Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2022 | Geen Van der Poel, wel Van Aert bij eerste Ierse Wereldbekerwedstrijd ooit! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2022 | Geen Van der Poel, wel Van Aert bij eerste Ierse Wereldbekerwedstrijd ooit!

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2022 | Geen Van der Poel, wel Van Aert bij eerste Ierse Wereldbekerwedstrijd ooit!

De UCI ambieert het veldrijden tot een mondiale discipline te verheffen. Eerder uitte zich dit bijvoorbeeld al in enkele Wereldbekerwedstrijden op het Noord-Amerikaanse continent. Op zondag 11 december 2022 staat nu ook voor het eerst in de geschiedenis een manche in de Wereldbeker veldrijden op Ierse bodem op de planning. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Wie denkt dat veldritten louter in Nederland of België worden verreden, heeft het anno 2022 mis. Naast de Wereldbekerwedstrijden in Tabor (Tsjechië), Val di Sole (Italië), Fayetteville en Waterloo (allebei Verenigde Staten), heeft de UCI voor het veldritseizoen 2022-2023 besloten ook een uitstapje te maken naar Ierland. In hoofdstad Dublin staat de crosstoppers een onbekend parcours te wachten, daar Ierland nog nooit eerder het gastland was van een klassementscross. De wedstrijd in Dublin is de negende manche in de strijd om de felbegeerde Wereldbeker, die in totaal veertien wedstrijden telt.

Praktische informatie Wereldbeker Dublin 2022

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Dublin 2022

Het parcours in Dublin is een nieuw parcours. De 3,2 kilometer lange route baant zich een weg door de omgeving die als typisch Iers omschreven kan worden. Een glooiend landschap is namelijk het decor van deze veldrit. Liefhebbers van zware crossen waarin flink door de modder en zand geploegd dient te worden, lijken geen nul op het rekest te gaan krijgen. Na de vlakke start komen de coureurs al snel langs de materiaalpost. Vervolgens komen zij op een bochtig stuk, gevolgd door een vijftig meter lange zandbak. Daarna volgt een relatief makkelijk stuk, om in de slotfase van de omloop achtereenvolgens nog een brug, vele hoogtemeters en de zware modderstroken voor de kiezen te krijgen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2022 | Geen Van der Poel, wel Van Aert bij eerste Ierse Wereldbekerwedstrijd ooit!

Weer
Eén van de redenen dat het een loodzware cross kan gaan worden in Dublin, is het gegeven dat het de laatste weken flink geregend heeft in de Ierse hoofdstad. Alhoewel het hoogstwaarschijnlijk niet zal regenen tijdens de cross zelf, heerst de verwachting dat het parcours er nog steeds erg vettig bij zal blijven liggen. Ook zal de temperatuur niet boven de twee à drie graden Celcius uitkomen. Coureurs die slecht tegen de kou kunnen, bereiden zich dus maar beter goed voor.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur (12.40 uur Ierse tijd)
Finish vrouwen: 14.30 uur (13.30 uur Ierse tijd)
Start mannen: 15.10 uur (14.10 uur Ierse tijd)
Finish mannen: 16.10 uur (15.10 uur Ierse tijd)

Favorieten vrouwen Wereldbeker Dublin 2022

Een Wereldbekerwedstrijd resulteert doorgaans in het feit dat de beste deelnemers acte de présence geven, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Bij de vrouwen doen Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Aniek van Alphen en Marianne Vos echter niet mee in Ierland. Wel staat er zondag 11 december weer een inmiddels traditionele tweestrijd tussen de twee beste vrouwelijke veldrijders van het moment te wachten. Een week eerder in Antwerpen wist Fem van Empel in 'haar' Wereldbeker andermaal naar de overwinning te rijden, Puck Pieterse werd weer eens tweede. Weet de technisch enorm begaafde renster van Alpecin-Deceuninck in Dublin wel aan het langste eind te trekken?

Zoals wel vaker het geval is, komt de grootste concurrentie voor de twee jonkies ook uit Nederlandse hoek. Mochten Van Empel en Pieterse allebei een off-day hebben, dan lijken Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Ceylin del Carmen Alvarado de meest gevaarlijke klanten om victorie te kraaien in de Ierse hoofdstad. Ook Inge van der Heijden (Team 777), die in zowel Boom als Antwerpen vijfde werd, mag vooraf niet geheel uitgevlakt worden.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2022 | Geen Van der Poel, wel Van Aert bij eerste Ierse Wereldbekerwedstrijd ooit!

Favorieten mannen Wereldbeker Dublin 2022

Dé grote afwezige bij de mannen is natuurlijk Mathieu van der Poel. De polyvalente Nederlander gaat met zijn ploeg Alpecin-Deceuninck op trainingsstage in Spanje en kan zodoende niet van start gaan in Dublin. Als gevolg daarvan is Wout van Aert direct getransformeerd tot topfavoriet. De zware modderstroken die in het parcours zijn opgenomen, geven extra reden om aan te nemen dat de renner van Jumbo-Visma de te kloppen man is.

Maar vooraleer Van Aert met de overwinning aan de haal kan gaan, dient hij af te rekenen met een andere alleskunner. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) wist te winnen in Boom, maar kende een mindere dag in Antwerpen. Weet de poulain van Kurt Bogaerts zijn sportieve revanche te nemen in Dublin? Ook Laurens Sweeck rijgt al het gehele seizoen zowel de overwinningen als ereplaatsen aaneen. De Vlaamse Crélan-crosser is in de regel erg sterk in het zand. Laat er nu net een lange zandbak in het parcours zijn opgenomen...

Verder dient er rekening gehouden te worden met mannen als Lars van der Haar (Baloise Trek Lions), Europees kampioen Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt (beiden Pauwels Sauzen-Bingoal). Zij rijden tot dusver alle drie een zeer degelijk seizoen en zouden op een goede dag zeker huis kunnen houden in Dublin. Ten slotte dient ook Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) genoemd te worden. De Nederlander kon er door het beperkte aantal startplaatsen (en de terugkeer van Van der Poel) van de Nederlandse selectie in combinatie met zijn 'lage' plaats op de UCI-ranking niet bij zijn in Antwerpen. In Ierland kan hij dus weer wel meedoen. Nieuwenhuis, ook een begenadigd gitarist, reed zijn voorbije crossen regelmatig vooraan mee.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2022 | Geen Van der Poel, wel Van Aert bij eerste Ierse Wereldbekerwedstrijd ooit!

TV Wereldbeker Dublin 2022

De eerste klassementscross in Ierland is op meerdere kanalen live te bewonderen. Eurosport is er vanaf 13.30 uur bij voor de vrouwen via Eurosport 1 en de Eurosport Player. De uitzending voor de mannen begint via beide kanalen om 15.00 uur. Play Sports is er via Telenet om 13.15 uur live bij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws