Voorbeschouwing Parijs-Tours 2022 | Jumbo-Visma topfavoriet in alle scenario's op onverharde stroken Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Tours 2022 | Jumbo-Visma topfavoriet in alle scenario's op onverharde stroken

Voorbeschouwing Parijs-Tours 2022 | Jumbo-Visma topfavoriet in alle scenario's op onverharde stroken

Als de stofwolken in Lombardije nog optrekken en Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali hun laatste koers dan toch echt hebben gereden, kicken we op zondag 9 oktober af met Parijs-Tours! De Franse eendagskoers is de laatste jaren in populariteit gestegen, met in de finale veel gravelwegen en klimwerk. In de Leiderstrui beschouwt voor op deze heerlijke koers voor de zondagmiddag.

Praktische informatie Parijs-Tours 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Parijs-Tours

2021 Arnaud Démare
2020 Casper Pedersen
2019 Jelle Wallays
2018 Søren Kragh Andersen
2017 Matteo Trentin
2016 Fernando Gaviria
2015 Matteo Trentin
2014 Jelle Wallays
2013 John Degenkolb
2012 Marco Marcato

Parijs-Tours 2022: Parcours, weer en tijden

Wie de kleurstelling van het parcourskaartje heeft verzonnen, weten we niet, maar wie goed kijkt, ziet wat er zondag op het menu staat. Het zwaartepunt ligt overduidelijk in de finale, al is het in de eerste 125 kilometer ook nergens echt vlak. Een slopende koers van maar liefst 213,5 kilometer, waardoor de klimmetjes en gravelwegen in de finale zich nog beter zullen laten voelen.

Laten we eens naar die finale kijken, waarin in totaal tien gravelstroken klaarliggen en acht beklimmingen. Het begint op 67 kilometer van de streep, met in een tijdsbestek van 45 kilometer maar liefst zes klimmetjes met onverharde stroken. De Côte de Limeray, Côte de Goguenne, Côte du Bois de Chancay, Côte de Vallée de Vau, Vôte de la Rochère en de Côte de la Vallée Chartier zullen brokken maken.

Na het laatste onverharde klimmetje moeten we nog twintig kilometer koersen en is het nog allerminst gedaan met de hindernissen. In de finalelus ligt nog de Côte de Vouvray, een vlakke gravelstrook en tot slot de Côte de Rochecorbon. Wie daarna voorop ligt, moet nog een kleine tien kilometer naar de streep in Tours. Hierin geen gekke dingen meer, maar misschien nog wel iets overhouden voor een sprintje...

Voorbeschouwing Parijs-Tours 2022 | Jumbo-Visma topfavoriet in alle scenario's op onverharde stroken

Weer
Nat of droog? De zon wint het absoluut op de zondag, met in startplaats Chartres zo'n 12 á 14 graden als we eraan gaan beginnen. Het zonnetje heeft de hele dag de overhand, met de temperatuur die zal stijgen richting de 20 graden. De wind blaast aan windkracht 2 á 3 en is dus in principe niet hard genoeg om een rol van betekenis te spelen.

Tijden
Start: 11.55 uur
Finish: Rond 16.53 uur

Favorieten Parijs-Tours 2022

In Parijs-Tours is het ieder jaar de vraag wat de omstandigheden zijn, want die hebben doorgaans een enorme invloed op de koers. Aangezien het zondag droog blijft, zijn de sprinters in het voordeel. Parijs-Tours is zwaar, maar op minder zware (lees: natte) stroken is het moeilijker om verschillen te maken. Om die reden schuiven we titelverdediger Arnaud Démare als eerste naar voren als kandidaat-winnaar. Hij bewees vorig jaar al het parcours aan te kunnen en werd deze week - net als vorig jaar - nog tweede in Paris - Bourges. Dat belooft!

Grote uitdager in een sprint van een uitgedund peloton is zonder twijfel Olav Kooij. De piepjonge Nederlander van Jumbo-Visma legde alle wereldtoppers er overtuigend op in de Münsterland Giro en bewees op het WK al de inhoud te hebben voor wedstrijden als deze. In de sprint-categorie kijken we verder naar Arnaud De Lie (Lotto Soudal), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Sam Bennett (BORA), Kaden Groves (BikeExchange) en Elia Viviani (INEOS). Al deze mannen wonnen ergens in de afgelopen weken en zijn dus zeker favoriet. Bij UAE zit de klad erin bij de rappe mannen en moet men hopen op een plotse wonderdag van Fernando Gaviria of Pascal Ackermann.

Voorbeschouwing Parijs-Tours 2022 | Jumbo-Visma topfavoriet in alle scenario's op onverharde stroken
Kan Olav Kooij overleven?

Genoeg sprinters, tijd voor de meer klassieke mannen! Genoeg mannen met inhoud aan het vertrek, met de man in vorm bij Jumbo-Visma. Christophe Laporte werd tweede op het WK en won in Binche-Chimay-Binche. De Fransman beleeft het jaar van zijn leven en zal zonder pech sowieso finale rijden. Of hij wint, hangt ook van zijn ploeggenoten af. Is Kooij nog aan boord? En wat te doen met Mike Teunissen, die ook in goede vorm verkeert.

Met Stefan Küng (Groupama), Jasper Stuyven (Trek), Matteo Trentin (UAE), Stefan Bissegger (EF) en Taco van der Hoorn (Intermarché) staat er flink wat paardenkracht aan de start, maar hoe hebben zij het WK verwerkt? Normaliter komen de mannen met goede resultaten in het najaar ook hier bovendrijven, dus moeten we misschien eerder kijken naar Benoît Cosnefroy van AG2R of de jonge Fransman Axel Zingle van Cofidis... In deze categorie scharen we ook zeker Alberto Bettiol, die na Lombardije op zaterdag misschien nog wel een laatste punch over heeft voor Parijs-Tours.

TV Parijs-Tours 2022

Parijs-Tours is zondag live te zien en wel op Eurosport. Vanaf 15.15 uur schakelt de sportzender in op Eurosport 1 en de Eurosport Player. Ook Sporza is van de partij, normaliter ook vanaf 15.15 uur via kanaal Eén.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws