Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2024 | Blinkend Lidl-Trek, Krasjes Visma | LaB en géén Van der Poel Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2024 | Blinkend Lidl-Trek, Krasjes Visma | LaB en géén Van der Poel

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2024 | Blinkend Lidl-Trek, Krasjes Visma | LaB en géén Van der Poel

De klassieke trein dendert voort! Na E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem is het tijd voor Dwars door Vlaanderen, traditioneel het laatste voorgerecht voor de Hoogmis op zondag. Desondanks mag de koers op woensdag standaard ook rekenen op een lekker deelnemersveld. In de Leiderstrui neemt je mee!

Dwars door Vlaanderen is een latere toevoeging aan de WorldTour, waardoor het de afgelopen jaren aan statuur wint. Toch is het een wedstrijd waarin de 'kleinere' namen ook een kans hebben op de zege, al veranderde dit de laatste edities wel een beetje. Namen als Jens Debusschere en Jelle Wallays (twee keer) wonnen de koers in de tens, maar vanaf 2019 is er onder leiding van Mathieu van der Poel een schifting gaande.

De Nederlander opende destijds zijn klassieke rekening met een sterke overwinning in deze koers. Dylan van Baarle en opnieuw Van der Poel zorgden in de jaren nadien voor een Nederlandse serie, waar Christophe Laporte in dienst van de Nederlandse formatie Visma | Lease a Bike vorig jaar een beetje op voortborduurde. De Fransman reed in de laatste kilometers weg en zag de concurrentie pas terug na de aankomst.

Praktische informatie Dwars door Vlaanderen 2024

  • Woensdag 27 maart 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Dwars door Vlaanderen

2023 Christophe Laporte
2022 Mathieu van der Poel
2021 Dylan van Baarle
2020 Niet verreden
2019 Mathieu van der Poel
2018 Yves Lampaert
2017 Yves Lampaert
2016 Jens Debusschere
2015 Jelle Wallays
2014 Niki Terpstra

Parcours, weer en tijden Dwars door Vlaanderen 2024

Dwars door Vlaanderen doet het dit seizoen met het recept dat we kennen. Dat houdt in dat de vermaarde beklimmingen uit de Vlaamse Ardennen - de categorie Paterberg, Oude Kwaremont, de Muur en Koppenberg - niet aangedaan worden, wat vaak juist kansen biedt voor de coureurs die er op zondag doorgaans minder aan te pas kunnen komen.

Starten doen we in Roeselare, om 188 kilometer later te eindigen in Waregem. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer start de voorfinale doorgaans, met het drieluik Hotond-Knokteberg-Kortekeer dat elkaar in een rap tempo opvolgt. Na een korte rustperiode zorgt de combi Berg ten Houte en Kanarieberg, op circa zeventig kilometer van het einde, voor wat extra melkzuur in de benen.

Rond vijftig kilometer van het einde komen we opnieuw terug bij de Knokteberg en de Hotond, waar de schifting dan toch wel gemaakt moet worden. Nadien volgen nog Ladeuze, Nokereberg en Nokere, alsook de kasseistroken van Doorn, Huisepontweg en tweemaal de Herlegemstraat, om uiteindelijk dus aan te komen in Waregem.

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2024 | Blinkend Lidl-Trek, Krasjes Visma | LaB en géén Van der Poel

Beklimmingen
52,0 km: Hellestraat (1500 m a 3,8%, maximaal 10,0%)
71,2 km: Volkegemberg (1100 m a 4,8%, maximaal 10,0%)
88,1 km: Hotond (800 m a 5,4%, maximaal 10,0%)
95,9 km: Knokteberg - Trieu (1100 m a 7,0%, maximaal 11,8%)
103,2 km: Kortekeer (900 m a 6,5%, maximaal 9,8%)
117,0 km: Berg Ten Houte (1100 m a 6,0%, maximaal 21,0%)
122,7 km: Kanarieberg (900 m a 7,7%, maximaal 14,0%)
135,7 km: Knokteberg - Trieu (1100 m a 7,0%, maximaal 11,8%)
139,3 km: Hotond (1200 m a 3,1%, maximaal 6,5%)
150,5 km: Ladeuze (1200 m a 5,6%, maximaal 16,0%)
166,8 km: Nokereberg (500 m a 5,7%, maximaal 6,7%)
179,4 km: Nokere (750 m a 5,7%, maximaal 6,7%)

Kasseistroken
55,1 km: Varentstraat (2000 meter)
71,7 km: Holleweg (600 meter)
105,4 km: Mariaborrestraat (2400 meter)
145,8 km: Mariaborrestraat (2400 meter)
159,2 km: Doorn (900 meter)
161,7 km: Huisepontweg (1600 meter
169,5 km: Herlegemstraat (800 meter)
182,3 km: Herlegemstraat (800 meter)

Weer
De meteorologische lente is begonnen, maar woensdag is het met 12 graden Celsius nog redelijk matig qua temperatuur. Neerslag krijgen we niet, maar met een stevige wind uit het zuiden zal het wel opletten geblazen zijn voor waaiers!

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: 16.41 uur

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024

Afgelopen jaar was de Vlaamse serie wedstrijden het jachtterein van Jumbo-Visma (nu Visma | Lease a Bike), maar richting deze editie van Dwars door Vlaanderen kampt de ploeg met pech. Titelverdediger Christophe Laporte heeft het goed te pakken met ziekte, terwijl de voorziene Per Strand Hagenes, Wout van Aert, Tiesj Benoot, Jan Tratnik en Matteo Jorgenson afgelopen weekend allemaal (!) tegen de grond gingen. Dylan van Baarle werd tot overmaat van ramp ziek.

Desondanks rekenen we Van Aert, die viel op de Paterberg, gewoon tot de topfavorieten. Ook Jorgenson en Van Baarle moeten in staat geacht worden om mee te doen om de knikkers, bij Benoot en Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Tratnik lijkt het vooral een helpersrol te gaan worden. Zodoende beschikt de ploeg alsnog over enkele sterke mannen, zij het met een krasje.

Ondertussen heeft Lidl-Trek toch wel het vaandel overgenomen in de Vlaamse wedstrijden. De ploeg dicteerde zowel in E3 Saxo Classic als Gent-Wevelgem, waar het met kopmannen Jasper Stuyven (tweede op vrijdag) en Mads Pedersen (winst op zondag) ook resultaat kon halen. Tel daar een ijzersterke tweede lijn met Jonathan Milan, Toms Skujins en nu ook weer Tim Declercq en Edward Theuns bij op en je hebt het over een superploeg, ondanks de val van Alex Kirsch op zondag.

mads pedersen lidl trek

Tegen deze superteams is het moeilijk opboksen, maar toch weren ploegen als Groupama-FDJ (Stefan Küng, Laurence Pithie en Valentin Madouas), INEOS Grenadiers (Ben Turner), Intermarché-Wanty (Biniam Girmay) en UAE-Team Emirates (Tim Wellens en Nils Politt) zich deze weken kranig. Zo doen ook eenlingen als Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) en Oier Lazkano (Movistar), vorig jaar met een tweede plek dé verrassing in Waregem.

Doordat het parcours minder zwaar is dan andere Vlaamse wedstrijden, kunnen ook sprinters aan bod komen. Dan denken we in eerste instantie aan Jasper Philipsen, bij afwezigheid van Mathieu van der Poel de kopman van Alpecin-Deceuninck, en Gent-Wevelgem-podiumklant Jordi Meeus. Hij heeft ook de ijzersterke Danny van Poppel aan zijn zijde, die op de Kemmelberg ook bewees dik in orde te zijn.

Soudal Quick-Step kwam er tot dusver nog niet aan te pas, maar met Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Luke Lamperti, Gianni Moscon en Casper Pedersen kunnen ze het tij misschien keren in deze 188 kilometer lange koers? Toch rekenen we hen niet tot de grote kanshebbers, net als types als Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels), Oliver Naesen (Decathlon AG2R), Axel Zingle (Cofidis), John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Corbin Strong, Krists Neilands (Israel-Premier Tech), Rasmus Tiller (Uno-X) en Anthony Turgis (TotalEnergies)

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2024?

Topfavorieten: Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Mads Pedersen (Lidl-Trek)

Outsiders: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Tim Wellens (UAE-Team Emirates) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ)
Longshots: Toms Skujins, Jonathan Milan (Lidl-Trek), Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Oier Lazkano (Movistar), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Ben Turner (INEOS Grenadiers)

TV Dwars door Vlaanderen 2024

Dwars door Vlaanderen is woensdag uiteraard te volgen via Sporza en Eurosport. Op VRT 1 begint de uitzending om 14.00 uur, terwijl Eurosport om 14.15 uur inschakelt op het hoofdkanaal en de online platformen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws