Voorbeschouwing WK tijdrijden 2022 | Nederlandse topdames en Evenepoel voor kunstje a la Dumoulin? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK tijdrijden 2022 | Nederlandse topdames en Evenepoel voor kunstje a la Dumoulin?

Voorbeschouwing WK tijdrijden 2022 | Nederlandse topdames en Evenepoel voor kunstje a la Dumoulin?

Zondag gaat in het Australische Wollongong het WK wielrennen 2022 van start met de tijdritten bij de elite mannen en vrouwen. Wat moet je weten over het parcours en wie zijn de grootste kanshebbers? In de Leiderstrui probeert het allemaal zo goed mogelijk op een rijtje te zetten!

Wil je voordat je de voorbeschouwing leest eerst weten hoe laat de favorieten starten? Je checkt het hier.

De beste tijdrijders ter wereld zijn ondertussen allemaal al naar Australië afgereisd om daar de nodige verkenningen en jetlag-gewenningen te doen richting zondag, als ze elkaar tegen gaan komen op het 34,2 kilometer lange parcours aan de oostkust van het land Down Under.

Daar zoeken we opvolgers voor Filippo Ganna en Ellen van Dijk, alhoewel zij hun titel uiteraard ook met hand en tand gaan verdedigen. Eigenlijk zou dit Tom Dumoulin, de wereldkampioen van 2017, zijn laatste kunstje moeten worden, maar de Nederlander besloot vorige maand dat het beter was om per direct het fietsen achter zich te laten. Uiteraard zijn er bij de dames nog voldoende Nederlandse medaille-opties, terwijl de Belgische heren ook zeker kans maken op eremetaal.

Praktische informatie WK tijdrijden mannen en vrouwen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK tijdrijden mannen en vrouwen

2021 Filippo Ganna / Ellen van Dijk
2020 Filippo Ganna / Anna van der Breggen
2019 Rohan Dennis / Chloé Dygert
2018 Rohan Dennis / Annemiek van Vleuten
2017 Tom Dumoulin / Annemiek van Vleuten
2016 Vasil Kiryienka / Amber Neben
2015 Tony Martin / Linda Villumsen
2014 Bradley Wiggins / Lisa Brennauer
2013 Tony Martin / Ellen van Dijk
2012 Tony Martin / Judith Arndt

WK tijdrijden 2022: Parcours, weer en tijden

Zowel de mannen als vrouwen krijgen een parcours van 34,2 kilometer voor de kiezen in Wollongong, een industriestadje gelegen in de staat New South Wales. Deze 34 kilometers zijn verdeeld over twee lokale rondes, die voor de snelle rekenaars onder ons dus 17 kilometer lang is.

De start is op Market Street, waarna we na tweehonderd meter het rondje betreden. Na enkele bochten verlaten de coureurs langzaamaan het centrum van de stad, om via de buitenwijken koers te zetten richting de enige heuvel van het parcours: Mount Ousley. Dit hellinkje na 6,5 kilometer is zo'n 700 meter lang aan 6,7 procent gemiddeld. Hier slaan de renners eerder rechtsaf dan ze volgende week in de wegrit zullen doen.

Mount Ousley.

Ietsjes later volgt er nog een technische sectie, waarna we het draaipunt zullen hebben rond Towradgi Beach. Vanaf dat moment gaat het eigenlijk in één lange rechte lijn parallel langs de kust van Wollongong, waar we finishen ter hoogte van City Beach en Marine Drive.

In totaal zijn er drie tussenpunten voordat we bij de finish aankomen: op de top van de beide keren Mount Ousley en bij de eerste finishpassage wordt de tijd opgenomen, zodat de kijkers op die manier een goed beeld hebben van de verhoudingen onderweg.

Voorbeschouwing WK tijdrijden 2022 | Nederlandse topdames en Evenepoel voor kunstje a la Dumoulin?

Weer
Wollongong is geen plaats die bekendstaat om zijn hitte, maar voor een tijdrit krijgen de renners en rensters zondag prima temperaturen. Het is de gehele dag tussen de 16 en 19 graden Celsius, terwijl het stevig waait vanuit het binnenland.

Tijden (zondag 18 september 2022)
Start vrouwen (eerste renster): 01.35 uur (Nederlandse tijd)
Finish vrouwen (finish laatste renster): 04.30 uur (Nederlandse tijd)
Start mannen (eerste renner): 05.40 uur (Nederlandse tijd)
Finish mannen (laatste renner): 09.00 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK tijdrijden vrouwen 2022

De vrouwen zullen het WK 2022 dus beginnen, diep in de Nederlandse nacht. Wil je een glimp opvangen van de Nederlandse dames, dan zul je naar alle waarschijnlijkheid de wekker moeten zetten. Het is het echter waard, want zowel Annemiek van Vleuten als Ellen van Dijk gaat van start als topfavoriet bij dit WK tijdrijden. Met name Van Vleuten maakte dit jaar indruk door alle drie de grote rondes te winnen, terwijl Van Dijk de regenboogtrui verdedigt.

Marlen Reusser is op papier de grote uitdager van de oranjehemden. De Zwitserse, normaliter rijdend voor SD Worx, is erop gebrand om dit jaar de wereldtitel in de wacht te slepen. De afgelopen twee jaar eindigde ze als tweede op het WK tegen de klok, terwijl ze Van Dijk dit jaar te snel af was op het EK in München.

Voorbeschouwing WK tijdrijden 2022 | Nederlandse topdames en Evenepoel voor kunstje a la Dumoulin?
Ellen van Dijk en Marlen Reusser, samen met Riejanne Markus, op het EK-podium

Vanuit de Verenigde Staten en Duitsland doen er traditioneel ook goede dames mee: zo mogen we Kristen Faulkner niet onderschatten in de Stars and Stripes, terwijl Mieke Kröger naar verwachting de kastanjes uit het vuur moet halen namens onze oosterburen. En wat moeten we met Anna Kiesenhofer, het orakel uit Oostenrijk?

Frankrijk heeft met Juliette Labous ook twee outsiders voor een medaille, terwijl thuisrijdsters Georgia Baker en Grace Brown namens Australië ook het maximale eruit zal willen halen. Hetzelfde geldt voor Lotte Kopecky en Julie Van De Velde namens België, al ligt een medaille vermoedelijk buiten de mogelijkheden.

Favorieten WK tijdrijden mannen 2022

Als tweevoudig wereldkampioen zal Filippo Ganna opnieuw als topfavoriet van start gaan op dit WK. Toch is het aura van de Italiaanse stoomtrein wat aangetast dit jaar; hij werd zowel op het EK tijdrijden (derde) als in de Tour de France (vierde in Kopenhagen, vijfde in Rocamadour) verslagen door verschillende renners. Dat zal hem niet lekker zitten, dus hoe fijn zou het zijn om in Wollongong een derde wereldtitel te grijpen? Naast Ganna staan ook Edoardo Affini en Matteo Sobrero, allebei outsiders, aan de start.

Geen Wout van Aert - dat is inmiddels wek bekend - bij de Belgen, maar uiteraard wel Remco Evenepoel. Kan de Belg het pad van Tom Dumoulin volgen, die in 2017 na zijn Giro-zege ook nog het WK tijdrijden binnenhaalde in het Noorse Bergen? Het zou in ieder geval een prestatie van jewelste zijn, daar het fysiek en mentaal al een veeleisende periode is geweest voor Evenepoel. Yves Lampaert zal na zijn zege in Kopenhagen in de Tour de France ook met de nodige ambitie starten.

De Zwitsers dan, die ook met twee topkandidaten verschijnen in Australië. Zowel Stefan Bissegger als Stefan Küng zal niet tevreden zijn met een vierde plek, terwijl de regenboogtrui voor beide hardrijders ook niet eens zo onrealistisch is. Bissegger werd dit jaar Europees kampioen, een titel die de afgelopen seizoenen voor Küng was weggelegd.

Voorbeschouwing WK tijdrijden 2022 | Nederlandse topdames en Evenepoel voor kunstje a la Dumoulin?
Küng, Bissegger en Ganna bij het EK in München

De Angelsaksische landen hebben ook een historie met tegen de klok rijden. INEOS-talenten Ethan Hayter (Groot-Brittannië), Magnus Sheffield (Verenigde Staten) en Lucas Plapp (Australië); goed zijn ze, maar hoe goed na een lang seizoen? Hetzelfde geldt eigenlijk voor Rémi Cavagna namens de Fransen: de ene dag is het alles, de andere dag niets. Is hij in goede doen, zoals in de Vuelta, dan houd maar rekening met Cavagna.

En dan Tadej Pogacar, die stiekem wel bij de topfavorieten gezet mag worden namens Slovenië. Zij vaardigen Primoz Roglic, olympisch kampioen tijdrijden, overigens niet af. Qua ronderenners is João Almeida (Portugal) ook nog wel een interessante naam voor een mooie ereplaats.

Qua Nederlandse inbreng is Bauke Molllema een interessante kandidaat voor een plaats in de top tien, terwijl Daan Hoole een mooie ervaring meemaakt met dit WK. Zij staan net als Tobias Foss (Noorwegen), Alexey Lutsenko (Kazachstan), Mikkel Bjerg, Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en Oier Lazkano (Spanje) bij de mannen die eigenlijk alleen maar kunnen verrassen.

Odds WK tijdrijden mannen 2022

Filippo Ganna - Bet365: 2,37 - Jack's: 2,25
Remco Evenepoel - Bet365: 2,50- Jack's: 2,50
Tadej Pogacar - Bet365: 7,00 - Jack's: 8,00
Stefan Küng - Bet365: 8,00 - Jack's: 8.00
Stefan Bissegger - Bet365: 8.00 - Jack's: 8,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV WK tijdrijden 2022

Bij de NOS en Eurosport zijn het bikkels (bij Sporza natuurlijk ook hoor), daar die eerste twee er vanaf de start van de vrouwen om 01.30 uur bij zullen zijn op NPO 1, Eurosport 1 en de Eurosport Player. Sporza schakelt via Eén in om 03.00 uur, terwijl alle zenders het doortrekken tot de finish van de mannen na 09.00 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws