Klassementsrenners meten schade op na massale valpartij op zaterdag: wie zijn er geraakt? Wielrennen
Wielrennen

Klassementsrenners meten schade op na massale valpartij op zaterdag: wie zijn er geraakt?

Klassementsrenners meten schade op na massale valpartij op zaterdag: wie zijn er geraakt?

Het was misschien wel hét verhaal van de achtste etappe van de Tour de France: de grote valpartij in de openingsfase, met onder meer Tadej Pogacar als slachtoffer. Verschillende klassementsrenners waren betrokken bij de crash, maar gelukkig zonder al te veel erg.

Om te beginnen met Pogacar zelf: de Sloveen kwam niet ten val, hij hoefde enkel voet aan de grond zetten. Zoals op TV-beelden te zien was, werd de gele trui door zijn ploeggenoten teruggereden naar het peloton en kon hij zelfs uiteindelijk nog derde worden in de rituitslag.

Gaudu en Bardet komen relatief met de schrik vrij

Team DSM was misschien wel de meest getroffen ploeg van de crash. De Nederlandse ploeg verloor Kevin Vermaerke, wat een flinke klap was volgens kopman Romain Bardet. De Fransman lag er zelf ook bij en had te maken met enkele wonden op zijn enkel. 'Must be 56 chainring', liet hij weten via Instagram met een lelijke foto van de schade.

'Ik baal ervan dat Kevin betrokken was bij de val', stelde de kopman op Twitter. 'Onthoud zijn naam, hij deed het zo goed in deze Tour. We gaan je missen, maat', sloot Bardet af. De klimmer kan zelf gewoon van start gaan in de bergrit van zondag.

Klassementsrenners meten schade op na massale valpartij op zaterdag: wie zijn er geraakt?

Een landgenoot van Bardet, David Gaudu, klapte ook tegen de grond. De Breton kon in eerste instantie recht blijven, maar iemand reed vanachter op hem in. Daardoor dook Gaudu de graskant in. 'Ik remde, stopte, maar werd aangereden. Daar kon ik niets aan doen, maar er was meer angst dan schade. Ik heb geen wonden en pijn, dat is het belangrijkste', liet Gaudu weten via de communicatie van zijn team.

'Het is dus goed dat we er zonder tijdsverlies zijn doorgekomen', vervolgt Gaudu. 'Het is moeilijk om een Tour te rijden zonder te vallen. Als dit onze ongelukkige dag was, die je er altijd bijhebt in de Tour, dan zou ik daar direct voor tekenen. We hebben geen tijd verloren, geen blessures en iedereen was op niveau', concludeert de kopman van Groupama-FDJ.

Ook Thibaut Pinot heeft weinig schade na zijn valpartij en botsing met een soigneur van Trek-Segafredo. 'Dit zijn de dagen waar je doorheen moet komen. Ik hoop op betere dagen en kijk er nu al naar uit om in de Alpen meer plezier op de fiets te hebben', liet hij na afloop weten.

Quintana en Urán ook betrokken bij crash Tour de France

Namens Arkéa-Samsic was kopman Nairo Quintana betrokken bij de crash. De Colombiaan liet na afloop weten dat het relatief goed met hem ging. 'We gingen heel snel op dat moment en ik probeerde zo hard mogelijk te remmen, maar kon een crash niet voorkomen. Het gaat echter prima met me', aldus de klimmer.

Ploegleider Yvon Ledanois was daar blij mee. 'Het positieve punt is dat er niets bijzonders is met Quintana na zijn valpartij', zegt hij. 'En we hebben geen tijd verloren in een gevaarlijke finale. Het is jammer dat Warren Barguil nog niet de benen heeft, maar we hopen dat hij er de komende dagen nog doorheen komt.'

Een andere Colombiaan, Rigoberto Urán, lag er namens EF Education-EasyPost ook bij. Urán had duidelijk zijn elleboog opengehaald en verloor uiteindelijk ook elf seconden op de andere favorieten. 'Mijn elleboog en rug zijn flink geraakt', vertelde hij na afloop aan Marca.

'Het was een zware dag en een crash is nooit fijn', vervolgt de ervaren kopman. 'De pijn komt vaak na twaalf uur, dus eerst maar eens zien hoe ik ga slapen. Gezien de omstandigheden gaat het prima, maar ik voel me gebutst en hoop dat het snel herstelt.'

Ook Ben O'Connor, die zijn klassement al heeft opgegeven na enkele slechte dagen, had opnieuw problemen. 'Ik ben niet gevallen, maar ben er wel in geslaagd om mijn heup te blesseren', aldus de Australiër die meermaals van nee schudde tijdens de rit. 'De koers gaat echter door en jullie zien me zondag weer, maar hopelijk op een andere manier', houdt hij de moed erin.

Ploegleider Julien Jurdie heeft er minder vertrouwen in. 'We hopen heel erg dat zijn klachten voorbijgaan, dat hij weer zijn benen van de Dauphiné kan vinden en zich kan tonen in de bergetappes. Helaas viel hij weer en klaagde hij veel over zijn heup. Hij moet onderzocht worden, we weten niet of het verstandig is als hij zondag zal starten', aldus Jurdie.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws