Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Wat gaat Van der Poel doen bij zijn officiële rentree? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Wat gaat Van der Poel doen bij zijn officiële rentree?

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Wat gaat Van der Poel doen bij zijn officiële rentree?

De dag is dan eindelijk daar: Mathieu van der Poel gaat weer crossen! De Nederlander van Alpecin-Deceuninck reed zijn laatste veldrit in december van 2021, alvorens zijn welbekende rugblessure hem de kop kostte. Komende zondag in Hulst is hij terug. De vrouwen en mannen komen vroeg in actie, omdat België in de middag een WK-wedstrijd speelt. In de Leiderstrui beschouwt voor op de wereldbekercross in Zuid-Nederland.

Praktische informatie Wereldbeker Hulst

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker Hulst

2022 Tom Pidcock / Lucinda Brand
2021 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2020 Eli Iserbyt / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2018 Mathieu van der Poel / Laura Verdonschot
2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Hulst 2022

De laatste keer dat de Vesting Cross in Hulst werd verreden was in januari van dit jaar. De organisatie heeft voor zondag geen wijzigingen in petto wat betreft het parcours. De veldrit vindt plaats op de stadswallen van de vesting. Het parcours kenmerkt zich door de nodige bruggetjes, waar overheen geknald moet worden. Ook de balkjes in het parcours kunnen een belangrijke factor worden. Voor een impressie van het parcours op video, verwijzen we graag naar de samenvatting van de cross eerder dit jaar.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Wat gaat Van der Poel doen bij zijn officiële rentree?

Weer
Ideaal crossweer op zondag? Niet helemaal. Het wordt bewolkt, met misschien een drupje regen. Verder komt de temperatuur normaliter niet hoger dan 7 graden en staat er tijdens beide crossen een stevige wind uit het zuiden. Met windkracht 4 worden het herfstige taferelen.

Tijden
Start vrouwen: 11.00 uur
Finish vrouwen: 12.00 uur
Start mannen: 12.15 uur
Finish mannen: 13.25 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Hulst 2022

We spreken over de Wereldbeker, dus zijn alle vrouwen van naam van de partij. Fem van Empel is nog steeds leider in het klassement, maar de jonge renster van Pauwel Sauzen-Bingoal werd de laatste twee manches toch echt verslagen. In Beekse Bergen was Shirin van Anrooij verrassend de beste en vorig weekend in Overijse zegevierde Puck Pieterse met grote overmacht. Komt de winnares zondag weer uit de groep van deze drie?

De andere Nederlandse vrouwen zouden er graag een stokje voor willen steken. Lucinda Brand is in de basis de vrouw die het zou moeten kunnen, maar zij loopt met een handkwetsuur nog wat achter de feiten aan. Ceylin del Carmen Alvarado lijkt beter in vorm, maar presteert nog wel hoogst wisselvallig. Niet gek, daar haar basis veel minder solide is door maandenlange strijd tegen blessures.

De zekerheidjes in de top tien zijn al weken Denise Betsema en Aniek van Alphen, met ook Inge van der Heijden die de laatste weken beter en beter wordt. Het zijn in principe niet de dames die voor winst gaan meedoen, maar we laten ons graag verrassen. Dat geldt ook voor Yara Kastelijn, die na een langere break in Hulst haar rentree maakt. Hoe goed is ze?

Puck Pieterse was in Overijse een minuut sneller dan nummer twee Van Empel...
Puck Pieterse was in Overijse een minuut sneller dan nummer twee Van Empel...

Favorieten mannen Wereldbeker Hulst 2022

Bij de mannen is de deelnemerslijst ook al om van te smullen en dat komt vooral door de aanwezigheid van Mathieu van der Poel. De Nederlander is terug en naar eigen zeggen meteen met de vorm om mee te doen om de winst. Gaat hij die woorden waarmaken? Of krijgt hij nog een zware kluif aan wereldkampioen Tom Pidcock? De Brit begon een week geleden al, had nog wat opstartproblemen in Merksplas, maar toonde geweldige vorm in Overijse.

De twee grote meneren krijgen concurrentie van de groep die al het hele seizoen aan het crossen is. Op dit moment lijken Europees kampioen Michael Vanthourenhout, man in vorm Laurens Sweeck en Nederlands kampioen Lars van der Haar de drie die het Van der Poel en Pidcock echt lastig kunnen gaan maken. Eli Iserbyt zouden we daar als leider in de Wereldbeker normaliter blind bij zetten, maar hij stoeit al weken met een rugblessure. Joris Nieuwenhuis is tot slot goed in vorm, maar ook om te winnen in Hulst?

Kan Pidcock het Van der Poel (en de anderen) lastig maken?
Kan Pidcock het Van der Poel (en de anderen) lastig maken?

TV Wereldbeker Hulst 2022

Zoals gezegd in de lead wordt er zondag in Hulst vroeg gecrosst. De vrouwen beginnen er al om 11.00 uur aan en dus is Eurosport er via Eurosport 1 en de Eurosport Player vanaf 10.50 uur bij. De mannen komen er om 12.15 uur meteen achteraan. De uitzending voor deze cross begint via beide kanalen om 12.05 uur.

Naast Eurosport zijn ook Sporza (op Canvas) en de NOS (via NOS.nl) er live bij, normaliter iets voor de klok van 11.00 uur. In de Leiderstrui is aanwezig voor interviews en achtergronden en komt uiteraard na beide crossen met een uitgebreid verslag op de website.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws