Zo ontstond bromance tussen Bardet en Evenepoel: 'Was één van de eersten die twijfels had' Wielrennen
Wielrennen

Zo ontstond bromance tussen Bardet en Evenepoel: 'Was één van de eersten die twijfels had'

Zo ontstond bromance tussen Bardet en Evenepoel: 'Was één van de eersten die twijfels had'

Vriendschappen in het peloton, ze komen niet zo vaak zó bovendrijven als tussen Remco Evenepoel en Romain Bardet in de afgelopen Vuelta a Espana. De Fransman van dsm-firmenich PostNL zag af bij de beesten in het wiel van de Belg, maar kon louter vol respect praten over Evenepoel. Waar die vriendschap vandaan komt, vertelde Bardet in Calpe aan In de Leiderstrui.

In de Spaanse ronde toonden de twee dus hun vriendschap tijdens en na de koers, maar dat ging verder in de maanden die volgden. Medio december postte Bardet – die toen met dsm-firmenich PostNL in Spanje zat – op Instagram een foto van zijn zoontje in een shirt van Evenepoel, op de fiets. ‘Ondertussen doet een jonge coureur thuis zijn ding’, schreef de Fransman. ‘Ik ben blij dat hij het cadeau leuk vindt, mijn vriend’, reageerde Evenepoel, die het shirt aan Bardet overhandigde in de Vuelta nadat de twee de hele dag in de aanval waren.

Zo ontstond bromance tussen Bardet en Evenepoel: 'Was één van de eersten die twijfels had'

'Ik ken Remco, hij is een aanvaller à la Eddy Merckx. Hij gaat van heel ver. Hij leverde tachtig procent van het werk. Het was verschrikkelijk in zijn wiel en heb afgezien. Ik kreeg krampen en was echt volledig leeg. En dat terwijl ik echt wel een goede dag had. Hij was echter veel beter dan ik', stelde Bardet na die dag in de Vuelta. ‘Ik waardeer Remco enorm. We hebben veel gepraat en spraken af om gewoon te rijden tot de aankomst.’

Bardet was één van de eersten om aan naderende Evenepoel te twijfelen

Dat respect won Evenepoel helemaal zelf, zo doet Bardet begin 2024 uit de doeken. ‘Om eerlijk te zijn: ik was één van de eersten die zijn twijfels had bij hem. Ik hoorde voor het eerst van Evenepoel toen ik een keer met Julian Alaphilippe sprak. Hij vertelde me dat er een junior aan zat te komen die alles zou gaan winnen en ik had zoiets van: oké, dat is bij de junioren, dat moet ik nog maar zien in de WorldTour’, haalt de Fransman zijn herinneringen boven met een grote glimlach.

‘Toen zag ik hem in 2019 winnen in Clasica San Sebastian, dat was echt bam’, aldus Bardet, die ter illustratie van die conclusie zijn duim onder zijn kin houdt. ‘Op dat moment dacht ik wel: okay, we’ve got someone here. Maar Remco is ook veranderd, de arrogantie die hij toen wat uitstraalde is er niet meer. Hij is een zeer gerespecteerde coureur, bij iedereen', stelt de Fransman vast.

‘Wij hebben een heel goede relatie’, aldus Bardet. ‘We houden goed contact, zelfs tijdens de winterstop. Ik vind hem een heel toffe gast en ik steun hem, want hij heeft iets speciaals. Dat hebben alle grote ronde-winnaars, maar bij hem voelt het toch anders…’, geeft de Fransman aan. Maar hoe komt dat dan? ‘De weg die hij afgelegd heeft in zijn leven en loopbaan… dat is geen gestage lijn geweest, maar toch heeft hij de era van iemand die heel speciaal is. Hij kan zichzelf slechte dagen veroorloven, zelfs dat…’, concludeert Bardet, die Evenepoel komend seizoen voor het eerst gaat treffen in de Tour.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws