend door de mannen van Movistar.

Lees etappe 7 Tour de France 2021 terug in ons liveblog

Volg je de koers via onze app? Klik dan hier voor de laatste updates!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws