Roglic pakt tweede etappe Tour de l'Ain, Mollema krijgt zelfde tijd Algemeen nieuws

Roglic pakt tweede etappe Tour de l'Ain, Mollema krijgt zelfde tijd

Door Ward Hilhorst 08 augustus 2020 | 17:30


Primoz Roglic heeft de tweede etappe van de Tour de l'Ain gewonnen. Vanuit een elitegroep was hij de sterkste. Bauke Mollema schoot in de sprint een paar keer uit zijn pedaal, waardoor hij zich niet kon mengen.

Er stonden flink wat hoogtemeters op het programma, maar dat weerhield een paar hardrijders er niet van om zich in de strijd om de kopgroep te mengen. Uiteindelijk waren het Julien Bernard, Simon Guglielmi, Jaakko Hänninen, Nils Politt en Joey Rosskopf die de vlucht van de dag vormden. Die eerste had het vooral op de bergtrui gemunt, zo bleek al snel.

De vijf gingen vrij rap over de heuvels, terwijl het in het peloton vooral Deceunick-Quick-Step was dat de klok sloeg. Met nog een kilometer of zestig te gaan voegde Tony Martin zich daar namens Team Jumbo-Visma bij, waarna de voorsprong van de kopgroep al snel onder de drie minuten kwam. Romain Sicard wilde de benen eens testen en viel aan uit het peloton.

Bernard solo, maar peloton jaagt door

Op het moment dat Sicard aanviel deed Bernard in de kopgroep hetzelfde. Het was de bedoeling om de bergpunten te pakken, maar hij had een gat en fietste door. Martin trapte hard door en trok het peloton op een lint. Een paar renners moesten ook een gat laten. De kopgroep kwam weer terug bijeen, terwijl Sicard zijn best deed om het gat te dichten.

Dat mislukte helaas voor de Fransman, omdat Robert Gesink ondertussen de kop had overgenomen. In zijn wiel bevonden zich op volgorde George Bennett, Steven Kruijswijk, Roglic en Tom Dumoulin. Ook Team Sunweb stak een handje toe, waardoor de kopgroep met nog dertig kilometer te gaan opeens nog maar een kleine minuut had.

Kopgroep ten onder door werk van Gesink

Politt was de eerste van de koplopers die moest laten lopen, het was dan ook niet echt zijn terrein. Hänninen viel nog aan, maar het waren de welbekende laatste stuiptrekkingen. Guglielmi moest ook laten lopen en werd opgeslokt door Gesink, terwijl alle toppers nog alert vooraan zaten. Toen Gesink klaar was nam Dumoulin over, wat het halve peloton de kop kostte. Alleen Hänninen was nog vooruit, maar Dumoulin moest ook vrij snel zelf laten lopen.

Bennett nam over en maakte het de rest moeilijk. Dumoulin vocht om terug te komen met een achtervolgende groep. Mollema zat er nog wel bij, maar Bennett was niet van plan het tempo te verlagen. De Nieuw-Zeelander pakte Hänninnen terug. Valerio Conti, Nairo Quintana, Jonathan Castroviejo, Egan Bernal, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic zaten er nog bij, terwijl Geraint Thomas moest laten lopen.

Bennett trekt door, nog zes man over

Bennett bleef gas geven, waardoor ook Castroviejo en Conti eraf moesten. Kruijswijk moest ze ontwijken en even sprinten om er weer bij te komen, net als Mollema. Het lukte beide Nederlanders zonder grote problemen. Bennett genoot zichtbaar van de schade die hij had aangericht.

Lees ook: Bennett baalt niet: 'Zes man voortsleuren, waarvan drie ploeggenoten, ook lekker'

Roglic nam in de afdaling de kop, met nog twintig kilometer te gaan. Castroviejo deed zijn uiterste best om terug te komen. De tijdrijder zou een ideale helper kunnen zijn voor Bernal. Dat lukte een paar kilometer voor de slotklim. Met de Spanjaard sloot ook Conti weer aan. Een schitterende elitegroep vormde op deze manier.

Kruijswijk valt aan en zet Bernal onder druk

Vlak voor de laatste klim was het Kruijswijk die aanviel. Bernal was gelukkig dat Castroviejo er weer bij was, want de tijdrijder nam direct de kop. Conti, Mollema en Quintana namen voorlopig niet over, dus was het een tegen een. Stevie Wonder nam een gat van een kleine twintig seconden, maar er moest nog een vlakker deel komen, waar INEOS in het voordeel was.

De voorsprong van Kruijswijk nam dan ook iets af, met nog negen kilometer te gaan had hij nog een seconde of tien in zijn zak. Bernal versnelde toen zelf en hij kreeg Roglic, Quintana en Mollema in zijn wiel. Zij kwamen terug bij Kruijswijk, waarna de vier wat pokerden. Mollema deelde een prikje uit, maar kreeg geen gat. De heren wilden niet voor elkaar rijden.

Kruijswijk en Roglic plagen Bernal

Toen Bennett en Conti terugkwamen nam de Kiwi meteen de kop. Kruijswijk en Roglic zaten in zijn wiel, terwijl de andere vier mannen er als een sliert achteraan hingen. Met nog twee kilometer te gaan vlakte het af, terwijl Bennett het voor gezien hield. Kruijswijk trok door, waarop Bernal reageerde. Roglic maakte zich al klaar voor een sprint, terwijl ook Mollema alert leek.

In de laatste sprint was het Kruijswijk die het tempo hoog hield, terwijl Mollema twee keer uit zijn pedaal schoot. Roglic was het uiteindelijk die Bernal klopte. Conti werd derde.

Uitslag etappe 2 Tour de L'Ain 2020

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal "
3. Valerio Conti
4. Nairo Quintana +0.03
5. Steven Kruijswijk +0.06
6. Jesús Herrada +0.14
7. Fabio Aru "
8. João Almeida +0.15
9. Jonathan Castroviejo +0.19
10. Jan Hirt "

Klassement na etappe 2 Tour de L'Ain 2020

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal +0.10
3. Valerio Conti +0.12
4. Bauke Mollema +0.16
5. Nairo Quintana +0.18
6. Steven Kruijswijk +0.23
7. Jesús Herrada +0.31
8. Fabio Aru "
9. João Almeida +0.32
10. Jan Hirt +0.36

(foto: Team Jumbo-Visma)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws