Sinds de normalisering van hoogtestages geldt het Critérium du Dauphiné als dé voorbereidingskoers op de Tour de France. Ook in 2025 zien we dat weer terug aan het deelnemersveld, waar de top drie van de Ronde van Frankrijk van vorig jaar van de partij is. In de Leiderstrui beschouwt dan ook maar al te graag voor!
Natuurlijk heeft de Dauphiné al een langere historie. Bernard Hinault, Miguel Indurain en Lance Armstrong wonnen er al in de jaren dat ze ook de Tour wonnen en ook bij Sky maakten ze er en goede gewoonte van om de Dauphiné als het referentiekader op de o zo belangrijke juli-maand in het wielrennen te gebruiken.
Opvallend: Tadej Pogacar won er nog niet. De Sloveen deed ook nog maar één keer mee, in 2020. Toen eindigde hij als vierde in het eindklassement, maar won hij even later wel de Tour. Jonas Vingegaard wist de koers eenmaal op zijn naam te schrijven, in 2023. Vorig jaar ging de overwinning - net als in 2022 - naar Primoz Roglic, die er dit seizoen niet bij is.
Laatste winnaars Critérium du Dauphiné
2024 Primoz Roglic
2023 Jonas Vingegaard
2022 Primoz Roglic
2021 Richie Porte
2020 Daniel Felipe Martínez
2019 Jakob Fuglsang
2018 Geraint Thomas
2017 Jakob Fuglsang
2016 Chris Froome
2015 Chris Froome
Parcours, favorieten dagzeges en tijden Critérium du Dauphiné 2025
Etappe 1, zondag 8 juni: Domérat - Montluçon (195,8 km)

Het leek een dag voor de sterk klimmende sprinters of de aanvallers te worden, maar actie bij de klassementsmannen? Dat verwachtte men niet. Maar Jonas Vingegaard himself zorgde voor een fantastische finale, waar hij het opnam tegen Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel en Santiago Buitrago. In de spurt trok de wereldkampioen aan het langste eind, voor Vingegaard en Van der Poel.
Winnaar
Tadej Pogacar (UAE Team Emirates - XRG)
Results powered by FirstCycling.com
Etappe 2, maandag 9 juni: Prémilhat - Issoire (204,6 km)

Etappe twee van het Critérium du Dauphiné kende een soortgelijk karakter als rit één. De grote vraag zou zijn of de sprinttreinen andermaal ontregeld konden gaan worden. Dat zou niet het geval zijn: de mannen van Lidl-Trek hadden het in de finale onder controle, waarna een zeer verzorgde lead-out volgde. Jonathan Milan kreeg de rode loper, en verzilverde de kans op de rit en de gele trui. Mathieu van der Poel sprintte ook mee en werd derde.
Winnaar
Jonathan Milan (Lidl-Trek)
Results powered by FirstCycling.com
Etappe 3, dinsdag 10 juni: Brioude - Charantonnay (207,2 km)

De A.S.O. kiest er elk jaar voor om ook de aanvallers wat kansen te geven in het Critérium du Dauphiné en daar leek deze derde etappe zich toe te lenen. Een kopgroep van dertien renners - met Mathieu van der Poel - vertrok al vroeg en zij mochten ook daadwerkelijk uitmaken wie de dagzege mocht bijschrijven. De sterke Iván Romeo slaagde daarin met een late uitval, waarbij de jongeling van Movistar ook nog eens de gele leiderstrui overnam van Jonathan Milan.
Winnaar
Results powered by FirstCycling.com
Etappe 4, woensdag 11 juni: Charmes-sur-Rhône - Saint-Péray (tijdrit, 17,4 km)

Op dag vier staat er een individuele tijdrit van 17,4 kilometer op het programma. Onderweg dienen de renners een listige klim van bijna twee kilometer aan meer dan acht procent te overwinnen, wat wel eens cruciaal kan blijken voor de daguitslag.
Winnaar
Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Results powered by FirstCycling.com
Etappe 5, donderdag 12 juni: Saint-Priest - Mâcon (183 km)

Etappe vijf brengt de renners vanuit Saint-Priest naar Macon en heeft het predicaat heuvelachtig gekregen. Tussen de tijdrit en de bergetappes kan het twee kanten uit: ofwel zien we een sprint, of de aanvallers ruiken nog eens hun kans.
Winnaar
Jake Stewart (Israel-Premier Tech)
Results powered by FirstCycling.com
Etappe 6, vrijdag 13 juni: Valserhône - Combloux (126,6 km)

Op vrijdag trekken we dan toch de bergen in. Tussen Valserhone en Combloux staat een etappe van amper 126,7 kilometer geprogrammeerd, waarin de coureurs meerdere steile beklimmingen voor hun rekening moeten nemen. De slotklim mogen we opdelen in twee stukken: enerzijds de Cote de Domancy, die 2,4 kilometer aan 8,6 procent is, en daarna de Col de Cry: 2,7 kilometer aan 8,2 procent.
Favorieten
Tijden
Start: 14.00 uur
Finish: circa 17.10 uur
Etappe 7, zaterdag 14 juni: Grand-Aigueblanche - Valmeinier 1800 (131,6 km)

Oeh la la, wat een rit is dit dan! Beginnen doen we met de Madeleine (24,6 kilometer aan 6,2 procent), vervolgens trekken we door naar de Croix de Fer (22,4 kilometer aan 6,9 procent) en tot slot staat de klim naar Valmenier 1800 (16,5 kilometer aan 7,6 procent) te wachten. Dat behoeft geen verdere uitleg.
Favorieten
Tadej Pogacar (UAE Emirates-XRG)
Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Tijden
Start: 12.10 uur
Finish: circa 16.26 uur
Etappe 8, zondag 15 juni: Val-d'Arc - Val-Cenis, Plateau du Mont-Cenis (133,3 km)

Voor de derde dag op rij kiest de organisatie voor een bergrit van circa 130 kilometer lang. Ditmaal gaat het van 315 naar 2097 meter hoogte, met aankomst op het plateau van Val-Cenis. Dit vijf kilometer lange plateau volgt na de klim van Mont-Cenis, die 9,6 kilometer lang is aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 procent.
Favorieten
Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Tadej Pogacar (UAE Emirates-XRG)
Florian Lipowitz (Red Bull-BORA-hansgrohe)
Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: circa 17.11 uur
Favorieten eindklassement Critérium du Dauphiné 2025
Het Critérium du Dauphiné mag dit jaar met recht een mini-Tour de France genoemd worden. Zoals we in de intro al vermeldden staat het gehele eindpodium van de Ronde van Frankrijk van 2024 aan de start, met Tadej Pogacar (UAE Emirates-XRG), Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) en Remco Evenepoel van Soudal Quick-Step. De grote namen uit het huidige rondewielrennen.
Pogacar weet een groot deel van zijn Tourploeg aan zijn zijde, met onder meer Tim Wellens. Nils Politt en Pavel Sivakov. De Sloveen maakt in de Dauphiné zijn rentree nadat hij zijn bijna perfecte voorjaar afsloot in Luik-Bastenaken-Luik. De Dauphiné staat overigens nog niet op de erelijst van de veelvraat uit het huidige wielrennen, die daar zeker verandering in zal willen brengen.
Namens Visma | Lease a Bike komt Jonas Vingegaard dus weer meedoen, na drie maanden afwezigheid als gevolg van een val in Parijs-Nice. De Deen krijgt Matteo Jorgenson, vorig seizoen ei zo na eindwinnaar in de Alpen, als schaduwkopman mee. Ook in de Tour jaagt dat duo succes na namens de Nederlandse formatie.

Evenepoel zagen we voor het laatst in actie in Romandië, waar hij als vijfde eindigde. De Belg trainde de afgelopen weken net als zijn concurrenten in de Sierra Nevada, waar hij er na zijn verlate rentree door de val eind 2024 nog een laag bovenop heeft hopen te kunnen doen.
In de Dauphiné zien we ook wel eens andere renners boven komen drijven. Denk aan types als Jakob Fuglsang en Janez Brajkovic, die enkele weken voor de Tour deze wedstrijd plots wonnen. Dit jaar zien we wat dat betreft wel potentie in het explosieve Bahrain Victorious-duo Santiago Buitrago en Lenny Martinez en/of Florian Lipowitz van Red Bull-BORA-hansgrohe.
Andere klassementsrenners aan het vertrek zijn Harold Tejada (XDS-Astana), Guillaume Martin (Groupama-FDJ), Felix Gall (Decathlon AG2R), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Enric Mas (Movistar), Tobias Halland Johannesen (Uno-X), Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Max Poole en de afscheidnemende Romain Bardet van Picnic PostNL.
Data powered by FirstCycling.com
Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het eindklassement van de Critérium du Dauphiné 2025?
Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE Emirates-XRG) en Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Florian Lipowitz (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Lenny Martinez (Bahrain Victorious)
Long-shots: Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Enric Mas (Movistar), Harold Tejada (XDS-Astana), Felix Gall (Decathlon AG2R), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Eddie Dunbar (Jayco AlUla) en Max Poole (Picnic PostNL)
TV Critérium du Dauphiné 2025
Het Critérium du Dauphiné hoeft niet te klagen over media-aandacht. Gedurende de acht dagen kun je de wedstrijd volgen via Eurosport (en HBO Max), Sporza op VRT 1 en online via de NOS.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties