Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 | Van der Poel, Van Aert en Pogacar aan de dis voor de Hoogmis! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 | Van der Poel, Van Aert en Pogacar aan de dis voor de Hoogmis!

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 | Van der Poel, Van Aert en Pogacar aan de dis voor de Hoogmis!

De Ronde, de Hoogmis en Vlaanderens Mooiste: zomaar wat bijnamen van wat in België dé belangrijkste wedstrijd van het jaar is. De Ronde van Vlaanderen, één van de meest prestigieuze wielerkoersen die de kalender rijk is. In de Leiderstrui neemt je mee!

Met Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar aan de start lijkt het alvast een koers te worden om duimen en vingers bij af te likken. Hoe kan het ook anders, met scherprechters als de Oude Kwaremont (drie keer), Paterberg (tweemaal) en de Koppenberg (één passage) in het parcours?

Vanuit België wordt er al enige tijd druk gezet op de schouders van Van Aert, die met zijn Jumbo-Visma de tot nu toe verreden kasseienklassiekers domineerde. Zondag begint iedereen echter gewoon weer op gelijke voet, wat ongetwijfeld weer een heroïsche editie van de Ronde van Vlaanderen op gaat leveren.

Praktische informatie Ronde van Vlaanderen 2023

  • Brugge - Oudenaarde (273,4 km)
  • Zondag 2 april
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Ronde van Vlaanderen

2022 Mathieu van der Poel
2021 Kasper Asgreen
2020 Mathieu van der Poel
2019 Alberto Bettiol
2018 Niki Terpstra
2017 Philippe Gilbert
2016 Peter Sagan
2015 Alexander Kristoff
2014 Fabian Cancellara
2013 Fabian Cancellara

Ronde van Vlaanderen 2023: Parcours, weer en tijden

De Ronde van Vlaanderen start voor het eerst sinds 2016 weer eens op de Grote Markt in Brugge. Die stad en Antwerpen, de afgelopen jaren gastheer van de start van De Ronde, wisselen elkaar de komende jaren af. Voor de stad Brugge zal het een mooie boost zijn, maar echt invloed op het wedstrijdverloop heeft het niet.

Veel veranderingen die daar serieus brokken kunnen maken zien we niet, daar de finale exact hetzelfde is als de afgelopen jaren. Dat betekent dat de coureurs de eerste 110 kilometer relatief rustig af kunnen werken, vooraleer de nervositeit toe zal slaan.

Dat is dan na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont, die na goed 135 kilometer koers al bereikt wordt. Vanaf dat moment wordt het eigenlijk al opletten, want de beklimmingen volgen elkaar vanaf dat moment in rap tempo op.

Tadej Pogacar op de Oude Kwaremont
Tadej Pogacar op de Oude Kwaremont

De eerste dubbel Oude Kwaremont-Paterberg gaat op goed zestig kilometer van de finish waarschijnlijk voor écht ontploffingsgevaar zorgen. Vlak daarna volgt de mythische Koppenberg, die op zijn beurt weer opgevolgd door de Steenbeekdries, Taaienberg, Oude Kruisberg en de Hotond.

Vervolgens dendert het peloton, of de stukjes die daar nog van over zijn, richting de absolute ijkpunten van de meest recente Ronde van Vlaanderen: de laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg, waarna er nog slechts 13 kilometer richting Oudenaarde volgen. De renners hebben er in totaal dan bijna 275 kilometer opzitten.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 | Van der Poel, Van Aert en Pogacar aan de dis voor de Hoogmis!

Beklimmingen
158,2 km: Korte Ast (500 meter aan 4,3%)
136,2 km: Oude Kwaremont (2200 meter aan 4%)
125,7 km: Kortekeer (1260 meter aan 6,4%)
119,2 km: Achterberg (1500 meter aan 4,4%)
114,3 km: Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
101,8 km: Molenberg (463 meter aan 7%)
97,9 km: Marlboroughstraat (2040 meter aan 3%)
93,9 km: Berendries (940 meter aan 7%)
88,5 km: Valkenberg (550 meter aan 8,2%)
76,1 km: Berg ten Houte (1100 meter aan 6%)
70,6 km: Kanarieberg (1000 meter aan 7,7%)
54,6 km: Oude Kwaremont (2200 meter aan 4%)
51,2 km: Paterberg (360 meter aan 12,9%)
44,6 km: Koppenberg (600 meter aan 11,6 procent)
39,2 km: Steenbeekdries (700 meter aan 5,3%)
36,7 km: Taaienberg (530 meter aan 6,6%)
26,5 km: Kruisberg-Hotond (2500 meter aan 5%)
16,7 km: Oude Kwaremont (2200 meter aan 4%)
13,2 km: Paterberg (360 meter aan 12,9%)

Kasseistroken
164,4 km: Huisepontweg (164,4 km)
116,9 km: Holleweg (1500 meter)
110,7 km: Kerkgate (2500 meter)
108,1 km: Jagerij (800 meter)
40,6 km: Mariaborrestraat (2400 meter)
38,7 km: Stationsberg (600 meter)

Weer
De renners lijken zondag geluk te hebben. Wil het zaterdag nog veel gaan regenen tijdens de toerversie, zondag verschijnt er een zonnetje bij de weerberichten. De wind waait uit het noordwesten, wat betekent dat die in de laatste tien kilometer in het nadeel staat. De temperaturen komen rond de 8 á 9 graden Celsius uit.

Tijden
Start: 10.00 uur
Finish: 16.30 uur

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023

De tendens in het peloton is dat er eigenlijk maar drie topfavorieten zijn voor deze uitvoering van de Ronde van Vlaanderen: Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Of het nu de Poggio of Oude Kwaremont is, deze mannen steken hun kop dit voorjaar toch net boven het maaiveld uit.

Van Aert heeft het voordeel van de afgelopen dagen. De Belg won zelf de E3 Saxo Classic ten koste van zijn grote rivalen en zag ploegmaat Christophe Laporte, waarmee we meteen de vierde favoriet benoemd hebben, winnen in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Tel daar de winnaar van Kuurne (Tiesj Benoot) ondanks zijn recente kwaaltjes bij op en je hebt een vierkoppig Jumbo-Visma-monster, met ook nog Nathan Van Hooydonck.

Bij Van der Poel in de ploeg weten ze dat het zondag van één man zal moeten komen. Søren Kragh Andersen is iemand die in de vuurlinie gestuurd kan worden, maar alles zal draaien om de Nederlander die al twee keer de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. Daardoor kan Van der Poel wel met iets minder druk naar De Ronde toeleven, wat in de wedstrijd mogelijk een voordeel is.

Dan Pogacar, die zijn zinnen dit voorjaar volledig op De Ronde heeft gezet. De Sloveen kan klimmen als de beste, maar weet ook dat hij van zijn twee rivalen af moet voordat we Oudenaarde bereiken. Met Tim Wellens, Matteo Trentin en Mikkel Bjerg beschikt hij alvast over een prima middenveld namens UAE-Team Emirates.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 | Van der Poel, Van Aert en Pogacar aan de dis voor de Hoogmis!

In een Monument als deze komen uiteindelijk toch de beste jongens bovendrijven, dus ook Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) vlakken we allesbehalve uit. De winnaar van Strade Bianche liep wat achterstand op door een val in Tirreno-Adriatico, maar zou zondag zomaar terug kunnen zijn. Hij trekt met onder meer Magnus Sheffield en Jhonatan Narváez ten strijde, terwijl Filippo Ganna niet meedoet.

En dan Soudal-Quick Step, dit voorjaar toch de ploeg waar de klappen vallen als het gaat om het Vlaamse werk? Vlotten wil het nog niet, maar met ex-winnaar Kasper Asgreen en tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe heeft het wel twee coureurs in haar gelederen die zich de afgelopen jaren goed lieten zien in Vlaanderen.

Een andere ploeg met twee kopmannen is Groupama-FDJ. Stefan Küng en Valentin Madouas zijn taaie mannen van de lange adem, wat vorig jaar resulteerde in plek drie en zes. Ook Trek-Segafredo rekent met Mads Pedersen en Jasper Stuyven op twee spilfiguren, al is het bij hen - mede door pech - nog zoeken naar de echte flitsen. Datzelfde geldt voor Michael Matthews bij Jayco AlUla.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 | Van der Poel, Van Aert en Pogacar aan de dis voor de Hoogmis!

Matej Mohoric is de figuur die namens Bahrain Victorious samen met Fred Wright de vuurlinie in wordt gestuurd, terwijl de jonge Amerikanen Neilson Powless (EF Education-EasyPost) en Matteo Jorgenson (Movistar) al toonden mannen te zijn van alle terreinen. Die eerste doet dat aan de zijde van ex-winnaar Alberto Bettiol en de Deen Mikkel Honoré, de tweede met de sterke Iván García Cortina.

Komen we bij de jongens die de voorfinale moeten gaan kleuren: het AG2R Citroën-trio Oliver Naesen, Benoit Cosnefroy, Stan Dewulf, de sterke Lotto-Dstny-heren Frederik Frison en Florian Vermeersch, Nils Politt (BORA-hansgrohe), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Dylan Teuns, Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), ex-winnaar Peter Sagan en zijn ploegmaat Anthony Turgis bij TotalEnergies, fletse Alexander Kristoff (Uno-X) en het Astana-orakel Alexey Lutsenko.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen ?

Topfavorieten: Wout van Aert (Jumbo-Visma), Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo)

Longshots: Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Stefan Küng, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar) en Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Ronde van Vlaanderen 2023

De start wordt gegeven om 10.00 uur, dus begint Eurosport er via Eurosport.com al om 09.45 uur aan. De live-uitzending op Eurosport 1 begint om 10.30 uur. De finish wordt verwacht rond 16.30 uur, dus je hoeft geen minuut te missen. Sporza is er via Eén vanaf 09.15 uur, trekt om 12.55 uur heel even naar Canvas, maar is om 13.30 uur alweer terug op vertrouwde zender, tot aan de finish van de vrouwen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news