Voorbeschouwing Wereldbeker Waterloo 2022 | Krijgen we duels Iserbyt-Vanthourenhout en Van Empel-Brand? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Waterloo 2022 | Krijgen we duels Iserbyt-Vanthourenhout en Van Empel-Brand?

Voorbeschouwing Wereldbeker Waterloo 2022 | Krijgen we duels Iserbyt-Vanthourenhout en Van Empel-Brand?

Na drie Belgische veldritten voor het Exact Cross-klassement reist de cyclocrosstop af naar het Noord-Amerikaanse continent. Daar staat in Waterloo (Wisconsin) op zondag 9 oktober 2022 de eerste van twee Amerikaanse Wereldbekerwedstrijden op het programma. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Voor de zesde keer in de geschiedenis van de Waterloo-veldrit maakt deze onderdeel uit van de Wereldbeker. In 2015 en de jaren daarvoor werd de wedstrijd op de kalender gemarkeerd als 'losse veldrit'. Meestal stond de top van het veldrijden dan ook niet aan de start en ging er een Amerikaan met de overwinning aan de haal.

In 2016 was er een verandering waarneembaar. Omdat in Las Vegas de Wereldbeker van start zou gaan, werd de cross in Waterloo als geschikte voorbereidingswedstrijd gezien en stonden er grote namen aan het vertrek. Wout van Aert schreef toen de race in Waterloo op zijn naam (evenals de daaropvolgende Wereldbekerwedstrijden in Las Vegas en Iowa City). Sinds 2017 heeft Waterloo een plekje op de veldritkalender gekregen.

Ook voor de vrouwen maakt de cross in Waterloo sinds het seizoen 2017-2018 onderdeel uit van de Wereldbeker. In de eerste editie wist Sanne Cant aan het langste eind te trekken. Door de jaren is het deelnemersveld bij de vrouwen qua kwaliteit steeds beter geworden. Ook voor de editie van 2022 geven de beste crossdames ter wereld weer acte de présence.

Laatste winnaars Wereldbeker Waterloo

2021 Eli Iserbyt / Marianne Vos
2020 Niet verreden
2019 Eli Iserbyt / Katerina Nash
2018 Toon Aerts / Marianne Vos
2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant

Parcours en tijden Wereldbeker Waterloo 2022

Het hoofdkantoor van fietsenmerk Trek is gevestigd in Waterloo, Wisconsin. Praktisch naast dit gebouw wordt standaard de veldrit verreden, afwisselend door weiland en door bos. Uithangborden van Baloise Trek Lions als Lars van der Haar, Pim Ronhaar en Lucinda Brand zullen dus extra gemotiveerd zijn.

Ten opzichte van de afgelopen editie is het parcours amper veranderd. Er zijn geen zandpassages opgenomen in het parcours, maar de lastigheidsgraad zit hem in enkele grasstroken en het bochtige karakter van de race. De verwachting heerst dat het ondanks alle obstakels een snelle cross zal gaan worden in Waterloo.

Voorbeschouwing Wereldbeker Waterloo 2022 | Krijgen we duels Iserbyt-Vanthourenhout en Van Empel-Brand?
Het parcours in Waterloo kent weinig veranderingen ten opzichte van vorig jaar

Tijden (zondag 9 oktober 2022)
Start vrouwen: 19.30 uur (12.30 uur Amerikaanse tijd)
Finish vrouwen: 20.15 uur (13.15 uur Amerikaanse tijd)

Start mannen: 21.00 uur (14.00 uur Amerikaanse tijd)
Finish mannen: 22.00 uur (15.00 uur Amerikaanse tijd)

Weer Wereldbeker Waterloo 2022

Zowel bij de editie van 2021 als die van 2019 regende het flink gedurende de veldrit in Waterloo. De weergoden zijn volgens de voorspellingen andersgezind in 2022. Naar verwachting zal het kwik zondag 9 oktober de zeventien graden aantikken en blijft het slechts licht bewolkt.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Waterloo 2022

Op basis van de eerste drie crossen in Kruibeke, Beringen en Meulebeke lijkt Fem van Empel de topfavoriete voor de overwinning. In Kruibeke en Beringen kraaide ze namelijk victorie en in Meulebeke finishte ze als tweede. Van Empel zal wel af moeten rekenen met Lucinda Brand. Ook zij verkeert in goede vorm, getuige haar tweede plaats in Beringen en haar triomf in Meulebeke (na een spannend duel met Van Empel).

Verder hoeft Denise Betsema niet afgeschreven te worden voor de overwinning. De 29-jarige renster van Pauwels Sauzen-Bingoal wist namelijk in de drie Belgische crossen drie keer derde te worden. Zorgt zij ervoor dat ze in Waterloo twee schavotjes hoger op het podium komt te staan?

Annemarie Worst heeft haar voorbereiding op het veldritseizoen anders aangepakt in vergelijking met de rest van de favorieten. Zij mocht in de Verenigde Staten tussen 24 september en 2 oktober namelijk al vier keer haar handen in de lucht gooien. Er was dan weliswaar relatief weinig concurrentie, ze moest het toch nog maar even bolwerken.

Inge van der Heijden en Aniek van Alphen staan, net als Worst, namens Team 777 aan het vertrek in Waterloo. Van der Heijden won in september de Nederlandse Kleebergcross en reed in Beringen en Meulebeke ook niet onverdienstelijk. Wellicht kan ze in Waterloo voor een verrassing zorgen. Hetzelfde geldt voor Van Alphen. Zij kende qua resultaten een mindere voorbereiding dan Van der Heijden, maar hoeft zeker niet uitgevlakt te worden. Ten slotte ligt de tijd van veldrit-hegemonie door Ceylin del Carmen Alvarado al even achter ons, maar blijft zij altijd een sterke renster waarvan we niet verbaasd moeten zijn als zij komt voorin komt bovendrijven in Waterloo.

Favorieten mannen Wereldbeker Waterloo 2022

De veldritten in Kruibeke, Beringen en Meulebeke kenden telkens dezelfde top-twee, zij het in een andere volgorde. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout maakten in de openingscrosses de dienst uit. Logischerwijs zijn zij dan ook de favorieten om in Waterloo met de overwinning aan de haal te gaan.

Een deel van de concurrentie komt uit Nederlandse hoek. Lars van der Haar en Pim Ronhaar zijn allebei actief voor Baloise Trek Lions en dus zullen zij in de achtertuin van het hoofdkwartier van Trek een extra tandje bijzetten. Laurens Sweeck finishte in Kruibeke en Meulebeke respectievelijk als derde en vierde en moet dus gezien zijn huidige vorm zeker niet onderschat worden.

Verder is het afwachten of mannen als Niels Vandeputte en Vincent Baestaens, die al meerdere crossen reed in Amerika. Uit dat land is Curtis White een man om te volgen.

TV Wereldbeker Waterloo 2022

De eerste wedstrijd binnen de Wereldbeker veldrijden is op verschillende kanalen live te volgen op zondag 9 oktober. De vrouwenrace wordt echter niet uitgezonden. De reden hiervoor is het drukke wielerprogramma op zondag. Zo staan namelijk ook het WK Gravel voor heren, de slotrit in de Tour de Romandie Feminin én Parijs-Tours al op het wielermenu. Op Sporza (Canvas) is het veldrijden bij de heren 's avonds live te zien vanaf 19.25 uur en op Sporza (Ketnet) vanaf 20.00 uur. De commerciële zender Proximus zendt de koers vanaf 19.20 uur uit. Ten slotte is de koers ook nog live te volgen op Eurosport 1 (19.20 uur) en de Eurosport Player (19.20 uur).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws