Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties IDL-producties
IDL-producties

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: vijf bizarre fietsprestaties op een rij, in willekeurige volgorde.

Eind maart kwamen we met precies zo'n lijstje. Renners die niet mogen racen doen namelijk gekke dingen. Verre afstanden, drie dagen op Zwift, de Mount Everest op; je kunt het zo gek niet bedenken. De laatste week van mei en de eerste dagen van juni was kennelijk de aanzet om er nog een schepje bovenop te doen. Don't try this at home, zouden we in sommige gevallen toch willen adviseren.

Terpstra en Van Aert trotseren Dirty Kanzelled

Uiteraard mag de epische uitdaging van Laurens ten Dam niet ontbreken in deze lijst. De Nederlander had dit jaar dolgraag Dirty Kanza gereden; een gravelrace van dik driehonderd kilometer. Het zat er niet in, dus riep Ten Dam heel de wereld op om op 30 mei zelf de fiets te pakken, een route uit te stippelen en de zogenaamde 'Dirty Kanzelled' te trotseren. Dat leverde die zondag een heerlijke Strava-feed op.

Terpstra en Ten Dam gingen samen op pad, samen met Ivar Slik en Thijs Al. Samen reden ze 324,48 kilometer op de teller, veelal over onverharde wegen. Om 06.15 uur werd de stopwatch ingedrukt en elf uur, 57 minuten en zes seconden later kwamen de heren bekaf thuis. Een dagje om te genieten, maar met 27,1 kilometer per uur gemiddeld over gravelwegen ook een gigantische inspanning.

Ook Wout van Aert ging op pad en wel met Maarten Wynants en Daan Soete. Met Van Aert als regisseur van de route kwamen de drie tot 322,91 kilometer en zelfs aan 28,6 kilometer per uur gemiddeld. Een epische dag voor iedereen die eraan deelnam, en de kiekjes zijn minstens zo mooi.

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

'Mooi rondje' voor Van Vleuten en Van Schip

Zet twee trainingsbeesten op een fiets en je weet dat het fout afloopt. Annemiek van Vleuten en Jan-Willem van Schip wonen bij elkaar om de hoek en sloegen de handen daarom eens ineen. Dat resulteerde in een monsteronderneming van vierhonderd (!) kilometer en let op: een gemiddelde van 35,6 kilometer per uur... Koekoek!

Het idee was kennelijk van Van Schip, maar die kwam van een koude kermis thuis. Hij werd er op ieder klimmetje keihard af geknald door zijn vrouwelijke trainingspartner. Gelukkig voor Van Schip werden er 'maar' 914 hoogtemeters overbrugd. Lang leve Nederland. Onderweg waren er bovendien genoeg tussenstops om even bij te tanken, zo zien we op de heerlijke foto's.

Het bizarre is dat vierhonderd kilometer an sich al een reden was om in deze lijst terecht te komen. Maar omdat de twee van start tot finish kop over kop door midden-Nederland knalden, sneuvelden er ook nog eens vele records. Van Vleuten reed 22 (!) vrouwelijke KOM's uit de boeken. We zijn benieuwd of Van Schip het nog een dagje met haar aandurft.

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

Buchmann fietst onofficieel record op Mount Everest

Emanuel Buchmann is wel het treurigste verhaal van afgelopen week. De Duitser van BORA-hansgrohe ging voor het goede doel de Everest-uitdaging aan: 8.848 hoogtemeters maken op één dag, om geld op te halen. Buchmann reed de challenge in iets minder dan zeven en een half uur en was daarmee veel en veel sneller dan het oude Everest-record. Het record telde alleen niet, omdat zijn poging niet op één klim werd verreden.

Buchmann reed negen keer een klim op, waarvan acht keer dezelfde. De eerste brak hem echter op. De zogenaamde Oetz-Ochsengarten Climb (8,77 kilometer aan acht procent gemiddeld) vormde de start en was anders dan de Heimelerberg (9,41 kilometer aan elf procent gemiddeld) die daarna acht keer volgde. Pijnlijk maar waar; Buchmann komt daarmee niet in de recordboeken van Hells 500, de organisatie die de pogingen voor Everest-challenges controleert.

Buchmann kan zich troosten met het feit dat hij bijna een ton ophaalde met zijn onderneming, en dat we in Strava wel degelijk kunnen zien hoe ongelofelijk knap zijn prestatie was. Buchmann reed zeven een half uur aan gemiddeld 255 watt. Daarmee hield hij zich dus zeker niet in. Hij overbrugde 162,19 kilometer en opmerkelijk; lang slaagde hij erin om steeds een stukje harder omhoog te rijden. De snelste tijd was de vierde beklimming van de Heimelerberg, die hij in 39 minuten en twee seconden omhoog knalde. Daarmee haalde hij gemiddeld 314 watt.

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

Paralympiër Abraham zit zeventien uur op de tijdritfiets

We zijn nog lang niet klaar met deze krankzinnige lijst, want ook Daniel Abraham deed een duit in het zakje. De 35-jarige Nederlander met roots uit Eritrea fietst voor BEAT Cycling Club en hij besloot een wel heel opmerkelijke uitdaging aan te gaan. Abraham was benieuwd hoe lang hij het zou volhouden op een tijdritfiets, de discipline waar hij in Tokio Paralympisch kampioen wil worden.

Abraham heeft namelijk een handicap, een onderontwikkeld been welteverstaan. In Nederland is hij met recht één van de beste paralympiërs op de fiets. Hij werd van 2014 tot en met 2017 vier jaar op rij Nederlands kampioen op de weg en won goud bij de Paralympische Zomerspelen van 2016 in Rio. Ook op de baan is Abraham razendsnel en dan komt nog het meest opmerkelijke: hij fietst ondanks zijn handicap gewoon continentaal tussen de profs zonder handicap.

Hij kan dus wel wat, dat blijkt ook wel uit zijn tijdritchallenge. Abraham stapte op, stampte kilometer voor kilometer weg, bleef maar stampen, rustte onderweg uiteraard wel een paar keer uit, stampte nog even wat harder en vond het na zeventien uur en dertig minuten wel mooi geweest. De bizarre tijdrituitdaging bracht 561,17 kilometer op de teller. Daarmee haalde Abraham een gemiddelde van 32,1 kilometer per uur.

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

King spot met alle wetten met monsterrit op gravel

En dan is er nog Ted King. De inmiddels 37-jarige Amerikaan stopte in 2015 met professioneel wielrennen bij Team Cannondale, maar bewees op zaterdag 30 mei dat hij nog steeds een eindbaas is op de fiets. Op de dag dat mensen door heel de wereld de Dirty Kanzelled van Ten Dam aangingen, besloot King de Dirty Kanza gravelrace op geheel eigen wijze te eren.

Zit u op een stoel? Mooi. Meneer King noteerde 499,02 kilometer over veelal gravelwegen. En dan te bedenken dat deelnemers van Dirty Kanzelled al steenkapot zaten. King deed twintig uur, veertig minuten en 32 seconden over zijn onderneming. Maar belangrijker: hij overlegde daarin 10.546 hoogtemeters. Dat is bijna 2.000 hoogtemeters meer dan de Mount Everest. De afstand, de hoogte en de ondergrond maken dit tot een bijna onmenselijke vertoning.

King hobbelde met een gemiddelde van 24,1 kilometer per uur in zuidelijke richting en doet alle inspanningen van afgelopen week in één klap verbleken. Hij startte om 23.00 uur Amerikaanse tijd en reed naar eigen zeggen in de nacht met veel regen en wind. 'Negentig procent gravel, honderd procent incredible', zo zegt hij er zelf over. Een 'Absolutely wild ride', daar sluiten we ons direct bij aan.

Gespot op Strava: Een week vol bizarre en soms onmenselijke fietsprestaties

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws