Voorbeschouwing GP Fourmies 2023 | Van der Poel doet mee, maar andere Nederlanders zijn topfavoriet Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Fourmies 2023 | Van der Poel doet mee, maar andere Nederlanders zijn topfavoriet

Voorbeschouwing GP Fourmies 2023 | Van der Poel doet mee, maar andere Nederlanders zijn topfavoriet

Terwijl we in de WorldTour koersen in de Vuelta a Espana en GP Montreal en Wout van Aert en co hun kilometers afmalen in Groot-Brittannië, kiest wereldkampioen Mathieu van der Poel zondag voor de relatieve luwte met de GP Fourmies. Aan een vermelding in de voorbeschouwing van In de Leiderstrui op die koers ontsnapt hij echter niet!

Niet dat VDP een reële kans heeft op de zege, maar de publiekstrekker is hij in de Franse grensplaats alvast. Afgelopen weekeinde maakte de Nederlander voor het eerst sinds het WK in Schotland zijn rentree in competitieverband, maar in de WorldTour-koers Bretagne Classic was er niet meer dan een bijrol voor hem weggelegd.

Eén niveautje lager doet hij zondag dus mee aan de GP Fourmies, maar met de decompressie die hij naar eigen zeggen heeft en het parcours aldaar rekenen we hem niet tot de kanshebbers. Dat zou gezien de erelijst van de recente edities ook zeker niet fair zijn: daar zien we louter snelle mannen van het genre Nacer Bouhanni, Marcel Kittel, Pascal Ackermann, Elia Viviani en Caleb Ewan terug.

Praktische informatie GP Fourmies 2023

  • Zondag 10 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars GP Fourmies

2022 Caleb Ewan
2021 Elia Viviani
2020 Niet verreden
2019 Pascal Ackermann
2018 Pascal Ackermann
2017 Nacer Bouhanni
2016 Marcel Kittel
2015 Fabio Felline
2014 Jonas Van Genechten
2013 Nacer Bouhanni

GP Fourmies 2023: Parcours, weer en tijden

Ondanks dat de GP Fourmies vaak in een massasprint eindigt, is het parcours zeker niet volledig vlak te noemen. Na de start in Fourmies is het de hele dag vrijwel op en af, maar in een minimale vorm. De hellingen zijn niet dermate zwaar dat er gemakkelijk verschillen gecreëerd kunnen worden.

De meest lastige klimmetjes bevinden zich in eerste lus die de renners drie keer rijden, waarbij ze ook enkele malen de Belgische grens passeren. Zo kennen de Sacré Cour en de Cote Boquet passages van tegen de tien procent, maar liggen ze nog ver van de meet.

Het afsluitende plaatselijke parcours – dat op zo’n 55 kilometer van de finish begint - is daarentegen wat makkelijker, wat het toch wel voordeliger voor de sprinters. Het rondje van elf kilometer kent meerdere hellingen, maar ook deze zullen vermoedelijk uiteindelijk een voetnoot zijn.

De Cote de la'Ancienne is met zijn vierhonderd meter en vijf procent gemiddeld de steilste, dan weet je het wel. Deze ligt in het begin van het rondje, waarna we op het einde nog de Cote de la Sabliere hebben. Hierna is het nog zo'n drie kilometer in overwegend dalende lijn tot de meet, nabij het Hotel de Ville in Fourmies.

Voorbeschouwing GP Fourmies 2023 | Van der Poel doet mee, maar andere Nederlanders zijn topfavoriet

Weer
Goed drinken, heren renners! Net zoals in de rest van West-Europa is het ook in Fourmies dit weekeinde warm. Er worden temperaturen om en nabij de 30 graden Celsius verwacht, forse najaarsomstandigheden dus. Kans op neerslag is er niet en er staat een matige wind.

Tijden
Start: 12.20 uur
Finish: ongeveer 16.50 uur

Favorieten GP Fourmies 2023

Mathieu van der Poel is dus naar alle waarschijnlijkheid de man die door het publiek het meest begeerd wordt in Fourmies, maar hij zal zichzelf niet tot de topfavorieten rekenen en dan doen wij dat ook niet. Bij Alpecin-Deceuninck trekken ze in het sprintscenario vermoedelijk de kaart-Timo Kielich, die dit seizoen al meermaals als troef werd uitgespeeld en dat ook naar behoren deed.

De topfavorieten komen wel uit Nederland: Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zijn er namens Soudal Quick-Step en Jayco AlUla opnieuw bij. Jakobsen met zijn imponerende trein met onder meer Tim Declercq, Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Michael Morkov en Davide Ballerini, veruit de sterkste op papier. Zelfs Tim Merlier werd last minute nog toegevoegd aan de ploeg van Patrick Lefevere. Groenewegen doet daar met onder meer Luke Durbridge, Elmar Reinders en Luka Mezgec echter niet veel voor onder, maar is uiteraard wel de enige kopman.

Voorbeschouwing GP Fourmies 2023 | Van der Poel doet mee, maar andere Nederlanders zijn topfavoriet

Caleb Ewan is er als titelverdediger, maar hij ligt inmiddels op ramkoers met zijn ploeg Lotto-Dstny. Daar starten ze tevens met Jasper De Buyst, die goed in vorm is. Ook Pascal Ackermann, winnaar in 2018 en 2019, staat op de voorlopige deelnemerslijst. De Duitser heeft onder meer Matteo Trentin en Mikkel Bjerg aan zijn zijde. Uno-X komt dan weer met Soren Waerenskjold, Alexander Kristoff én Erlend Blikra.

Arvid de Kleijn is namens Tudor een Nederlander die wel weer eens kan verrassen, waar de Fransen Arnaud Démare (Arkéa Samsic), Paul Penhoët (Groupama-FDJ), Bryan Coquard (Cofidis), Marc Sarreau (AG2R Citroën) en Anthony Turgis/Jason Tesson (TotalEnergies) op eigen bodem worden geacht te presteren.

Intermarché-Circus-Wanty komt met Niccolo Bonifazio, Arne Marit en Madis Mikhels op de proppen, terwijl we ook Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Matteo Moschetti (Q36.5), Nicolas Tivani (Corratec) en Matteo Malucelli (Bingoal) nog mee willen geven.

Favorieten etappe GP Fourmies 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla)
Outsiders: Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates), Arnaud Démare (Arkéa Samsic), Arvid de Kleijn (Tudor) en Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck)
Longshots: Caleb Ewan (Lotto-Dsnty), Soren Waerenskjold (Uno-X), Paul Penhoët (Groupama-FDJ), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Arne Marit, Madis Mikhels (Intermarché-Circus-Wanty), Bryan Coquard (Cofidis), Matteo Moschetti (Q36.5) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)

Poll

Wie wint GP Fourmies?

TV GP Fourmies 2023

Het is een drukke koerszondag, dus voor livebeelden van de GP Fourmies moet je zondag op de Eurosport Player/GCN+/Discovery+ zijn. Deze brengen de Franse wedstrijd vanaf 15.00 uur (online) op beeld.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws