Voorbeschouwing GP de Denain 2022 | Roglic en Vingegaard aanwezig, maar zeker geen favoriet Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP de Denain 2022 | Roglic en Vingegaard aanwezig, maar zeker geen favoriet

Voorbeschouwing GP de Denain 2022 | Roglic en Vingegaard aanwezig, maar zeker geen favoriet

De GP de Denain kan dit jaar rekenen op een prachtig deelnemersveld, met onder meer Primoz Roglic en Jonas Vingegaard aan de start. Toch behoren deze wereldtoppers in deze koers absoluut niet tot de topfavorieten. In de Leiderstrui blikt vooruit op de race en vertelt je wie je wél kunt verwachten als winnaar.

Praktische informatie GP de Denain 2022

  • Donderdag 17 maart 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP de Denain

2021 Jasper Philipsen
2020 Niet verreden
2019 Mathieu van der Poel
2018 Kenny Dehaes
2017 Arnaud Démare
2016 Dan McLay
2015 Nacer Bouhanni
2014 Nacer Bouhanni
2013 Arnaud Démare
2012 Juan José Haedo

Parcours, weer en tijden GP de Denain 2022

Voorbeschouwing GP de Denain 2022 | Roglic en Vingegaard aanwezig, maar zeker geen favoriet

Hoewel de GP de Denain bekendstaat om haar kasseistroken, vinden we deze pas terug in het tweede deel van het 200 kilometers tellende parcours. Na de tweede passage over de finishlijn (de renners rijden vier lussen rond Denain) wordt het schudden en hobbelen voor de coureurs. Van de zes kasseistroken die men per lus aandoet, is die tussen Maing en Querénaing de pittigste. Mede door de lengte van 2500 meter heeft de organisatie deze bestempeld als de lastigste.

De laatste kasseistrook van de dag, tussen Avesnes-le-Sec en Hordain, vinden we op iets meer dan tien kilometer van de streep. De keienspecialisten hebben hier dus een laatste kans om zich te ontdoen van hun concurrenten. De wegen van de laatste kilometers zijn vervolgens overwegend vlak te noemen, al kan dat met de kilometers in de benen heel anders aanvoelen.

Kasseistroken
108,6 km: Haspres - Thiant (1700 meter)
116,7 km: Monchaux-sur-Écaillon - Maing (1600 meter)
118,9 km: Maing - Quérénaing (2500 meter)
122,5 km: Quérénaing - Verchain-Maugré (1600 meter)
127,2 km: Verchain-Maugré - Saulzior (1200 meter)
137,6 km: Avesnes-le-Sec - Hordain (1800 meter)

158,7 km: Haspres - Thiant (1700 meter)
166,9 km: Monchaux-sur-Écaillon - Maing (1600 meter)
169,1 km: Maing - Quérénaing (2500 meter)
172,7 km: (Quérénaing - Verchain-Maugré (1600 meter)
177,4 km: Verchain-Maugré - Saulzior (1200 meter)
187,8 km: Avesnes-le-Sec - Hordain (1800 meter)

Weer
De lente breekt aan in Frankrijk. In Denain schijnt donderdag een fijn zonnetje, waardoor de temperaturen oplopen tot zo'n vijftien graden. Regen wordt er vooralsnog niet voorspeld. De wind kan nog wel voor een interessante rol zorgen. Die komt met windkracht 3-4 uit het oosten.

Tijden
Start: 11.30 uur
Finish: rond 16.15 uur

Favorieten GP de Denain 2022

Wie naar de eerste twee ploegen op de startlijst van de GP de Denain kijkt, zal niet direct vermoeden dat we hier een kasseienrit gaan betwisten. Bij Jumbo-Visma start men namelijk met onder meer Primoz Roglic en Jonas Vingegaard, terwijl INEOS Grenadiers Daniel Felipe Martínez afvaardigt. Deze wedstrijden rijden zij met het oog op de kasseienrit in de Tour de France, later dit jaar. Of zij een gooi gaan doen naar de zege? Dat lijkt ons toch niet.

Bij de twee ploegen hebben ze namelijk mannen binnen de gelederen die meer geschikt zijn voor dit werk. Dan kijken we in eerste instantie naar Timo Roosen en Mick van Dijke, die in de Ronde van Drenthe meededen om de zege. David Dekker lijkt op papier ook een interessante naam, mocht het op een sprint uitdraaien. De zoon van oud-prof Erik heeft op dit moment echter nog niet de juiste vorm te pakken na zijn val in de Ronde van Valencia.

INEOS Grenadiers leek met Dylan van Baarle een interessante renner in huis te hebben, maar de Nederlander kwam dit jaar nog niet in actie en dat geldt ook voor deze donderdag. De afgelopen weken kwam bij de ploeg wel Jhonatan Narváez sterk voor de dag. Er lijken alleen niet al te veel scenario's te zijn waarin de Ecudoraan ook daadwerkelijk kan zegevieren ten opzichte van de concurrentie.

Er zijn namelijk voldoende mannen aan de start, die zowel de keien kunnen verteren, als ook een sprintje op het eind hebben. We noemen daarbij Arkéa-renner Amaury Capiot en het Cofidis-duo Piet Allegaert en Max Walscheid, die woensdag als tweede eindigde in Nokere Koerse. Andere rappe figuren binnen het peloton van komende donderdag zijn Pascal Ackermann (UAE), Stanislaw Aniolkowski (Bingoal) en Bram Welten (Groupama-FDJ). Luca Mozzato (B&B) en Chris Lawless (TotalEnergies) wilden we ook nog even kort genoemd hebben. We vermoeden dat deze renners erg aan elkaar gewaagd zullen zijn.

Voorbeschouwing GP de Denain 2022 | Roglic en Vingegaard aanwezig, maar zeker geen favoriet
Amaury Capiot won dit jaar al in Frankrijk

Mochten de renners zin hebben om flink koers te maken, richten we de ogen op verschillende klassiekerspecialisten. We zagen bijvoorbeeld dat Dries De Bondt (Alpecin) en Kevin Vauquelin (Arkéa) bij de pinken waren in Drenthe. Hebben we dan iedereen? Nee, nog steeds niet. Kijken we namelijk naar Nederlanders die in een dergelijke rit vanuit de aanval kunnen verrassen, dan noemen we de namen van Niki Terpstra en Taco van der Hoorn (Intermarché). Maar ja, uiteindelijk bepalen de renners wie er straks met de zege vandoor gaat, om er maar eens met een cliché uit te gaan.

TV GP de Denain 2022

Voor livebeelden van de GP de Denain zal je donderdag moeten inschakelen op Eurosport 2. Het sportkanaal zendt de wedstrijd uit vanaf 14.00 uur. Voor wie deze zender niet op zijn televisie kan ontvangen, is het ook mogelijk om in te schakelen via de Eurosport Player.

Jannick van der Hooft (Twitter: @jannick_der / E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws