Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2023 | Wie winnen er bij afwezigheid van Van Empel en Nys? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2023 | Wie winnen er bij afwezigheid van Van Empel en Nys?

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2023 | Wie winnen er bij afwezigheid van Van Empel en Nys?

Op zaterdag 28 oktober staat de tweede manche uit het felbegeerde Superprestigeklassement op de rol. Na de ouverture in Overijse is dit keer Ruddervoorde het decor. In de Leiderstrui zet alle belangrijke informatie over de West-Vlaamse veldrit voor je uiteen!

De zogeheten Cyclocross Ruddervoorde wordt sinds 1988 georganiseerd. De race maakt sinds 1998 onderdeel uit van de Superprestige, het op één na belangrijkste klassement in de veldritwereld. In de beginjaren van de cross nabij het centrum van Ruddervoorde - een 6.000 inwoners tellend dorpje in de gemeente Oostkamp - waren het vooral amateurs die er met de zege vandoor gingen.

Toen de cross haar intrede maakte in de Superprestige veranderde dat beeld logischerwijs. Op een steenworp afstand van Brugge (maar ook niet heel ver van Gent) waren het sindsdien louter grote namen die met de bloemen aan de haal gingen. Veldritcoryfeeën Sven Nys en Bart Wellens wisten respectievelijk maar liefst tien (!) en drie keer te winnen. De afgelopen jaren zagen we ook meermaals de absolute toppers aan het feest. Zo wist Mathieu van der Poel tussen 2016 en 2019 vier keer op rij te zegevieren en was het grasfestijn de afgelopen drie edities een kolfje naar de hand van Eli Iserbyt, die er in tegenstelling tot MVDP wél bij is en dus eveneens opgaat voor een vierde opeenvolgende triomf.

Voor de vrouwen wordt de cross pas sinds 2011 verreden. Die eerste editie was het raak voor de Britse Helen Wyman, die tevens in 2013 victorie kraaide. In 2012 won een landgenote van Wyman, zijnde Nikki Harris. In 2014 en 2015 was Sanne Cant de gelukkige, waarna een flinke dominantie van Nederlandse dames volgde. Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Marianne Vos, Ceylin del Carmen Alvardo én Denise Betsema wisten één of twee keer te winnen en droegen bij aan het rood-wit-blauwe machtsvertoon in West-Vlaanderen.

Laatste winnaars Superprestige Ruddervoorde

2022 Eli Iserbyt / Denise Betsema
2021 Eli Iserbyt / Denise Betsema
2020 Eli Iserbyt / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2018 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2017 Mathieu van der Poel / Maud Kaptheijns
2016 Mathieu van der Poel / Sophie de Boer
2015 Kevin Pauwels / Sanne Cant
2014 Tom Meeusen / Sanne Cant
2013 Klaas Vantornout / Helen Wyman

Parcours, weer en tijden Superprestige Ruddervoorde 2023

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2023 | Wie winnen er bij afwezigheid van Van Empel en Nys?

Het parcours in Ruddervoorde heeft voor ieder wat wils, al is het bovenal een grascross. Met veel draaien en keren, balkjes, een zandbak, een wasbord, een brug én een lastige schuine kant is het in ieder geval een bijzonder gevarieerde omloop.

In de dagen voorafgaand aan de cross gaat het met bakken uit de lucht vallen in de Ruddervoordse contreien (misschien zelfs zaterdagochtend nog), waardoor de technische passages er naar alle waarschijnlijkheid slecht bij zullen liggen. De grote motoren of explosieve springveren? Eigenlijk kunnen ze hier allebei wel het verschil maken.

Weer
We benoemden het zojuist al eventjes: in aanloop naar de fameuze West-Vlaamse veldrit is het bar en boos wat betreft de meteorologische omstandigheden. Regen op donderdag, regen op vrijdag én regen op zaterdag. Specifiek inzoomend op de zaterdag: als we de Belgische weermannen en -vrouwen moeten geloven, hoost het echter enkel tot een uur of twaalf, waarmee de wedstrijd zelf dus wel in droge omstandigheden afgewerkt zou worden. Of is het leed in de daarvoor al geschied...?

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: rond 16.15 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Ruddervoorde 2023

Een flink aantal dames dat de voorbije crossen Fem van Empel enkel bij de start zag (en daarna dus al gauw niet meer), zal opgelucht ademhalen. De wereldkampioene van Jumbo-Visma is er namelijk niet bij in Ruddervoorde! Het is wat betreft de favorietenlijst dus hoofdzakelijk uitkijken naar dames die de afgelopen weken genoegen moesten nemen met (dichte) ereplaatsen. Eén van hen is Ceylin del Carmen Alvarado. De 25-jarige renster van Alpecin-Deceuninck werd tweede in Beringen, derde in Waterloo en tweede in Overijse. Kortom, ze was er telkens 'dichtbij', maar moest drie keer Van Empel (en in Amerika ook Puck Pieterse) voor zich dulden. De vorm is er in ieder geval bij de vriendelijke dame uit Rotterdam, die waarschijnlijk erg gebrand is op de zege. Ze weet bovendien hoe het is om te winnen in Ruddervoorde, aangezien ze in 2019 en 2020 ook al de beste was.

Inge van der Heijden moet ook genoemd worden. De 24-jarige Nederlandse van Crelan-Corendon kende door omstandigheden een penibele start van het seizoen (een DNF in Beringen en een elfde stek in Waterloo). Voorafgaand aan de Druivencross te Overijse gaf ze tegenover In de Leiderstrui aan dat ze haar verwachtingen al wat had bijgesteld. Wonder boven wonder was het juist in die bewuste 'Moeder aller crossen' dat de Noord-Brabantse weer kwam bovendrijven, met een knappe derde plaats als gevolg. De weg naar boven leek dus weer gevonden. In de Nacht van Woerden werd ze zesde, weet ze in Ruddervoorde weer naar het podium te snellen?

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2023 | Wie winnen er bij afwezigheid van Van Empel en Nys?
Alvarado heeft goede herinneringen aan Ruddervoorde

Toen Van der Heijden derde werd in Overijse, wist ze het duel om het brons knap te winnen van Annemarie Worst, die daar op haar beurt waarschijnlijk stevig van baalde. De Cyclocross Reds-renster kende een prima start van het seizoen, daar ze vier keer bij de top vijf wist te eindigen (en zelfs wist te winnen in de Kermiscross van Ardooie). Wie ook vrij goed bezig is, is Manon Bakker. De sympathieke renster van Crelan-Corendon reed dit seizoen al talloze veldritten. Ze gaf immers ook in minder hoog aangeschreven Duitse en Amerikaanse crossen acte de présence. In de door Van Empel gewonnen Nacht van Woerden haastte zich naar een mooie tweede plaats, wat blijk geeft van een prima vormpeil. Is dit een uitgelezen kans om er met de zege vandoor te gaan?

Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) wist de voorbije twee vrouwenedities in Ruddervoorde te winnen. De Texelse is echter nog niet helemaal op de top van haar kunnen, aangezien ze met een flinke achterstand aan het seizoen begon (een val op training gooide roet in het eten). In Overijse werd ze echter al keurig zesde, dus een podiumplek ligt zeker in het verschiet voor de blondine. Haar goede herinneringen aan de graswedstrijd zullen in ieder geval als extra steuntje in de rug dienen. Aniek van Alphen moet ook in ogenschouw genomen worden. De 24-jarige Cyclocross Reds-troef deed al aan meerdere wedstrijden mee en wist telkens bij de beste vijf te finishen. Zowel in Woerden als Overijse werd ze vijfde. Lukt het haar in Ruddervoorde wél? We zouden er in ieder geval niet verbaasd van staan te kijken, temeer omdat ze medio september de Kleeberg Cross van Mechelen wist te winnen. Ten slotte zijn we ook enorm benieuwd naar Zoe Bäckstedt, die voor het eerst dit seizoen een cross in België rijdt.

Favorieten vrouwen Superprestige Ruddervoorde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Inge van der Heijden (Crelan-Corendon) en Annemarie Worst (Cyclocross Reds)
Longshots: Manon Bakker (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)

Favorieten mannen Superprestige Ruddervoorde 2023

Bij de vrouwen is de topfavoriete (Van Empel) er niet bij en ook bij de heren lijkt dé te kloppen man van het moment afwezig. We hebben het dan over Thibau Nys, die een dag later in Maasmechelen wél van de partij is. De titelverdediger bij de heren - we noemden hem in de inleiding al even - is er zeer zeker wel bij. Eli Iserbyt kan zaterdag bij winst een heus kwartet scoren. In coronajaren 2020, 2021 en 2022 was de kleine coureurs van Pauwels Sauzen-Bingoal al de allerbeste. Bij het verstek laten gaan van Nys zou daar zomaar eens een vierde bij kunnen komen.

Iserbyt moet dan wel zien af te rekenen met een Nederlands duo van Baloise Trek Lions, dat bestaat uit Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis. Van der Haar won eerder deze week voor de zevende opeenvolgende keer de Nacht van Woerden en verkeert dus in goede vorm. Dat bleek ook in Overijse al, toen hij lange tijd meedeed om de overwinning (en uiteindelijk als derde finishte). Na afloop van de Druivencross vertelde hij aan In de Leiderstrui dat hij via Ruddervoorde, Maasmechelen en zijn geliefde Koppenbergcross naar het EK veldrijden trekt. In West-Frankrijk wil hij in topvorm aan de start verschijnen en dus geldt ook de race in Ruddervoorde als belangrijke voorbereiding voor de 'Terriër van Woudenberg'. Nieuwenhuis' vorm is iets moeilijker in te schatten: vierde in Waterloo, zestiende in Overijse en zesde in Woerden zijn immers nogal uiteenlopende resultaten. Op een goede dag moet de man uit Doetinchem echter zeker kunnen verrassen!

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2023 | Wie winnen er bij afwezigheid van Van Empel en Nys?
Iserbyt na afloop van zijn triomf in Overijse

Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) is na een ietwat minder begin van het seizoen weer terug in topvorm aan het keren. In Woerden maakte hij het thuisrijder en laureaat Van der Haar lange tijd moeilijk en moest hij pas in de ultieme slotfase zijn meerdere erkennen in de Nederlander. De Kempenaar is dus iemand om zeker mee te nemen in de favorietenlijst. Dat geldt ook voor Europees kampioen Michael Vanthourenhout, die als vanouds op voor hem karakteriserende wijze bezig is aan een constant jaar.

Vorig jaar was Gerben Kuypers een échte revelatie. Ook dit jaar is hij tot dusver wel een beetje de verrassing, aangezien hij al twee keer zegevierde (in Oisterwijk en Ardooie). Bij beide triomfen klopte hij geen prullers: ook mannen als Iserbyt en Vanthourenhout konden de 23-jarige Vlaming van Circus-Reuz-Technnord niet volgen. Ook zijn Zwitserse ploegmakker Kevin Kuhn is een potentiële outsider. De 25-jarige man uit Gibswil is doorgaans een vlugge starter, al komt hij zichzelf dan vrij vaak ietwat tegen. Als hij zijn krachten iets beter weet in te delen, behoort hij (bij volgende crossen) absoluut tot het illustere rijtje met 'schaduw(favorieten)'.

Favorieten mannen Superprestige Ruddervoorde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Longshots: Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions), Gerben Kuypers (Circus-Reuz-Technord) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)

TV Superprestige Ruddervoorde 2023

Eurosport heeft de uitzendrechten voor de Superprestigemanche in Ruddervoorde in handen. Zowel op Eurosport 1 als via de digitale kanalen (Eurosport.nl/Discovery+/GCN+) is de veldrit live te volgen. De uitzending voor de vrouwenwedstrijd begint om 13.30 uur, die van de heren om 15.00 uur.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws