Favorieten etappe 6 Vuelta a San Juan 2023 | De rappe mannen komen weer aan hun trekken! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Vuelta a San Juan 2023 | De rappe mannen komen weer aan hun trekken!

Favorieten etappe 6 Vuelta a San Juan 2023 | De rappe mannen komen weer aan hun trekken!

Daags na de door Miguel Ángel López gewonnen koninginnenrit, waar een na afloop zelfkritische Remco Evenepoel 'slechts' als zevende finishte, staat er weer (hoe kan het ook anders) een sprintersrit op het menu in de Vuelta a San Juan. Voer voor de vlugge jongens dus!

Parcours etappe 6 Vuelta a San Juan 2023

Favorieten etappe 6 Vuelta a San Juan 2023 | De rappe mannen komen weer aan hun trekken!

Welgeteld één bergrit werd er opgenomen in de uit zeven etappes bestaande rittenkoers in Argentinië. In die bergrit vermorzelde 'Superman' López de concurrentie. Niet geheel verrassend finishten de mannen uit het sprintersgilde in de laatste bussen. Zo kwam Fabio Jakobsen als 132e binnen (+24.38), Fernando Gaviria als 118e (+21.25) en Peter Sagan als 101e (+17.21). Zij waren met hun gedachten hoogstwaarschijnlijk al bezig met de rit van zaterdag, die weer spek naar de bek van de sprinters is.

De start- en finishlocatie van de zesde etappe is het Velódromo Vicente Chancay (vernoemd naar de in 1998 overleden wielrennen Vincente Chancay). Aldaar wordt in 2025 het WK baanwielrennen georganiseerd. Eerst is de arena dus het decor van de voorlaatste rit in de Vuelta a San Juan 2023, waar er vanzelfsprekend net naast het gebouw wordt gefinisht.

Er zijn twee gecategoriseerde beklimmingen opgenomen in de 144,9 kilometer lange etappe. Eerst krijgen de renners na 25 kilometer koers de Dique du Ullum (2,0 kilometer à 3,7 procent) voor de kiezen, een heuveltje dat door de organisatie is bestempeld als col van derde categorie. 25 kilometer later krijgen de renners te maken met een iets zwaardere jongen. De Dique Punta Negra is een venijnig muurtje van precies één kilometer lang. De weg loopt gedurende deze duizend meter gemiddeld 8,6 procent omhoog. Ook deze beklimming is er eentje van de derde categorie. Eenmaal op de top gearriveerd, bevinden de coureurs zich direct op het spreekwoordelijke dak van de etappe (950 meter). Vervolgens wordt de dalende lijn ingezet en doet er zich in de laatste honderd kilometer geen noemenswaardig obstakel meer voor. In de slotfase rijden de renners drie lokale rondjes door Pocito, om vervolgens af te sprinten.

Tijden
Start: 16.10 uur (20.10 uur Nederlandse tijd)
Finish: Ongeveer 19.40 uur (23.40 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 6 Vuelta a San Juan 2023

In de eerste etappes was het bloedheet in Argentinië en schommelde de temperatuur tussen de 35 en 40 graden Celcius. In de bergrit naar Alto Colorado lag de finish op 2600 meter hoogte en was het vanzelfsprekend weer ijskoud. De verwachting heerst dat de renners op zaterdag wederom goed weer voorgeschoteld krijgen. De hitte zal niet zo extreem zijn als in de eerste etappes, daar het kwik op zaterdag zal oplopen tot ongeveer dertig graden Celcius.

Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan 2023

Bij een sprint kijken we natuurlijk direct naar Fabio Jakobsen. De topsprinter kraaide al victorie in de tweede etappe en ook in rit zes is de Soudal-Quick Step-renner de topfavoriet bij uitstek. Bij zijn triomf verwees Jakobsen Fernando Gaviria naar de tweede plaats. Gaviria won op zijn beurt weer de vierde etappe en is dé man die het Jakobsen moeilijk kan maken. Bovendien is het niet onaannemelijk dat de Movistar-renner de bergrit van gisteren beter verteerd heeft dan zijn Nederlandse concurrent.

Ook Sam Bennett (BORA-hansgrohe) dient in ogenschouw genomen te worden. De sympathieke Ier won de eerste rit en sloot de tweede en derde rit respectievelijk als vierde en derde af. Mocht Bennett te maken krijgen met een vorm van pech, dan kan de ploeg altijd nog Danny van Poppel uitspelen. Van Poppel is tegenwoordig de perfecte lead-out-man, maar kan in de sprint zelf ook nog altijd zijn mannetje staan. Hetzelfde geldt voor de 'koning der lead-outs', Michael Morkov, De hondstrouwe compagnon van Jakobsen mocht in de eerste rit zijn gang gaan in de sprint, daar Jakobsen niet aan sprinten toe kwam. Morkov liet zien zelf ook een sprinter van wereldformaat te zijn. Hij finishte immers als tweede. Mocht er zich nogmaals zoiets voordoen, is Morkov een bijzonder goed alternatief.

Lukt het Sam Bennett om een tweede ritzege in Argentinië te boeken?
Lukt het Sam Bennett om een tweede ritzege in Argentinië te boeken?

Andere mannen die op een goede dag voor een verrassing zouden kunnen zorgen, zijn onder meer Giacomo Nizzolo (Israel), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan Team) en Jon Aberasturi (Trek-Segafredo). Peter Sagan (TotalEnergies) kondigde aan dat 2023 zijn laatste jaar als professioneel wegwielrenner is. De Slowaak heeft een bizarre statistiek in het licht van de Vuelta a San Juan. Voorafgaand aan deze editie, reed hij de koers al twee keer eerder, maar wist hij nog nooit een etappe te winnen. Wel eindigde hij al tien keer (!) bij de beste tien in de veertien etappes die hij afwerkte in Argentinië. Ook in 2023 is Sagan al vier keer bij de beste tien geëindigd. Winnen deed hij dit jaar echter ook nog niet.

Favorieten etappe 6 Vuelta a San Juan, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step)
Outsiders: Fernando Gaviria (Movistar), Sam Bennett (BORA-hansgrohe)
Longshots: Giacomo Nizzolo (Israel), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), Peter Sagan (TotalEnergies), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan Team), Jon Aberasturi (Trek-Segafredo)

Poll

Wie wint de zesde etappe in de Vuelta a San Juan?

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws