Voorbeschouwing WK gravel 2023 - elite vrouwen | Vollering en Wiebes topfavorieten bij afwezigheid Ferrand-Prévot Gravel
Gravel

Voorbeschouwing WK gravel 2023 - elite vrouwen | Vollering en Wiebes topfavorieten bij afwezigheid Ferrand-Prévot

Voorbeschouwing WK gravel 2023 - elite vrouwen | Vollering en Wiebes topfavorieten bij afwezigheid Ferrand-Prévot

De gravelsport is al jarenlang aan populariteit aan het winnen, maar het is pas de tweede keer dat er een WK gravel wordt georganiseerd. Net als vorig jaar vindt het wereldkampioenschap plaats in Italië, waar Veneto wederom dienstdoet als decor van een aantal (hopelijk) spectaculaire duels om de regenboogtrui. In de Leiderstrui blikt vooruit op de strijd bij de elite dames!

Het WK gravel wordt dit jaar één week na het EK gravel (wat tegelijkertijd als BK gravel gold) gehouden. Veel coureurs die in en rondom Oud-Heverlee over de grindpaden snelden, doen ook in Zuid-Europa weer mee. In 2022 ging Pauline Ferrand-Prévot er met de WK-zege bij de vrouwen vandoor, waarna het een dag later bij de heren de beurt was aan Gianni Vermeersch.

Vorig jaar was het WK een doorslaand succes, waarbij er direct een blauwdruk op tafel werd gelegd voor eenzelfde evenement in de Italiaanse regio dit jaar. Toch is er als gevolg van organisatorische problemen wel het een en ander veranderd, al bleef Veneto wel de hoofdregio. In tegenstelling tot vorig jaar werd er voor dit jaar een omloop nabij de proseccoheuvels rondom Conegliano en Valdobbiadene, een streek die sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst staat, uitgestippeld. Dat had er deels mee te maken dat er in 2022 verscheidene renners 'klaagden' over het parcours in en rondom Cittadella, dat voor een groot deel alsnog uit asfalt bestond en vrij weinig hoogtemeters kende.

Praktische informatie WK gravel 2023 - elite vrouwen

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK gravel - elite vrouwen

2022 Pauline Ferrand-Prévot

WK gravel 2023 - elite vrouwen: parcours, weer en tijden

'Vorig jaar was er wat kritiek op het parcours: dat het teveel een wegwedstrijd was, te vlak en te weinig uitdaging. Dit jaar zit er een pak meer hoogteverschil en gravel in, dus het is echt wel een typische gravelwedstrijd', vertrouwde Erwin Vervecken deze website toe. En dus is er qua karakteristieken aardig wat veranderd voor het wereldkampioenschap...

Het startsein wordt gegeven nabij een van de bekendste meren van Treviso, zijnde Lago Le Bandie. Er wordt eerst een vijf kilometer lang lusje om het water gereden. Daarna volgt direct een ellenlange grindstrook van maar liefst 21 kilometer lang. De échte grindspecialisten zouden dus direct al voor een fikse schifting kunnen zorgen. Niet veel later doemt ook de eerste échte col van de dag op. Na 31 kilometer gravellen staat namelijk de Collato-bestijging (2,4 kilometer aan gemiddeld 4,8 procent) op het menu. Eenmaal boven op de Colltato-col, zet het peloton koers richting Pieve di Soligo. Aldaar wordt de aankomstlijn al voor een eerste keer gepasseerd.

Als de vrouwen voorbij de finish zijn gekomen, staat hen nog twee ronden te wachten, te beginnen met de kleinste. Die is 45 kilometer lang en begint met een 'asfaltbeklimming' naar Arfanta (3,7 kilometer aan gemiddeld 4,3 procent). Al snel volgen twee enorm venijnige muurtjes: de Nogarolo-muur (700 meter aan gemiddeld 11,6 procent) en de Ca' del Poggio-muur (1.2 kilometer aan gemiddeld 12,2 procent). Na laatstgenoemd onding zetten de dames andermaal koers richting de meet, waarna ze aan de grotere lus beginnen: 70 kilometer lang overleven in de Venetiaanse contreien.

In die 'finalelus' bevinden zich eveneens verscheidende lastige beklimmingen. Dat zijn achtereenvolgens de San Vigilio-muur (300 meter aan gemiddeld 15,6 procent), de beklimmingen van Le Serre (3.4 kilometer aan gemiddeld 7 procent), Le Tenade (900 meter aan gemiddeld 3,9 procent) en ten slotte Collagù (3,9 kilometer aan gemiddeld 5,1 procent). De top van die laatste klim ligt op 6 kilometer van de aankomst. Wanneer het er écht helemaal op zit in Pieve di Soligo, zijn we 141 kilometer en circa 1660 hoogtemeters verder.

Voorbeschouwing WK gravel 2023 - elite vrouwen | Vollering en Wiebes topfavorieten bij afwezigheid Ferrand-Prévot

Weer
De deelnemende dames hebben het getroffen. Er hangt zaterdagmiddag geen vuiltje aan de lucht in Veneto, terwijl het kwik naar verwachting zal oplopen tot zo'n 27 graden Celcius. Kortom, ideaal gravelweer!

Tijden
Start: 10.30 uur
Finish: rond 14.45 uur

Favorieten WK gravel 2023 - elite vrouwen

Er geven wereldtoppers uit het wegwielrennen, veldrijden én het mountainbiken (of een combinatie van twee/drie van de disciplines) acte de présence in Treviso. Het is dus bijzonder lastig om een favorietenlijst samen te stellen, al spreekt het parcours wel in het voordeel van de 'asfaltspecialisten'. Het is - bij afwezigheid van Annemiek van Vleuten - dus in eerste instantie uitkijken naar de twee absolute topfavorieten, zijnde SD Worx-dames Lorena Wiebes en Demi Vollering. Wiebes kroonde zich in Oud-Heverlee tot Europees kampioen, waarmee zij andermaal blijk gaf van haar topvorm. In Italië krijgt de 24-jarige renster van SD Worx net zo veel stroken over asfalt voorgeschoteld, maar moet zij wel veel meer steile hellinkjes zien te verteren. 'Ik denk dat de wereldtitel wel heel lastig gaat worden, want er moet onwijs veel geklommen worden', bleef de Utrechtse twintiger bescheiden tegenover In de Leiderstrui.

Vollering krijgt in de Venetiaanse contreien een parcours naar haar hart voorgeschoteld. Veel op en af, voldoende wegstroken én een zware finale. De winnares van de Tour de France Femmes lijkt dus dé te kloppen vrouw, al moeten we uiteraard een slag om de arm houden. In de gravelwereld is het in geval van pech namelijk een kwestie van 'red jezelf'. Niets is dus zeker, maar in normale omstandigheden steekt de Zuid-Hollandse dus wel een beetje boven de rest uit. Haar gebrek aan ervaring kan haar misschien parten spelen, al achten we die kans klein.

Er is vooralsnog slechts één WK gravel verreden en dat kampioenschap was vorig jaar een kolfje naar de hand van Pauline Ferrand-Prévot. De 31-jarige renster uit Frankrijk zou als titelverdedigster uiteraard iemand om in ogenschouw te nemen. Probleem voor haar is alleen dat ze vanwege een covid-19-besmetting niet kan starten. De Franse topfavoriete en uittredend wereldkampioene is dus een grote afwezige aankomende zondag in Veneto.

pauline ferrand prevot
Ferrand-Prévot zal niet opnieuw het WK gravel winnen

Asfalt is er maar genoeg in het 140 kilometer lange parcours en dus pennen we graag de namen van een aantal wegtoppers neer. Zo zijn thuisrijdsters Silvia Persico, Gaia Realini, Soraya Paladin en Elena Cecchini - derde op het EK- waarschijnlijk gebrand op een zege voor eigen publiek. Ook Kasia Niewiadoma is iemand om rekening mee te houden. De Poolse deed in de Tour lange tijd met de allerbesten mee en sloot de belangrijkste rittenkoers van het jaar af op een derde plaats in de eindrangschikking. Ze heeft weinig ervaring met gravelkoersen, maar haar klimvermogen gaat haar waarschijnlijk een heel eind op weg helpen.

Op een steenworp afstand van Leuven toonde Tiffany Cromwell zich de allersterkste op het EK gravel. Omdat de vriendin van Formule 1-coureur Valtteri Bottas uit Australië komt, mocht ze zich logischerwijs niet in het Europese tricot hijsen. Dat neemt echter niet weg dat de ervaren Aussie over goede papieren beschikt om zich wél in de regenboogtrui te kunnen hijsen.

Iemand die niet blij is met de grote schare aan asfaltstroken, maar wel als absolute grindspecialist bestempeld kan worden, is Tessa Neefjes. De eindwinnares van de UCI Gravel World Series was erg kritisch op het parcours in België en vertelde eveneens dat de route in Veneto haar nog minder beviel. 'Ik heb vernomen dat daar nog minder grindstroken zijn dan in België, dus dat spreekt niet echt in mijn voordeel. Er zijn dan echt veel stukken over asfalt, dus dat is wel balen. De afdalingen zijn op asfalt, de finale is op asfalt. Ik vind het echt jammer', benadrukte ze. Toch schrijven we de sympathieke Nederlandse niet helemaal af. Als je bij alle manches uit het belangrijkste gravelklassement bij de beste tien finisht, moet je genoemd worden.

Ten slotte pennen we ook nog de namen van Riejanne Markus, Yara Kastelijn, Pauliena Rooijakkers, Sanne Cant, Emma Norsgaard en Cédrine Kerbaol neer. De kans is klein dat één van deze dames zegeviert in Pieve di Soligo, maar op een goede dag en met een beetje geluk - en die kans is zeker aanwezig - moeten zij toch mooie dingen kunnen laten zien.

Favorieten WK gravel 2023 elite vrouwen, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Demi Vollering (Nederland)
Outsiders: Lorena Wiebes (Nederland) en Tiffany Cromwell (Australië)
Longshots: Tessa Neefjes, Riejanne Markus (Nederland), Emma Norsgaard (Denemarken), Kasia Niewiadoma (Polen), Silvia Persico, Gaia Realini, Soraya Paladin en Elena Cecchini (Italië)

TV-informatie WK gravel 2023 - elite vrouwen

Het is voorlopig nog niet helemaal duidelijk of - en zo ja, hoe laat - het WK gravel voor elite vrouwen live op televisie te zien is. Wat wél zeker is, is dat de koers te volgen is via een livestream op het YouTube-kanaal van de UCI. Daar is het grindfestijn van start tot finish live te aanschouwen!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws