Van der Poel is terug, en hoe: Nederlander vlamt naar zege in Dwars door Vlaanderen Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel is terug, en hoe: Nederlander vlamt naar zege in Dwars door Vlaanderen

Van der Poel is terug, en hoe: Nederlander vlamt naar zege in Dwars door Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft na een ontzettend lange (voor)finale Dwars door Vlaanderen weten te winnen. De Alpecin-Fenix-renner rekende in een sprint-a-deux af met Tiesj Benoot van Jumbo-Visma.

Op voorhand ging alle aandacht uit naar twee mannen: Van der Poel en Tadej Pogacar, die hun (r)entree maakten in Vlaanderen dit voorjaar. Het duo werd pontificaal op de voorste startrij gezet, naast enkele oud-winnaars die ook van start gingen in deze editie van Dwars door Vlaanderen.

Het tempo lag redelijk hoog in de eerste kilometers, waarin jammer genoeg ook een valpartij te betreuren was. Pogacar en Mads Pedersen verloren met respectievelijk Mikkel Bjerg en Alex Kirsch een sterke knecht, terwijl Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) ook niet meer verder kon.

Na veertig kilometer ontstond er dan eindelijk een kopgroep. Nils Politt (BORA-hansgrohe) was als ex-podiumklant van Parijs-Roubaix de aanstichter en kreeg Johan Jacobs (Movistar), Matthijs Paasschens (Bingoal), Aaron Verwilst (SportVlaanderen-Baloise) en Kelland O'Brien (BikeExchange-Jayco) met zich mee. Dit kwintet kreeg ongeveer vijf minuten ruimte van de grote groep.

Van der Poel en Alpecin-Fenix openen op 90 kilometer van de streep

Op 92 kilometer van de finish vloog Alpecin-Fenix plots gegroepeerd naar de Stooktestraat, één van de twaalf hellingen, toe. Dit was niet voor niks: hun kopman Van der Poel ondernam een eerste poging, maar wegkomen lukte nog niet. Het peloton stond wel direct op scherp en dit was het begin van een lange fase vol aanvallen en hectiek. Ook waren er enkele crashes te betreuren.

Een grote valpartij op zeventig kilometer van de meet gaf de aanzet tot de beslissende move: INEOS Grenadiers kon hierdoor alles op een lint trekken met Benjamin Turner en Tom Pidcock en kreeg slechts vier man mee in het spoor. De namen? Van der Poel, Benoot (Jumbo-Visma), Victor Campenaerts (Lotto Soudal), Stefan Küng (Groupama-FDJ).

Pogacar geeft niet op, Van der Poel test de benen

Op de volgende heuvel, de Kanarieberg, probeerde Pogacar het gat in zijn eentje te dichten. De Sloveen kwam tot op acht seconden, maar uiteindelijk werd het een klassieke chasse pattate. Pogi werd weer ingelopen door het grote peloton, waar net op dat moment Oliver Naesen en Frederik Frison hard tegen het asfalt klapten.

Met nog vijftig kilometer te gaan was het hele peloton in stukken en brokken uiteengeslagen. Op de Knokteberg deed Pogacars landgenoot Jan Tratnik (Bahrain Victorious) nog een uiterste poging om het gat toe te rijden, met Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Bryan Coquard (Cofidis), Søren Kragh Andersen (Team DSM) en Greg Van Avermaet (AG2R) in hun spoor. Vooraan kwamen Van der Poel en co ondertussen bij de kopgroep met Politt.

Op de laatste échte helling, Ladeuze, nam Benoot initiatief. Dit was de doodsteek voor zowel enkele mannen uit de oorspronkelijke kopgroep als de achtervolgers met Pogacar. De Sloveen gaf niet op, wat hem sierde, maar de overwinning leek ver weg. Tenzij ze natuurlijk naar elkaar zouden kijken vooraan.

Pokeren tot in de slotfase, Campenaerts kiest zijn moment

Van der Poel probeerde het al op de Nokereberg, maar daar kwam hij niet weg. In de afzink deed Campenaerts een duit in het zakje, wat Van der Poel en co niet direct dichtkregen. Ook de INEOS-mannen beten in eerste instantie hun tanden stuk op deze imponerende versnelling, maar het was Benoot die de poging van zijn landgenoot neutraliseerde.

Daarna volgde een lange status quo, waarin iedereen netjes zijn kopbeurten bleef doen. Gingen ze op deze manier naar Waregem rijden? Op de Herlegemstraat gebeurde niet, dus het was toch echt wachten tot het laatste obstakel: de Holstraat, een heuveltje van vierhonderd meter op acht kilometer van de meet.

Enkel Küng probeerde het even, maar zonder succes. In de afzink gooide Campenaerts alles wat hij had in de strijd, waardoor Pidcock en Van der Poel alles uit de kast moesten halen om het gat dicht te krijgen. Er werd naar elkaar gekeken, terwijl Campenaerts zienderogen wegreed.

Campenaerts plooit niet, Benoot kiest juiste moment

Het waren Benoot en Pidcock die uiteindelijk naar Campenaerts toe knalden, met Van der Poel op een gat. De Nederlander moest zijn spurt al op vijf kilometer van de meet rijden, maar sloot wel weer aan. Rust werd hem niet gegund, want Campenaerts plaatste nog een aanval met Benoot in zijn spoor.

Ook deze poging werd echter weer geneutraliseerd, waardoor we alsnog met acht de laatste twee kilometer indoken. Allemaal dood als een pier, maar Benoot had nog wat over. De Jumbo-Visma-renner pakte een gat met anderhalve kilometer te gaan, maar zag bij het omkijken het grijze Alpecin-Fenix-tenue van Van der Poel.

Benoot bleef op het wiel zitten, maar het gat bleek voldoende. Van der Poel kende het spel en wist dat hij normaal gesproken veruit de snellere is van zijn Belgische tegenpool. En dat bleek ook zo. Pidcock werd derde, voor Campenaerts.

Uitslag Dwars door Vlaanderen mannen 2022

Lees Dwars door Vlaanderen 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw pagina of klik op F5!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws