Favorieten etappe 9 Tour de France 2024 | Grandioze gravelbonanza kan alle kanten op! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 9 Tour de France 2024 | Grandioze gravelbonanza kan alle kanten op!

Favorieten etappe 9 Tour de France 2024 | Grandioze gravelbonanza kan alle kanten op!

Als er één rit is van de Tour de France die al een halfjaar onderweg van gesprek is, dan is het deze negende in en rondom Troyes wel. Het gaat hier namelijk om de onvolprezen gravelrit, die al heel wat tongen losmaakte in aanloop naar de Ronde van Frankrijk. De dag is daar en In de Leiderstrui blikt maar al te graag vooruit!

Parcours etappe 9 Tour de France 2024

etappe 9 tdf

Dit wordt er een hoor, anders mogen we niet stellen. Vanuit de start in Troyes vertrekken de coureurs voor 199 kilometer koers, waarin veertien gravelstroken - goed voor een totaal van 32 kilometer - en in totaal ook nog eens ongeveer 2000 hoogtemeters zijn opgenomen. Een rit zoals we die eigenlijk nog niet eerder zagen in de Tour de France, alhoewel men in de Tour de France Femmes 2022 ook al de omgeving van Troyes opzocht. Dat leverde destijds ook al spektakel op.

Favorieten etappe 9 Tour de France 2024 | Grandioze gravelbonanza kan alle kanten op!

Goed, wat staat er nu op het menu? Vanuit Troyes zet men koers richting Laubressel, Géraudot en Bligny, waar de eerste grindstrook opdoemt na 44 kilometer. Niet dat het in de fase daarvoor lekker rustig aan zal gaan: alle ploegen, alle kopmannen, alle knecht en alle mannen met ambitie zullen voorin willen postvatten om hun kansen te verdedigen. En dan hebben we uiteraard te maken met een zeer nerveus peloton, waarin er bij het minste of geringste wat gebeurd.

Die eerste strook heeft één ster gekregen, maar bij strook twee loopt dit al op naar het voor deze rit maximale van drie sterren. Het is die van Baroville, welke interessant is: eenmaal het gravel eindigt, begint men namelijk aan de eerste beklimming van de dag. De Cote de Bergeres (1,7 kilometer aan 5,2 procent) kan wel eens een mooie plek blijken om het al eens te doen laten ontploffen.

Daarna krijgen we circa dertig kilometer gravelstilte, al staat de tussensprint in Fontette ook nog op de planning. Bij Hauts-Forets, op net iets meer dan honderd kilometer van de aankomst, beginnen we dan aan strook drie. Daarna volgen ze elkaar in rap tempo op, met die van Celles-sur-Ource als mogelijk zwaarste van de gehele dag. Deze ligt namelijk tussen twee beklimmingen in en is met zijn 3,4 kilometer ook vrij lang.

Na deze strook gaan we zien wat de renners waard zijn, daar het - ook qua hoogtemeters - maar op en af blijft gaan: grind, geen grind, omhoog, omlaag, draaien, keren. Als aanvaller ben je hier snel uit het zicht, als afvaller zie je door het stof de renners niet meer. Voor de kijkers een mogelijk epische rit, maar we begrijpen ook dat renners en ploegleiders die het hele jaar naar deze ronde toewerken ook wel met een bang hartje op- en instappen.

Bij strook acht (van de veertien) is het op circa zestig kilometer wel gedaan met het gros van de hoogtemeters, dus eventuele scheve situaties kunnen nog rechtgezet worden op de weg terug naar Troyes. Die van Thieffrain naar Magnant is wel de laatste die ook hellingen bevat en dus drie sterren krijgt: de overige, vlakke stroken hebben van de organisatie allemaal één of twee sterren gekregen.

Na Magnant is het nog circa 55 kilometer tot aan de meet, waarvan er ongeveer vijftien op gravel verreden moeten worden. De wind staat hierbij licht tegen, dus dat speelt in het voordeel van de groepjes die nog wat rond kunnen draaien. Toch blijft het ook een kwestie van strook naar strook denderden, net zoals in bijvoorbeeld Parijs-Roubaix vaak het geval is.

Eén conclusie mogen we alvast stellen: degen die voorin Troyes bereiken, gaan in hun handjes klappen. De finale in het stadscentrum is wel nog redelijk technisch te noemen, met een chicane op één kilometer van de aankomst. Maar dat stelt allemaal niets voor na een dag als deze, waarin je grinta op grind moet tonen.

Beklimmingen
51,7 km: CÔTE DE BERGÈRES (1,7 km aan 5,2%)
69,6 km: CÔTE DE BAROVILLE (2,8 km aan 4,8%)
107,5 km: CÔTE DE VAL FRION (2,2 km aan 5,0%)
121,2 km: CÔTE DE CHACENAY (3,0 km aan 4,3%)

Tijden
Start: 13.35 uur
Finish: rond 18.00 uur

Weer etappe 9 Tour de France 2024

De hamvraag bij zo'n graveletappe is natuurlijk: regen of geen regen? Daar kunnen we vrij kort op antwoorden, want kans op neerslag is er eigenlijk nagenoeg niet. Er staat een licht briesje vanuit het zuidoosten en het wordt circa 23 graden Celsius.

Favorieten etappe 9 Tour de France 2024

Nou, waar moeten we beginnen? Deze rit kan alle, maar dan ook alle, kanten op. Voor de ritzege denken we toch in eerste instantie aan renners die geen klassementsman hebben om naar om te kijken, en dan komen we als allereerste toch bij onze eigen wereldkampioen Mathieu van der Poel uit. Als er één etappe is die hij maar wat graag zou winnen, dan is het deze.

Van der Poel is echter zeker niet de enige coureur bij Alpecin-Deceuninck die dit moet kunnen, daar men ook nog over de snelle mannen Jasper Philipsen en Axel Laurance beschikt en daarnaast ex-wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch en hardrijder Soren Kragh Andersen in kan schakelen. Een ploeg om in de gaten te houden, dat is duidelijk.

Van dat genre hebben we er nog. Lotto-Dstny bijvoorbeeld, dat met Maxim Van Gils en Arnaud De Lie op zoek is naar een dagzege. En ook Lidl-Trek moet na het wegvallen van Mads Pedersen de zinnen verzetten, wat het in deze rit kan doen met Europees kampioen gravel Jasper Stuyven en Strade Bianche-podiumklant Toms Skujins. Intermarché-Wanty kan dan weer nog even op de wolk blijven waar de ploeg zit, met groene trui Biniam Girmay en/of diens adjudanten Laurenz Rex, Mike Teunissen en Hugo Page.

Favorieten etappe 9 Tour de France 2024 | Grandioze gravelbonanza kan alle kanten op!

De Grote Vier zullen deze rit ook vrezen, al vragen we ons bij Tadej Pogacar niet af of hij stiekem een stevige slag wil slaan in deze rit. De tweevoudig winnaar van Strade Bianche voelt zich in zijn sas op het grind, dus het is aan het Visma | Lease a Bike van Jonas Vingegaard om hem goed in te gaten te houden. Mogelijk dat de kansen van Wout van Aert en Christophe Laporte daar ook mee samenvallen.

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Primoz Roglic (Red Bull-BORA-hansgrohe) zullen voorafgaand aan de etappe op twee gedachtes hinken. Aan de ene kant vrezen ze tijdverlies, aan de andere kant bezitten ze de kwaliteiten in het eendagswerk om ook zelf een tik te kunnen uitdelen. Beide heren beschikken alvast over goede teams.

Kijken we verder naar de teams die er vol in kunnen vliegen, dan komen we bij Groupama-FDJ (Stefan Küng, Romain Gregoire en Valentin Madouas), Movistar (Oier Lazkano en Alex Aranburu), EF Education-EasyPost (Alberto Bettiol, Neilson Powless en Ben Healy), Uno-X (Rasmus Tiller en Jonas Abrahamsen) en Arkéa - B&B Hotels (Kévin Vauquelin) uit.

ef education easy post marijn van den berg costa bettiol

En dan zijn er nog de ploegen die van beide walletjes willen eten. Krijgt wereldkampioen gravel Matej Mohoric bij het Bahrain Victorious van Santiago Buitrago en Pello Bilbao de vrijheid? Moet Tom Pidcock meehelpen om Carlos Rodríguez de rit te laten doorkomen namens INEOS Grenadiers? Wat met Michael Matthews, die bij Jayco AlUla ook nog Simon Yates heeft en niet in vorm lijkt?

Twee jaar geleden boekte Simon Clarke een verrassing door de Parijs-Roubaix-rit te winnen, maar of teams als TotalEnergies, Decathlon AG2R, Israel-Premier Tech, Cofidis, Astana en dsm-firmenich PostNL nu kunnen verrassen? Dan zal het via een vroege vlucht moeten, maar die lijkt moeilijk op te zetten met zo'n korte aanloopfase. Maar goed, zondagavond 18.00 uur zullen we het weten!

Favorieten etappe 9 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Wout van Aert (Visma | Lease a Bike), Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates), Jasper Stuyven (Lidl-Trek) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)
Long shots: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Alex Aranburu (Movistar), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Romain Gregoire, Stefan Küng (Groupama-FDJ), Primoz Roglic (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Rasmus Tiller (Uno-X)

Poll

Wie wint de gravelrit in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws