Sven Nys over Nederlandse crossproblematiek: 'Het blijft toch een schaatsland, op een of andere manier' Veldrijden
Veldrijden

Sven Nys over Nederlandse crossproblematiek: 'Het blijft toch een schaatsland, op een of andere manier'

Sven Nys over Nederlandse crossproblematiek: 'Het blijft toch een schaatsland, op een of andere manier'

Met onder meer Mathieu van der Poel, Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Fem van Empel, Puck Pieterse, Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado lijkt het Nederlandse elite-veldrijden sterker dan ooit, maar toch moeten profs als Ryan Kamp vechten voor een contract. Bondscoach Gerben de Knegt trok aan de alarmbel, maar hoe kijken ze daar in België tegenaan? Baloise Trek Lions-teambaas en veldritcoryfee Sven Nys geeft bij In de Leiderstrui tekst en uitleg.

De Knegt liet enkele weken geleden dat het 'goed zou zijn als er een Nederlandse veldritformatie zou komen', waar hij in Benidorm iets meer tekst en uitleg over gaf tegen deze site. 'Stiekem zijn er ook heel veel mensen die cross kijken in Nederland en het allemaal mooi vinden, maar er moet een keer iemand zijn die het wat aan kan zwengelen. Dat heb ik nu proberen te doen, en hopelijk wordt er dan eens doorgepakt. Er is écht behoefte aan', stelde de bondscoach, die het verschil in beleving van de sport tussen Belgen en Nederlanders als mogelijke oorzaak zag.

Met Nieuwenhuis, Ronhaar, Van der Haar, Brand en ook Shirin van Anrooij rijden er momenteel vijf Nederlanders in dienst van het Baloise Trek Lions van Nys. 'Ik denk dat wij die Nederlandse ploeg eigenlijk een beetje zijn, maar we hebben een Belgische licentie', grinnikt Nys, die het evenwel als een zeer serieus onderwerp ziet.

'Zo'n Ryan Kamp, die verdient natuurlijk een plek in een professioneel veldritteam: hij heeft de capaciteiten, is al wereldkampioen geweest en is ook gewoon heel goed. Dat hij zijn plek heeft moeten afstaan, is ongelofelijk zonde. Ik baalde er ook van dat wij hem die kans niet kunnen geven', aldus Nys, die ook uitlegt waarom het hem en zijn ploeg niet lukte. 'We kunnen niet iedereen een kans geven, omdat we ook onze beperkingen hebben en onze jongens willen opwaarderen als dat mogelijk is', zegt hij in Benidorm tijdens de succeswinter van zijn renners.

ryankamp

Nys: 'Vlaanderen blijft het kloppende hart van de sport'

Nys loopt natuurlijk al jaren mee in de sport en reed zelfs lange tijd in Nederlandse dienst, dus als er iemand is die het kan verwoorden wat de staat van de sport bij zijn Noorderburen is... ‘Ook al hebben we veel Nederlanders die het goed doen, het kloppende hart van de veldritsport blijft Vlaanderen', zegt hij zonder blikken of blozen. 'De financiële middelen komen er vandaan, maar niet alleen dat: ook de wedstrijden, zelfs de buitenlandse Wereldbekers, worden door Vlamingen georganiseerd. Ik hoop dat we op termijn Nederlandse (financiële) inbreng kunnen gaan vinden, want dat is ook iets wat de sport nodig heeft en verder kan helpen.

Dat het met al die crosssuccessen momenteel al niet lukt om genoeg fundering te vinden, weet Nys ook niet helemaal te verklaren. ‘Het blijft een schaatsland, op een of andere manier. Eenmaal de Nederlanders het veldrijden echt zouden gaan volgen, dan snap je niet dat ze er niet meer fan van zijn. Dat WK in Hoogerheide was pure promotie voor de sport, maar daar komt niet heel snel een injectie van bedrijven. Terwijl die er wel zou moeten komen, en dat geldt ook voor Gerben de Knegt en de nationale selectie. Die vinden ook niet direct partners, wat echt zonde is. Het is moeilijk te verklaren…’

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws