WorldTour op rapport: BORA-hansgrohe is nu écht meer dan alleen Sagan IDL-producties
IDL-producties

WorldTour op rapport: BORA-hansgrohe is nu écht meer dan alleen Sagan

WorldTour op rapport: BORA-hansgrohe is nu écht meer dan alleen Sagan

Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: BORA-hansgrohe
Overwinningen: 33 (waarvan 22 in de WorldTour)
Veelvraat: Pascal Ackermann (9)
Nederlanders: -

Index In de Leiderstrui: 7,6
Toelichting: Voor Marijn van den Berge (7,5) was het duidelijk: ‘Ik heb echt genoten van deze ploeg. Natuurlijk is Sagan een verademing op zich, maar zowel op het gebied van sprinten als klimmen en klassementen rijden hebben ze zich sterk ontwikkeld en ontpopt tot meer dan ‘de ploeg van Sagan.’’ Toch is het voor Jasper den Boon (8) duidelijk wie de dienst uitmaakt binnen die ploeg. ‘Sagan is een fenomeen‘ Ondanks de hoge cijfers is er een kritiekpuntje van Aljan Wassens (8): ‘In de klassementen valt nog veel winst te halen.’

De mooiste zege
De mooiste zeges zijn vaak die van de onbekendere renners. Omdat er dan bijna niemand binnen de ploeg is, die het meer gegund wordt. Dat kan ook gezegd worden van Gregor Mühlberger. Alleen waar je vaak ziet dat zo’n gegund zegegebaar gemaakt wordt tegenover wat kleinere namen, versloeg de Oostenrijker alle aanwezige toppers. Na een rit door de Limburgse heuvels schoot hij op het Tom Dumoulin Bike Park weg uit een groepje met Tim Wellens, Zdenek Stybar en Dylan van Baarle. Mülhberger kon kort daarna het zegegebaar maken, dat hem een prachtige foto met allemaal sprintende renners op de achtergrond opleverde.

Lees verder onder de foto!

WorldTour op rapport: BORA-hansgrohe is nu écht meer dan alleen Sagan

De grootste overwinning
Met Fabian Cancellara en Tom Boonen nu allebei vertrokken, was het duidelijk dat duidelijk dat dit voorjaar echt alle ogen op Peter Sagan waren gericht. Natuurlijk: er was de olympisch kampioen en nog een paar steengoede renners. Maar er was maar een showman in het peloton: Peter Sagan. We zien hem echter opvallend weinig voor zijn doen. Hij koerst redelijk onattractief en krijgt zelfs commentaar van Boonen en Cancellara. Dat gebeurt een paar dagen voor Parijs-Roubaix en daarin laat hij de hele wereld zien waarom hij drie keer op een rij zich in de regenboogtrui mocht hijsen. Er staat geen maat op de Slowaak. Al op vijftig kilometer van de streep trekt hij ten aanval. Alleen de vroeg ontsnapte Silvan Dillier kan uiteindelijk mee met de achteropkomende Sagan. Het hem moeilijk maken op de piste van Roubaix, lukt echter geen moment.

De verrassing
Sagan, Sam Bennett, Jay McCarthy en Matteo Pelucchi. Dat BORA niet dun in de sprinters zat, dat was bekend, maar weinigen hadden voor dit seizoen gehoord van Pascal Ackermann. De Duitser laat in de eerste maanden ook niet heel veel van zich horen, maar half april is het ineens raak in de Ronde van Romandië. Daarna gaat het lopen bij de 24-jarige Duitser. Hij wordt onder andere nationaal kampioen en legt niemand minder dan de 2018-zegekoning Elia Viviani erop tijdens de Prudential RideLondon-Surrey Classic. Aan het eind van het seizoen neemt hij nog even de maat van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen, waardoor de teller uitkomt op negen zeges. Meer dan welke sprintkoning van BORA dan ook.

Lees verder onder de foto!

WorldTour op rapport: BORA-hansgrohe is nu écht meer dan alleen Sagan

De tegenvaller
Zo goed als de sprinters opereerden, zo matig waren de klimmers bij vlagen. Davide Formolo, Emmanuel Buchmann en Patrick Konrad lieten nog wel goede dingen zien, maar Rafal Majka leek eigenlijk het hele jaar niet op zijn niveau te zitten. De klassementsambities die hij heeft, kwamen er al een paar jaar niet meer uit. 2018 bleek daar geen uitzondering op. In de Vuelta had hij veel goed kunnen maken als hij als eerste boven was gekomen op Valle de Sabero. La Camperona. Onverwachts moest hij de onbekende Óscar Rodríguez voor laten gaan. Toch is het nog opmerkelijker dat Leopold König een contract voor 2019 heeft gekregen. Sinds zijn vijfde plek in de Giro van 2015 heeft hij – mede door blessures – zelden zijn niveau gehaald. Dit jaar stopte zijn seizoen al in Tirreno-Adriatico.

Algeheel oordeel
Het is nu echt officieel: BORA-hansgrohe is veel meer dan Peter Sagan. Hoewel de ploeg qua zeges vooral op de sprinters leunt, is heeft de ploeg een attractieve manier van koersen met veel rappe mannen die het werk af kunnen ronden. Toch mag er vanuit het klimmersgedeelte van de ploeg een stuk meer verwacht worden. Dat Konrad, Formolo, Buchmann, Majka en König samen geen een zege of podiumplek in een eindklassement bijeen vegen, is een teken dat er nóg veel meer uitgehaald had kunnen worden door de Duitse formatie.

Perspectief voor 2019
Er zit zogezegd veel sprinttalent in de ploeg en BORA lijkt slim te zijn door daar met Jean-Pierre Drucker en Oscar Gatto een paar ervaren luitenanten bij te zetten. Bovendien kunnen beiden meer dan uitstekend Sagan assisteren in de voorjaarsklassiekers, wat hun aantrekken op twee fronten belangrijk maakt. Met Maximillian Schachmann wordt er ook nog in de klimmersbenen geïnvesteerd. De renners die vertrekken speelden een marginale rol in het succes van dit jaar, dus ziet het er goed uit wat BORA komend seizoen te bieden heeft. (Foto: BORA-hansgrohe / Velo Images)

Lees ook het rapport van:
Dimension Data
Quick-Step Floors
Katusha
Team Sky
EF Education First-Drapac

Kasper Hermans (E-mail: kasper@indeleiderstrui.nl / Twitter:@Kzzas)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws