Voorbeschouwing Gooikse Pijl 2022 | Jakobsen en Groenewegen treffen elkaar opnieuw Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Gooikse Pijl 2022 | Jakobsen en Groenewegen treffen elkaar opnieuw

Voorbeschouwing Gooikse Pijl 2022 | Jakobsen en Groenewegen treffen elkaar opnieuw

Enkele uren nadat we de winnaar van het WK tijdrijden kennen, starten de renners in België aan de volgende najaarskoers: de Gooikse Pijl, een race voor sprinters. En die reizen dan ook massaal af naar startplaats Halle. In de Leiderstrui neemt je mee.

De titelverdediger luistert naar de naam Fabio Jakobsen, en laat die nou net ook weer één van de sterren zijn voor deze editie. De jaren daarvoor wisten ook Danny van Poppel, Pascal Ackermann en Jordi Meeus hun naam op de erelijst te zetten, terwijl we in de seizoen daar weer voor wat mindere - met alle respect - namen terugzien: onder meer de Litouwer Aidis Kruopis en Noor Vegard Robinson Bugge,

Praktische informatie Gooikse Pijl 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Gooikse Pijl 2022

2021 Fabio Jakobsen
2020 Danny van Poppel
2019 Pascal Ackermann
2018 Jordi Meeus
2017 Kenny Dehaes
2016 Aidis Kruopis
2015 Oliver Naesen
2014 Roy Jans
2013 Vegard Robinson Bugge
2012 Ken Hanson

Gooikse Pijl 2022: Parcours, weer en tijden

De Gooikse Pijl kun je eigenlijk wel omschrijven als een kermiskoers voor profs. De race bestaat uit acht ronden van 21,8 kilometer + een aanrijdstrook van 25 kilometer, waardoor we uiteindelijk net niet de 200 kilometer halen. Starten doen we in Halle, finishen in Gooik. Vandaar natuurlijk ook de naam Gooikse Pijl.

Onderstaand plaatje geeft het hoogteverschil weer, maar pas op: dit is een vertekend beeld, want in de praktijk is de koers voor sprinters en voor het overgrote deel vlak. De laatste drie kilometer bestaat uit een mooie, lange rechte lijn, waarin de spurters eigenlijk alle ruimte hebben om hun ding te doen.

Voorbeschouwing Gooikse Pijl 2022 | Jakobsen en Groenewegen treffen elkaar opnieuw

Weer
Het is niet al te warm (zo'n 15 graden Celsius) in Gooik zondag, dus lange mouwen zullen wellicht nodig zijn. Of er regen valt? Daarover zijn de weerstations nog beetje in ongewisse, maar het waait wel stevig uit het noordwesten.

Tijden
Start: 12.00 uur
Finish: 16.45 uur

Favorieten Gooikse Pijl 2022

De Gooikse Pijl mag zondag rekenen op een mooi deelnemersveld. Zo komt Quick Step-Alpha Vinyl met haar twee beste sprinters opdraven: Fabio Jakobsen, vrijdag nog winnaar van het Kampioenschap van Vlaanderen, en Mark Cavendish. De man die de Brit komend jaar komt vervangen bij de ploeg van Patrick Lefevere, Tim Merlier, is er naar verwachting niet bij in Gooik.

Alpecin-Deceuninck doet het namelijk met Jasper Philipsen, de winnaar van vorig jaar, in deze wedstrijd. Ook Dries De Bondt en Oscar Riesebeek moeten wat kunnen betekenen als er koers wordt gemaakt. In dat scenario verwachten we ook de renners van Lotto Soudal: zij brengen onder meer Arnaud De Lie, Jasper De Buyst en Victor Campenaerts aan de start.

Voorbeschouwing Gooikse Pijl 2022 | Jakobsen en Groenewegen treffen elkaar opnieuw
Jasper Philipsen

Intermarché-Wanty-Gobert mikt op twee pionnen: Gerben Thijssen en Alexander Kristoff. Bij BikeExchange-Jayco is het dan normaal alle ballen op Dylan Groenewegen, die hier de nodige punten in de strijd tegen degradatie binnen kan harken.

Overige outsiders zijn Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech), Piet Allegaert (Cofidis), Max Kanter (Movistar), Timothy Dupont (Bingoal), Kristoffer Halvorsen (Uno-X) en Arvid De Kleijn (Human Powered Health).

TV Gooikse Pijl 2022

De Gooikse Pijl is zondag te zien via Proximus, dus de Nederlandse kijkers moeten we helaas teleurstellen. Desalniettemin komen we bij In de Leiderstrui met een uitgebreid verslag na afloop, inclusief de belangrijkste reacties.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws