Voorbeschouwing Superprestige Boom 2023 | Toppers komen fietsdansen op Tomorrowland-terrein Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2023 | Toppers komen fietsdansen op Tomorrowland-terrein

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2023 | Toppers komen fietsdansen op Tomorrowland-terrein

Tomorrowland Winter Edition! Niet op Alpe d'Huez, waar die festiviteiten jaarlijks plaatsvinden, maar in Boom: daar wordt zaterdag op het terrein van het wereldwijd bekende dancefestival gecrost. In de Leiderstrui brengt je in aanloop daar naartoe op de hoogte van alle ditjes en datjes!

De veldrit in Boom is toe aan de negende editie, maar bij de mannen staan zo'n beetje alle grote namen van de afgelopen jaren al op de erelijst: van Lars van der Haar tot Eli Iserbyt en van Mathieu van der Poel tot Tom Pidcock. Die laatste wist de cross vorig jaar te winnen, al herinneren we ons die dag ook nog als de offday van Van der Poel: hij kwam ten val en werd slechts dertiende.

Bij de dames zien we één naam tweemaal terug op de lijst der winnaressen: Lucinda Brand won in zowel 2020 als 2021, maar zij opteert ervoor om dit weekeinde enkel zondag in Flamanville te starten. Met Aniek van Alphen is de winnares van vorig seizoen wel present, maar spoiler: de concurrentie is zeker niet mild deze zaterdag in de omgeving van Antwerpen!

Laatste winnaars Superprestige Boom

2022 Tom Pidcock / Aniek van Alphen
2021 Wout van Aert / Lucinda Brand
2020 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2019 Toon Aerts / Alice Maria Arzuffi
2018 Mathieu van der Poel / Kim Van de Steene
2017 Wout van Aert / Maud Kaptheijns
2016 Lars van der Haar / Jolien Verschueren
2015 Lars van der Haar / Ellen Van Loy

Parcours, weer en tijden Superprestige Boom 2023

Wie van dancefestivals houdt, zal de omgeving van de Superprestigecross van Boom wel herkennen. Hier wordt jaarlijks namelijk ook twee weekenden lang het welbekende festival Tomorrowland gehouden, dat - net als de cross - dan de beschikking heeft over het domein De Schorre.

Hierbij komen start en aankomst terug op de plek waar normaal de mainstage van dat festival staat, terwijl de rest van de cross op een postzegel verreden wordt: op en af de heuvels van de recreatieplek, waardoor het zogenoemde poefen bergop wel eens van belang kan zijn voor de einduitslag van de wedstrijd.

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2023 | Toppers komen fietsdansen op Tomorrowland-terrein

Weer
Het is deze dagen koud in Europa en dat is in Boom niet anders. Het kwik komt zaterdag amper op 1 graden Celsius uit, maar het blijft gelukkig wel droog en de wind steekt ook niet al te hard op. Wel is het dus een kwestie van goed aankleden, voor zowel deelnemers als toeschouwers!

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Boom 2023

Met Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) is ook de derde van de drie jonge toppers toe aan haar rentree. De Zeeuwse koos er na een lang wegseizoen voor om dat begin oktober een beetje te rekken in Beringen (derde) en Waterloo (DNF en overwinning in de Trek Cup), maar koos er daarna begrijpelijk voor om anderhalve maand niet ten toneel te verschijnen. Nu is ze dus terug, met direct een dubbel weekeinde!

Winnen zal geen gemakkelijke opgave zijn voor Van Anrooij, daar het crossseizoen bij de dames dit seizoen vooral door één vrouw gedomineerd wordt: Fem van Empel, namens Jumbo-Visma nog altijd bezig met een foutloze reeks van acht wedstrijden. Ook afgelopen weekend in Kortrijk was ze, na een stop van twee weekeinden, weer oppermachtig.

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2023 | Toppers komen fietsdansen op Tomorrowland-terrein

Het treffen in Boom wordt er - bij afwezigheid van Brand en uiteindelijk ook de zieke Ceylin del Carmen Alvarado - één tussen drie grote dames, want ook Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) staat aan de start in Boom. Pieterse wist dit seizoen nog niet te winnen, maar heeft er het volste vertrouwen in dat dit op korte termijn gaat gebeuren.

Met Aniek van Alphen (Cyclocross Reds) staat de winnares van vorig jaar eveneens aan de start, maar op herhaling gaan lijkt voor haar een lastige opgave te worden. We schatten namelijk in dat zij, samen met Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle, Inge van der Heijden (Crelan-Corendon) en Kata Blanka Vas (SD Worx), mee zal doen voor een plek in de top vijf.

Favorieten vrouwen Superprestige Boom, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Jumbo-Visma)
Outsiders: Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions)
Long shots: Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Kata Blanka Vas (SD Worx) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)

Favorieten mannen Superprestige Boom 2023

De lijn die we al het hele seizoen zien, wordt ook in Boom doorgezet: niet alle toppers verschijnen aan het vertrek. Ditmaal kiest Baloise Trek Lions ervoor om Lars van der Haar en Pim Ronhaar uit te spelen in Flamanville zondag, waardoor de druk voor zaterdag op de schouders rust van Thibau Nys en Joris Nieuwenhuis. Die laatste skipte vorig weekeinde om nog wat bij te trainen, wat zich zaterdag uit kan betalen.

Andermaal zal de grote concurrentie uit het kamp van Pauwels Sauzen-Bingoal komen, waar Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout opnieuw het front verzorgen. Die eerste staat aan de leiding van de Superprestige door drie van de vier manches te winnen, terwijl Europees kampioen Vanthourenhout zal hopen dat hij zichzelf na een wat mindere periode weer wat kan oprichten.

iserbyt3

Laurens Sweeck eindigde afgelopen zondag nog als tweede in Dublin, waardoor het wel nog altijd een feit is dat hij op zoek is naar zijn eerste seizoenszege. Andere mannen die mee zullen willen doen om een podium zijn Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Cameron Mason (Cyclocross Reds), Gerben Kuypers (Circuz-ReUz-Technord), Jens Adams (Lotto-X-Oats Athletes for Hope), Corné van Kessel (Deschacht-Hens-Maes), Lander Loockx (TDT-Unibet) en Toon Vandebosch (Crelan-Corendon).

Favorieten mannen Superprestige Boom, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Thibau Nys en Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
Long shots: Laurens Sweeck (Crelan-Corendon), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en Cameron Mason (Cyclocross Reds)

TV Superprestige Boom 2023

De Superprestigemanche van Boom kun je volgen via Eurosport, dat er vanaf 13.30 uur bij is voor aansluitend de mannen- en vrouwencross. In België is de race ook te zien bij Proximus Pickx en Telenet Play Sports. In de Leiderstrui is daarnaast ter plekke voor alle info omtrent de race!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws