Voorbeschouwing NK wielrennen vrouwen 2022 | Met Pieters in gedachten een open strijd om de titel Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing NK wielrennen vrouwen 2022 | Met Pieters in gedachten een open strijd om de titel

Voorbeschouwing NK wielrennen vrouwen 2022 | Met Pieters in gedachten een open strijd om de titel

Het NK voor vrouwen wordt in 2022 een dag na de mannen gereden en de wegwedstrijd zal voor een groot gedeelte toch in het teken staan van de vrouw die vorig jaar won. Amy Pieters verdedigt haar titel niet, na een vreselijk ongeluk aan het einde van vorig jaar. Op 'haar' parcours rond de VAM-berg zal ze wel een opvolgster krijgen. In de Leiderstrui beschouwt uitgebreid voor.

Praktische informatie NK wielrennen vrouwen 2022

  • Zaterdag 25 juni 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: Nationaal kampioenschap

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars NK wielrennen vrouwen

2021 Amy Pieters
2020 Anna van der Breggen
2019 Lorena Wiebes
2018 Chantal van den Broek-Blaak
2017 Chantal van den Broek-Blaak
2016 Anouska Koster
2015 Lucinda Brand
2014 Iris Slappendel
2013 Lucinda Brand
2012 Annemiek van Vleuten

Parcours, weer en tijden NK wielrennen vrouwen 2022

Net als de mannen op vrijdag, vertrekken de vrouwen - met de elite en beloften aan het vertrek - vanuit Westerbork. Heel lang duurt de aanloop naar het lokale rondje rond de VAM-berg niet. Deze lus van 14,0 kilometer wordt in totaal acht keer afgewerkt, goed voor 124,5 kilometer. In de ronde zitten de twee beklimmingen van de VAM-berg, één met en één zonder kasseien. De eerste klim is 500 meter lang aan gemiddeld 7,0 procent, met op de kasseien een maximaal stijgingspercentage van 24,0 procent.

De andere klim is met 200 meter korter, maar met 12,0 procent gemiddeld ook heel pittig. De finish is getrokken op de top van de tweede klim, die richting de finish wel iets afvlakt. Het zorgt er ongetwijfeld voor dat de renners met sprintbenen hier een grotere kans denken te maken op de title. In de Leiderstrui was er vorig jaar om het parcours te verkennen, zodat je kan zien welke twee klimmetjes er dit jaar beklommen worden.

De verkenning van het NK 2021, op vrijwel hetzelfde parcours als in 2022.

Beklimmingen
VAM-berg klim 1: 500 meter aan 7,0% (inclusief 160 meter kasseien aan 15%, gemiddeld maximaal 24%)
VAM-berg klim 2: 200 meter aan 12,0%

Weer
Nadat de mannen op vrijdag door de stortregen hebben gereden, schijnt bij de vrouwen op zaterdag het zonnetje. Vanaf de start om 14.40 uur zal het al 24 graden zijn, waardoor de omstandigheden volledig anders zijn dan op vrijdag. Rond de finish stijgt de gevoelstemperatuur naar 26 graden, mede omdat er vanuit het zuid-zuidoosten slechts een briesje staat.

Tijden
Start: 14.40 uur
Finish: Rond 17.45 uur

Favorieten NK wielrennen vrouwen 2022

Lang niet alle grote namen uit het Nederlandse wielrennen staan aan de start in Wijster op zaterdag, maar met Demi Vollering en Marianne Vos mag de organisatie toch allerminst klagen. Vollering rijdt het NK namens een sterk blok van SD Worx, met onder meer ook Chantal van den Broek-Blaak en Lonneke Uneken op de lijst. Toch zal SD Worx niet zo overheersend zijn als vorige jaren, waarin het met Anna van der Breggen en Pieters nog twee troeven had om uit te spelen.

De strijd lijkt dan ook iets meer open te liggen, met de snelste vrouw van het vrouwenpeloton als belangrijke kanshebber. Lorena Wiebes is geen klimster, maar ze kan wel een explosief heuveltje over. De kopvrouw van Team DSM is in de vorm van haar leven en werd in 2016 al eens Nederlands kampioene bij de juniore. Vorig jaar werd ze zevende en het rondje lijkt op papier nu iets beter voor de rappe vrouwen. DSM heeft met Floortje Mackaij ook nog iemand die vanuit de aanval kan winnen.

Voorbeschouwing NK wielrennen vrouwen 2022 | Met Pieters in gedachten een open strijd om de titel
Lorena Wiebes

Na Wiebes kijken we naar Lucinda Brand, voor wie dit parcours ook uitstekend lijkt te passen. Brand won al een rit in de Ronde van Zwitserland en is explosief genoeg om het af te maken in een sprintje, en anders wel solo. Bij Trek-Segafredo krijgt ze geen Ellen van Dijk mee in steun, wat de boel voor Brand wel bemoeilijkt. Samen met de piepjonge Shirin van Anrooij vormt Brand echter wel een levensgevaarlijk duo.

Vos wordt bij Jumbo-Visma uitstekend ondersteund. Ze reed begin mei met Veenendaal-Veenendaal haar laatste wedstrijd, maar koersritme heeft deze klasbak eigenlijk niet nodig. Schrijf haar maar gewoon op als één van de favorieten. Helemaal in de wetenschap dat ze Anouska Koster en Riejanne Markus mee heeft als outsiders. Koster werd tweede in de Luba Ladies Classic en pakt door op het NK. Markus toonde al vorm met twee keer top zeven in de Women's Tour. Riejanne Markus heeft met Femke Markus (Parkhotel Valkenburg) een getalenteerde zus in het peloton rijden, namens Parkhotel Valkenburg. Femke was in de Thüringen Ladies Tour (twee keer top drie) en Dwars door het Hageland (derde) al op dreef. Ook won ze de Luba Ladies Classic.

TV NK wielrennen vrouwen 2022

De NOS is op zaterdag de place to be, om het NK bij de vrouwen te bekijken. De zender schakelt om 16.00 uur in, via NPO 1 en online via NOS.nl. In de Leiderstrui verzorgt een liveblog en komt na afloop met een uitgebreid wedstrijdverslag!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws