Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023 | Roglic treft gretige Mas en Yates op ingekorte Sassotetto Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023 | Roglic treft gretige Mas en Yates op ingekorte Sassotetto

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023 | Roglic treft gretige Mas en Yates op ingekorte Sassotetto

De RCS, organisatie van Tirreno-Adriatico, kiest er de laatste jaren steeds vaker voor om een flinke bergrit op te nemen in het parcours. Zo ook in de editie van 2023, als het peloton op dag vijf naar net onder de top van de Sassotetto gestuurd wordt. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Parcours etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023 | Roglic treft gretige Mas en Yates op ingekorte Sassotetto

Serious business, zo kun je de vijfde rit van Tirreno-Adriatico wel omschrijven. Het is amper een moment vlak in de 168 kilometer tussen startplaats Morro d'Oro en finishplaats Sarnano-Sassotetto, al springen de laatste dertien kilometer er wel zonder meer uit.

Eerst even terug naar Morro d'Oro, waar de weg direct (4,2 kilometer aan 3,9 procent) omhoog begint te lopen. Nadien volgen nog heel wat beklimmingen, maar overall is het in de eerste honderd kilometer toch een beetje glooiend. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we in deze fase een vluchtersgroep zien ontstaan die een deel van de dag mag kleuren.

De eerste categoriseerde heuvel volgt na 126 kilometer, al is de San Ginesio-klim met zijn vijf kilometer en 3,8 procent ook niet zo heel zwaar. Met de Santa Luca (twee kilometer aan zes procent) en Gualdo (4,7 kilometer aan 5,6 procent) vlak daarna zal het wel zaak zijn om een goede positie aan te nemen.

Na een korte vallei van amper vijf kilometer doemt de Sassotetto namelijk al op, met zijn 13,1 kilometer aan 7,4 procent by far de zwaarste beklimming van deze Tirreno-Adriatico. Omdat er bovenop veel wind staat, is de klim met 2,4 kilometer ingekort, maar dat mag de pret niet drukken. Met name het middengedeelte is lastig te noemen, met lange stroken tegen de tien procent. Op twee lichtere kilometers na is er sowieso niet heel veel tijd om te herstellen, dus normaliter krijgen we een fikse strijd tussen de betere klimmers.

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023 | Roglic treft gretige Mas en Yates op ingekorte Sassotetto

Tijden

Start: 11.40 uur
Finish: 16.00 uur

Weer etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023

De klimmers roerden zich - enigszins tegen de verwachtingen in - donderdag al in de rit naar Tortoreto. Primoz Roglic rondde daar het voortreffelijke werk van Jumbo-Visma af, waarmee hij direct bewees in orde te zijn voor de koninginnenrit op vrijdag. Bij de Nederlandse formatie kwam ook Wilco Kelderman sterk voor de dag, hij eindigde als vierde.

Adam Yates (UAE-Team Emirates) bewees met zijn uitslag, derde, dat hij ook de benen heeft om nog wat moois te laten zien. Samen met João Almeida en Brandon McNulty vormt hij het UAE-front, al verloor die derde wel enkele secondes.

Enric Mas is misschien wel dé grote favoriet. De Spanjaard is na zijn matige Tour de France van vorig jaar bezig aan een ware revival, maar stuitte enkele keren op toptalenten Tadej Pogacar en Remco Evenepoel. Die zijn er in Italië niet bij, dus opent dat kansen voor Mas?

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023 | Roglic treft gretige Mas en Yates op ingekorte Sassotetto

Bij BORA-hansgrohe mogen ze ook hopen op een mooi resultaat, daar ze met leider Lennard Kämna, Aleksandr Vlasov en Jai Hindley over drie van de favorieten beschikken. Kunnen zij het ploegenspel spelen? Datzelfde geldt in mindere mate voor Bahrain Victorious (Mikel Landa, Santiago Buitrago en Damiano Caruso). Landa wist hier in 2018 al eens te winnen.

En dan zijn er nog enkele eenlingen die sterk voor de dag kunnen komen: Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) bijvoorbeeld, terwijl Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) zijn medekopman Thymen Arensman net als onder meer Ben O'Connor (AG2R Citroën), Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Guillaume Martin (Cofidis) wat tijd zag verliezen. Die laatste kan overigens nog rekenen op zijn sterk rijdende ploeg- en landgenoot Victor Lafay. Tot slot: wat weet Thibaut Pinot nog uit de hoge hoed te toveren?

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de vijfde rit van Tirreno-Adriatico?

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Enric Mas (Movistar)

Schaduwfavorieten: Adam Yates (UAE-Team Emirates), Aleksandr Vlasov, Jai Hindley (BORA-hansgrohe) en Mikel Landa (Bahrain Victorious)
Longshots: Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), Wilco Kelderman (Jumbo-Visma), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), João Almeida (UAE-Team Emirates) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws