Voorbeschouwing Lotto Famenne Ardenne Classic 2023 | Laporte showt Europees tricot tegen De Lie en Groves Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Lotto Famenne Ardenne Classic 2023 | Laporte showt Europees tricot tegen De Lie en Groves

Voorbeschouwing Lotto Famenne Ardenne Classic 2023 | Laporte showt Europees tricot tegen De Lie en Groves

In zowel Italië als Noord-Europa wordt nog flink gekoerst deze weken. Zondag staat in België de Lotto Famenne Ardenne op de rol, een 1.1-klassieker die op en rondom Marche-en-Famenne verreden wordt. Christophe Laporte maakt er zijn debuut in de Europese kampioenentrui, dus In de Leiderstrui blikt met alle liefde vooruit!

De Lotto Famenne Ardenne Classic staat nog niet eens zo lang op de rol, sinds 2018. Destijds was de inmiddels gestopte Nederlander Moreno Hofland de laureaat, waarna Guillaume Boivin in 2019 de zege naar zich toe wist te trekken. Vervolgens ging de koers twee jaar niet door, mede met dank aan het coronavirus.

Afgelopen jaar was de najaarskoers weer terug op de kalender, ditmaal met Axel Zingle als winnaar. De Fransman van Cofidis was de Belgen Amaury Capiot en Oliver Naesen te snel af in de oplopende slotkilometer. De Nederlanders deden niet mee om een podiumplek.

Praktische informatie Lotto Famenne Ardenne Classic 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Lotto Famenne Ardenne Classic

2022 Axel Zingle
2021 Niet verreden
2020 Niet verreden

2019 Guillaume Boivin
2018 Moreno Hofland

Lotto Famenne Ardenne Classic 2023: Parcours, weer en tijden

De Famenne Ardenne Classic bestaat uit een aanloopfase van circa honderd kilometer, gevolgd door drie lokale rondes van 24 kilometer lang. Er moeten in dit deel van België de nodige hoogtemeters overwonnen worden verdeeld over meerdere beklimmingen, maar het is nergens zó steil dat we één beklimming als absolute scherprechter kunnen aanduiden.

Vanuit de start treffen we vrij rap de Côte de Nassogne, een beklimming van 11,6 kilometer aan 2,9 procent. Later in de aanloopfase moeten ook nog de Côte d'Ortho en Côte de Filly bedwongen worden, maar ook deze beklimmingen van enkele kilometers lang aan stijgingspercentages tussen de vier en vijf procent boezemen geen angst in. Via de Côte de Warisy (3,1 kilometer aan 5,1 procent) betreden we vervolgens de lokale ronde.

In die ronde van 24 kilometer zitten twee echte obstakels: de Côte de Roy (3,4 kilometer aan 5,2 procent) en Waha (1,9 kilometer aan vier procent), die allebei meermaals bedwongen moeten worden. In de laatste meters loopt het ook nog vies omhoog in Marche-en-Famenne.

Voorbeschouwing Lotto Famenne Ardenne Classic 2023 | Laporte showt Europees tricot tegen De Lie en Groves

Weer
De weersomstandigheden zijn zondag vrij prima te noemen in de omgeving van Marche-en-Famenne. Het is circa 22 graden Celsius, de wind waait matig en het zonnetje verschijnt ook zo nu en dan.

Tijden
Start: 12.10 uur
Finish: ongeveer 16.40 uur

Favorieten Lotto Famenne Ardenne Classic 2023

De organisatie van de Lotto Famenne Ardenne Classic is erin geslaagd om enkele van de EK-protagonisten te strikken. Vooral Christophe Laporte is als Europees kampioen een aantrekkelijke naam, daar hij voor het eerst in zijn wit-blauwe tricot met gele sterren aan zal treden. Dit doet hij als aanvoerder van een sterke Jumbo-Visma-selectie met ook Edoardo Affini, Dylan van Baarle en Per Strand Hagenes.

Grote uitdager is vermoedelijk Arnaud De Lie, de man die op het EK misschien wel de meest indrukwekkende kopbeurt deed. De Waal beschikt bergop over een verschroeiende versnelling en dat is ook een eigenschap die je in deze wedstrijd kan gebruiken. Frederik Frison, Arjen Livyns en Cedric Beullens ondersteunen de man van Lotto-Dstny.

arnaud de lie

Alpecin-Deceuninck stelt met Kaden Groves dé sprinter van de Vuelta op in het land van de ploeg, maar hoe het met zijn decompressie zit na de Spaanse ronde? Soudal Quick-Step, de derde grote Belgische ploeg, stelt met Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Casper Pedersen en Rémi Cavagna op. Intermarché-Circus-Wanty, ploeg vier, heeft Mike Teunissen en Biniam Girmay als voornaamste kandidaten.

Ook UAE-Team Emirates komt met een brede ploeg naar België. Matteo Trentin, Tim Wellens, Pascal Ackermann en Mikkel Bjerg zijn mee namens die ploeg. Cofidis stuurt met Axel Zingle de titelverdediger, die wij voor deze editie tot de outsiders rekenen.

Datzelfde geldt voor het Arkéa Samsic-trio Luca Mozzato, Jenthe Biermans en Hugo Hofstetter en het AG2R Citroën-duo Oliver Naesen en Stan Dewulf. Tot slot benoemen we Derek Gee en Giacomo Nizzolo van Israel-Premier Tech en Dries Van Gestel/Antony Turgis van de Franse TotalEnergies-formatie.

Favorieten etappe Lotto Famenne Ardenne Classic 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Christophe Laporte (Jumbo-Visma) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Axel Zingle (Cofidis) en Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step)
Longshots: Dylan van Baarle (Jumbo-Visma), Matteo Trentin, Tim Wellens (UAE-Team Emirates), Luca Mozzato, Jenthe Biermans (Arkéa Samsic), Florian Sénéchal (Soudal Quick-Step) en Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty)

TV Lotto Famenne Ardenne Classic 2023

Vanaf 14.30 uur kun je de Lotto Famenne Ardenne Classic 2023 live volgen via de online platformen van Eurosport: Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news