Favorieten etappe 2 Tour of Guangxi | Neemt Jumbo-Visma-troef Kooij zijn sportieve revanche? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Tour of Guangxi | Neemt Jumbo-Visma-troef Kooij zijn sportieve revanche?

Favorieten etappe 2 Tour of Guangxi | Neemt Jumbo-Visma-troef Kooij zijn sportieve revanche?

Daags na de knappe sprintzege van Elia Viviani staat er op dag twee van de Tour of Guangxi andermaal een spurtetappe op het Chinese wielermenu. In de Leiderstrui blikt daar maar al te graag op vooruit!

Parcours etappe 2 Tour of Guangxi 2023

Favorieten etappe 2 Tour of Guangxi | Neemt Jumbo-Visma-troef Kooij zijn sportieve revanche?

In de ouverture gold Beihai als start- en finishplaats van de 135 kilometer lange etappe. De 1,5 miljoen inwoners tellende kuststad geldt ook in rit twee als startplaats, al wordt er dit keer niet gefinisht. Qinzhou, een 3,4 miljoen inwoners tellende metropool, is namelijk de plaats waar de finishstreep getrokken is. Over een afstand van 149,6 kilometer moeten er ongeveer 600 hoogtemeters bedwongen worden. Niet per se veel dus, waarmee ook deze rit spek naar de bek van heren uit het sprintersgilde lijkt.

Weer etappe 2 Tour of Guangxi 2023

De Chinese meteorologen en weermannen hebben goed nieuws voor de deelnemers in het zuiden van het immens grote land. Het kwik zal aldaar namelijk oplopen tot zo'n 28 graden Celcius, terwijl de kans op neerslag nihil is en de wind allesbehalve stevig huishoudt.

Favorieten etappe 2 Tour of Guangxi 2023

De uitslag van de eerste etappe lijkt ons een aardig beeld te geven van hoe de sprintverhoudingen er precies bij liggen. Bovendien heeft de eerste spurt enigszins duidelijk gemaakt wie er (tegen de verwachting in) in goeden doen zijn en wie niet. Elia Viviani kwam in Beihai als een duveltje uit een doosje opzetten en verschalkte topfavorieten als Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny). Laatstgenoemden zijn - gezien hun status - ook op dag twee de absolute favorieten, al mogen we de Zuid-Europeaan van INEOS Grenadiers dus zeker niet afschrijven.

Over afschrijven gesproken: de naar Tudor vertrekkende Sam Bennett (BORA-hansgrohe) is al het gehele jaar geen schim van de topsprinter die hij ooit was. Toch leek hij in de openingsetappe weer als vanouds bij de pinken, met een knappe derde plaats tot gevolg. Hij hield Kooij en De Lie achter zich, wat zijn zelfvertrouwen naar alle waarschijnlijkheid een flinke boost zal geven. Ook Giro d'Italia-revelatie Jonathan Milan was alert in Beihai. De Italiaan van Bahrain Victorious rijdt in Guangxi zijn laatste ritten in het tricot van de ploeg uit het Midden-Oosten, daar hij per 1 januari 2024 de kleuren (en dat zijn er nogal wat) van Lidl-Trek vertegenwoordigt. De fervent baanwielrenner gaf onlangs tegenover In de Leiderstrui te kennen dat hij het seizoen erg graag met een zege wil afsluiten, dus noteren we hem direct!

arnaud de lie
De Lie kende in 2023 een absoluut topjaar!

Ook Arvid de Kleijn moet zeker niet onderschat worden. De Nederlandse sprinter beleefde bij Tudor zijn absolute doorbraakseizoen. In de eerste spurt racete hij naar een achtste plaats, wat blijk geeft van een minimaal redelijke vorm. Nu we het toch over de Nederlanders hebben: Vuelta-sprinter Marijn van den Berg doet ook mee in China. Toen Viviani zegevierde, eindigde de coureur van EF Education-EasyPost op een veertiende plaats. Dat wil natuurlijk niet alles zeggen en dus nemen we de goedlachse twintiger zeker mee in dit favorietenlijstje. Dat geldt dan ook weer voor David Dekker (Arkéa Samsic), die als zeventiende eindigde.

Het lijstje met outsiders en longshots is in principe eindeloos, temeer omdat er bijzonder veel sprinters uit de tweede lijn meedoen. We kiezen er graag een aantal uit. Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck) is katterap, al is het doorgaans gissen naar zijn vorm. Er valt bovendien geen peil te trekken op de Italiaanse Pool, waarmee hij tegelijkertijd dus ook dé verrassing zou kunnen zijn. Max Kanter (Movistar), Max Walscheid (Cofidis), Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech), Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Jon Aberasturi (Lidl-Trek), Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty) en vooral Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) zijn ook zeer zeker de moeite waard om te benoemen.

Favorieten etappe 2 Tour of Guangxi 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) en Elia Viviani (INEOS Grendiers)
Longshots: Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Arvid de Kleijn (Tudor), David Dekker (Arkéa Samsic), Jakub Mareczko, Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Max Kanter (Movistar), Max Walscheid (Cofidis) en Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech)

TV-informatie etappe 2 Tour of Guangxi 2023

Eurosport heeft de uitzendrechten voor de Tour of Guangxi in handen, maar brengt de Chinese etappekoers enkel in beeld op Eurosport.nl, GCN+ en Discovery+. Dit zal door het tijdsverschil in de ochtenduren zijn, vanaf circa 07.00 uur. De aankomsten van de rit wordt om circa 08.30 uur in de Nederlandse ochtend verwacht.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws