Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2023 | Van Empel kan kroon op seizoen zetten, open strijd bij mannen Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2023 | Van Empel kan kroon op seizoen zetten, open strijd bij mannen

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2023 | Van Empel kan kroon op seizoen zetten, open strijd bij mannen

Jaja vrienden, het is echt zo ver: de laatste klassementscross van het jaar. In de Belgische hoofdstad Brussel wordt er gevochten om het eindklassement in de X2O Trofee, waar In de Leiderstrui in deze laatste crossvooruitblik nog maar eens al te graag dieper op ingaat.

Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij hebben inmiddels al een punt gezet achter hun veldritwinter, maar de echte die hards zijn nog steeds van de partij. Dat zal dan met name voor de strijd om de dagzege gaan, daar de beide klassementen al redelijk in een plooi lijken te liggen.

De cross in Brussel is toe aan zijn vijfde editie. Mathieu van der Poel (twee keer) en Ceylin del Carmen Alvarado (drie keer) zijn de zegekoning- en koningin, terwijl Michael Vanthourenhout en Denise Betsema afgelopen winter raakschoten.

Praktische informatie X2O Trofee Brussel 2023

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars X2O Trofee Brussel 

2022 Michael Vanthourenhout / Denise Betsema
2021 Toon Aerts / Ceylin del Carmen Alvarado
2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Brussel 2023

Vanuit de start is het nog vlak draaien en keren tussen de hekken, zonder al te grote hindernissen, totdat we na een korte en steile afdaling een stukje asfalt op rijden. Vanuit daar is het in volle vaart een heuvel op, alvorens we een schuine kant mét een bocht naar links krijgen. Bijna vanuit stilstand moet weer omhoog worden gefietst, waardoor er velen van de fiets zullen moeten. Als je 'm hier kan doortrekken, heb je een gaatje.

Na deze listige bocht komen de renners en rensters terecht op een volgende schuine kant, die je maar beter hoog begint, om niet helemaal beneden uit te komen in de doeken. Vervolgens is het heuvelop, heuvelaf en langs de wisselpost weer een stuk draaien en keren op enkele listige heuveltjes, waar drie keer 180 graden moet worden gedraaid.

Het blijft hierna technisch, met andermaal een listige schuine kant en na een explosief heuveltje mét bocht knallen de mannen en vrouwen twee keer een soort zandtrap omhoog en naar beneden. Hierna is het in volle vaart naar de finish, en dat dan een paar keer.

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2023 | Van Empel kan kroon op seizoen zetten, open strijd bij mannen

Weer

Het zal rond de tien graden Celsius zijn aankomende zondag, terwijl er ook kans op regen is in de Belgische hoofdstad. Voor de cross kun je het prima omstandigheden noemen.

Tijden

Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.35 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen X2O Trofee Brussel 2023 

Ook in Brussel lijken we te mogen rekenen op de mannen die het al de hele crosswinter doen (op de grote twee na): Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Vaste klanten in de top vijf en het podium, dat zal in de laatste klassementscross niet anders zijn.

Moeten we streepjes zetten, dan maakt Van der Haar misschien nog wel de meest frisse indruk. Sweeck reed afgelopen zondag ook een heel sterke cross, terwijl Iserbyt de kroon op zijn X2O-klassement kan zetten. En Vanthourenhout is dan weer de winnaar van vorig jaar, dus we mogen wel spreken van vier topfavorieten.

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2023 | Van Empel kan kroon op seizoen zetten, open strijd bij mannen

Ook daarachter weer de gekende jongens: Joris Nieuwenhuis, Niels Vandeputte, Kevin Kuhn, Pim Ronhaar, Witse Meeussen, Jens Adams, Felipe Orts, Ryan Kamp en Corné van Kessel zullen tevreden zijn met een plek in de top vijf.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Brussel 2023

Bij de dames is het uitkijken naar Fem van Empel, die in Brussel zeker een kers op de taart zal willen zetten. De Nederlandse van Jumbo-Visma is de laatste weken weer oppermachtig als vanouds en dat maakt haar met recht de topfavoriete voor deze cross.

Ceylin del Carmen Alvarado wist al drie zeges te boeken in Brussel en kan zondag dus voor een kwartet gaan. De renster van Alpecin-Deceuninck lijkt weer aan de betere hand nadat ziekte haar parten speelde op het WK en ook zij wil het seizoen zeker met een mooie prestatie afsluiten. Daarbij kan zij een andere schaduwfavoriete, Lucinda Brand, nog voorbijsteken in het X2O-klassement.

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2023 | Van Empel kan kroon op seizoen zetten, open strijd bij mannen

Annemarie Worst is bezig haar seizoen prima af te sluiten en ook zij zal zich gooien in de strijd om het podium. Andere dames die we in de top vijf kunnen verwachten is Manon Bakker, Denise Betsema, Marion Norbert-Riberolle en Aniek van Alphen.

TV X2O Trofee Brussel

De X2O Trofee zal worden beslist in de Belgische hoofdstad en dat mag dus op belangstelling rekenen van de media. Eurosport.com is andermaal de plek om online te kijken, mede door de vele wegkoersen dus niet live op televisie. Gelukkig kunnen we ook terecht bij de Belgische vrienden van Sporza. Zij zijn vanaf 13.35 uur van de partij op Eén.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws