Guerreiro vreest voor einde loopbaan, Carapaz verbolgen over handelswijze Ecuadoriaanse wielerbond Wielrennen
Wielrennen

Guerreiro vreest voor einde loopbaan, Carapaz verbolgen over handelswijze Ecuadoriaanse wielerbond

Guerreiro vreest voor einde loopbaan, Carapaz verbolgen over handelswijze Ecuadoriaanse wielerbond

De Giro d'Italia slokt logischerwijs het grootste gedeelte van de aandacht van de mondiale wielerliefhebbers op, maar op de achtergrond spelen er nog dingen. Zo vreest Movistar-coureur Ruben Guerreiro, die eigenlijk voorzien was voor de Giro, voor het einde van zijn loopbaan, terwijl Richard Carapaz als olympisch kampioen op gespannen voet leeft met de Ecuadoriaanse wielerbond.

Guerreiro is een 29-jarige puncher c.q. klimmer, die vooral bekend staat om zijn aanvallende manier van rijden. Hij won in 2020 een rit en de bergtrui in de Giro d'Italia en koerst sinds 2023 voor Movistar, maar het is nog onzeker of hij zijn contract tot en met 2025 uit kan dienen. Enkele valpartijen doen hem fysiek namelijk twijfelen of hij in staat is om zijn loopbaan voort te zetten.

De Portugees reed nog een goed voorjaar, met ereplaatsen in de Tour Down Under, Figueira Champions Classic, O Gran Camino en Parijs-Nice. In de GP Miguel Indurain kwam hij echter ten val, waarbij hij een ontwrichte elleboog opliep. 'Ik stond erop voor de Giro, maar kon een hele tijd niet trainen of zelfs normaal functioneren. Toch vertrok ik naar de Sierra Nevada, om me voor te bereiden op de Giro', zo vertelt hij tegen persbureau Lusa.

'Daar kreeg ik heel veel last van mijn rug en nek', gaat hij verder. 'Die pijn was heel hevig en bij onderzoeken kwamen twee hernia's aan het licht. Die zijn volgens de doktoren ontstaan door mijn valpartijen van de afgelopen jaren. Momenteel ga ik door een heel moeilijke periode, ik kan vrijwel niets nu. Niet op de fiets, maar ook niet in het leven. Het enige wat mij rest, is rusten. Mijn jaar is in gevaar, maar ook mijn loopbaan. Het is op deze leeftijd moeilijk om lang niet te kunnen fietsen.'

Lees verder onder de foto.

1145905639

Carapaz ligt overhoop met wielerbond Ecuador

In Ecuador is er ook wat gaande rondom één van de wielersterren. Richard Carapaz moet als regerend olympisch kampioen vechten voor zijn plekje voor de Spelen van Parijs dit jaar, daar Ecuador maar één startticket heeft. En laat er met Jhonatan Narváez, winnaar van de eerste rit in de Giro en vorig jaar bijvoorbeeld één van de smaakmakers op het WK, nog een heel goede coureur zijn in het Zuid-Amerikaanse land.

Om het ticket toe te kennen, heeft de Ecuadoriaanse wielerbond selectiecriteria opgesteld: hierbij gaat het om de UCI-punten die de renners tussen 1 januari en 21 mei 2024 behaald hebben, de resultaten in eendaagse wedstrijden en een technische analyse van de bondscoach. Op basis van deze criteria zou Narváez momenteel met het ticket gaan lopen, wat tegen het zere been is van regerend olympisch kampioen Carapaz.

Bij Primicias doet de klimmer van EF Education-EasyPost, die door een val in Tirreno-Adriatico een lastig voorjaar kende, zijn verhaal. 'De communicatie met de bond stoort me enorm. Het is overduidelijk dat ik de startplek heb verdiend en dat zeg ik niet uit een opwelling of omdat ik de huidige olympisch kampioen ben. Bijna 50 procent van de UCI-punten zijn door mij behaald en wij wisten ook niet van die criteria', aldus de verbolgen Carapaz.

Het probleem ligt niet tussen Carapaz en Narváez, stelt de klassementsrenner. 'Hij is een geweldige coureur en ik heb heel veel respect voor hem. We hebben er ook over gesproken en ik begrijp dat hij ook graag wil gaan, het parcours ligt hem ook goed. Het maakt mij gewoon verdrietig dat de situatie nu is zoals die is, en ik kan niet zwijgen over iets dat oneerlijk is. Het is een gebrek aan respect', aldus Carapaz tegenover Primicias.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws