Voorbeschouwing Münsterland Giro 2022 | Soort sprinters-WK met Kooij, Jakobsen én Groenewegen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Münsterland Giro 2022 | Soort sprinters-WK met Kooij, Jakobsen én Groenewegen

Voorbeschouwing Münsterland Giro 2022 | Soort sprinters-WK met Kooij, Jakobsen én Groenewegen

Het wielernajaar vindt niet alleen maar plaats in België, Frankrijk en Italië. Ook in Duitsland wordt er nog gekoerst, met de Sparkassen Münsterland Giro die maandag op het programma staat. In de Leiderstrui maakt een voorbeschouwing voor deze sprinterskoers.

Wie een blik waagt op de erelijst van deze Duitse wedstrijd, komt vooral rappe mannen tegen. Mark Cavendish, Sam Bennett, André Greipel, Marcel Kittel: allemaal wisten ze de afgelopen tien jaar deze race te winnen. Ook vinden we één Nederlander terug: Jos van Emden, in 2012.

In 2021 kregen de renners een hele bak regen over hun heen. De koers stond toen in het teken van het afscheid van Greipel, dat nota benen door zijn rivaal Mark Cavendish werd gewonnen. Na afloop leverde het mooie beelden op.

Praktische informatie Münsterland Giro 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Münsterland Giro

2021 Mark Cavendish
2020 Niet verreden
2019 Álvaro José Hodeg
2018 Max Walscheid
2017 Sam Bennett
2016 John Degenkolb
2015 Tom Boonen
2014 André Greipel
2013 Jos van Emden
2012 Marcel Kittel

Münsterland Giro 2022: Parcours, weer en tijden

Startlocatie Telgte en finishplaats Münster liggen hemelsbreed slechts twaalf kilometer uit elkaar, maar de wedstrijd telt toch meet dan tweehonderd kilometer. Hoe dat komt? Door een lange lus door Duitsland, met onder meer passages door het district Warendorf.

Het parcours laat zich - voor het gemak - opdelen in drie stukken. Te beginnen met veertig kilometer vlak, waarna het Beckum-gebergte aangevat wordt. Daar komen w onder meer de Höxberg, Stromberg en Ostenfelde tegen, maar echt invloed op het wedstrijdverloop gaat dit waarschijnlijk niet hebben.

Na 120 kilometer zijn de voornaamste obstakels achter de rug, waarna we het moeten doen met een lange, vlakke weg van tachtig kilometer naar Münster. Daar krijgen de coureurs drie lokale rondes voor de kiezen, met enkele kronkelige klinkerwegen over de Prinzipalmarkt als meest uitdagende gedeelte. De sprintersploegen moeten de boel hier bij elkaar zien te houden voor de sprint voor het kasteel van Münster.

Voorbeschouwing Münsterland Giro 2022 | Soort sprinters-WK met Kooij, Jakobsen én Groenewegen

Weer
De weersomstandigheden lachen de renners voorlopig toe. In eerste instantie zou het flink gaan regenen in Duitsland, maar dat heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een zonnetje. Daarbij zijn de temperaturen op dit moment rond de zestien graden Celsius ingeschat.

Tijden
Start: 12.25 uur
Finish: 17.00 uur

Favorieten Münsterland Giro 2022

De deelnemerslijst van dit jaar geef an sich duidelijk over hoe deze wedstrijd gaat verlopen: een sprint lijkt he met meest aannemelijke scenario. Fabio Jakobsen is dan één van de mannen waar we altijd op letten. De Nederlander van Quick Step-Alpha Vinyl won als Europees kampioen tot dusver enkel de Kampioenschap van Vlaanderen, terwijl hij in de andere koersen niet uit de verf kwam. Toch kan hij in Münster de derde zege van Quick Step op rij boeken.

Het zal Jakobsen echter allerminst cadeau gedaan worden: de man die hem in Koolskamp (Kampioenschap van Vlaanderen) vergezelde op het podium, zijn er nu ook opnieuw bij: Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) moet nog steeds punten binnenharken voor zujn teams en wil dat ongetwijfeld ook in Münster gaan doen.

Voorbeschouwing Münsterland Giro 2022 | Soort sprinters-WK met Kooij, Jakobsen én Groenewegen

Namens Alpecin-Deceuninck topt Jasper Philipsen de deelnemerslijst. De Belg voegde deze koers last minute toe aan zijn rooster. Jumbo-Visma doet het op hun beurt met Olav Kooij, die - net als de gebroeders Van Dijke - terug is gekeerd uit Australië. Michel Hessmann is ook van de partij als in Münster geboren renner. Deze beloften komen hun plaaggeest van Wollongong, Soren Waerenskjold, ook tegen.

BORA-hansgrohe won dit seizoen alle grote wedstrijden op Duitse bodem, met Eschborn-Frankfurt, Rund um Köln en de BEMER Cyclassics Hamburg. Die lijn willen ze in Münster graag voortzetten, met Sam Bennett en Jordi Meeus als grootste gelukszoekers.

Sprinters met de kwaliteit van André Greipel en Marcel Kittel hebben ze niet meer in Duitsland, dus moet het gedaan worden met John Degenkolb (Team DSM), Max Walscheid (Cofidis) en Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates), waarvan die laatste de grote winkans heeft.

TV Münsterland Giro 2022

De Münsterland Giro is maandag de hele middag te volgen via de Eurosport Player. Daar zenden ze de wedstrijd van 13.45 uur tot 17.30 uur uit.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws