Voorbeschouwing WK junioren/beloften mannen 2022 | Nieuwe generaties mogen het laten zien Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK junioren/beloften mannen 2022 | Nieuwe generaties mogen het laten zien

Voorbeschouwing WK junioren/beloften mannen 2022 | Nieuwe generaties mogen het laten zien

De tijdritten zitten er inmiddels op in Wollongong, wat betekent dat het tijd is voor de wegraces: vrijdag kruisen de junioren en beloften mannen achtereenvolgens de degens op het stadscircuit in Australië. In de Leiderstrui licht beide wedstrijden, die na elkaar worden verreden, toe en uit.

Wie een blik waagt op de erelijst van de WK's bij de junioren en beloften, komt vanuit Nederlands en Belgisch oogpunt twee heel interessante winnaars tegen: Mathieu van der Poel won in 2013 bij de junioren, Remco Evenepoel in 2018. Verder zien we namen als Quinn Simmons, Matej Mohoric en afgelopen seizoen Jumbo-Visma-talent Per Strand Hagenes bij de jongste categorie op het WK.

Eén tandje hoger zijn het de Italianen die de laatste jaren domineren. Filippo Baroncini won in 2021, in 2019 was er het beruchte Nils Eekhoff-incident met Samuele Battistella als winnaar. Verder zien we vooral klassieke types als Marc Hirschi, Benoit Cosnefroy en Matej Mohoric op de lijst van de winnaars bij de beloften staan.

Praktische informatie WK junioren en beloften mannen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK junioren en beloften mannen

2021 Per Strand Hagenes / Filippo Baroncini
2020 Niet verreden
2019 Quinn Simmons / Samuele Battistella
2018 Remco Evenepoel / Marc Hirschi
2017 Julius Johansen / Benoit Cosnefroy
2016 Jakob Egholm / Kristoffer Halvorsen
2015 Felix Gall / Kévin Ledanois
2014 Jonas Bokeloh / Sven Erik Bystrom
2013 Mathieu van der Poel / Matej Mohoric
2012 Matej Mohoric / Alexey Lutsenko

WK junioren en beloften mannen 2022: Parcours, weer en tijden

Zowel de junioren als beloften zullen hun parcours in zijn volledigheid afwerken op een lokale ronde in Wollongong, waar deze week alle wedstrijden van het WK wielrennen verreden worden. Dit rondje is net geen zeventien kilometer lang, met de Mount Pleasant-beklimming als absolute scherprechter. Langs de kust zetten we vervolgens koers richting Marine Drive, waar de finish ligt. Daar finishten overigens ook de tijdritten.

De junioren zullen acht rondes doen, de beloften mogen twee rondjes langer afwerken. In totaal is dit goed voor respectievelijk 135,6 en 169,8 kilometer, verdeeld over de technische rondjes in het oosten van Australië. De Mount Pleasant ligt overigens in het midden van dit rondje, met zijn lengte van 1,1 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent. Dit loopt op tot maximaal 14 procent.

Voor een gedetailleerd overzicht van het rondje, kun je deze video van het WK-parcours in Wollongong bekijken.

Voorbeschouwing WK junioren/beloften mannen 2022 | Nieuwe generaties mogen het laten zien

Weer
Afgelopen week was het voornamelijk mooi weer in New South Wales, maar vrijdag ligt het toch wel wat anders te liggen. Gedurende de hele dag wordt er regen verwacht, terwijl het ook flink kan waaien vanuit het noordwesten. De temperatuur schommelt net onder de twintig graden Celsius.

Tijden
Start junioren mannen: 00.15 uur (Nederlandse tijd)
Finish junioren mannen: 03.35 uur (Nederlandse tijd)
Start beloften mannen: 05.00 uur (Nederlandse tijd)
Finish beloften mannen: 09.10 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK junioren mannen 2022

De topfavoriet voor de juniorenwedstrijd komt uit Duitsland: Emil Herzog kent een zeer succesvol jaar en kan teren op meerdere adelbrieven. Zo won hij de Vredeskoers, Grand Prix Rüebliland, Giro di Primavera en Internationaler Cottbusser Junioren-Etappenfahrt. Op het EK liet hij een DNF noteren, maar niets zo zo zoet zijn als revanche op dit wereldkampioenschap.

Jan Christen was de man die zich dan wel liet zien op dat Europees Kampioenschap in Portugal. De Zwitser won daar solo voor Jorgen Nordhagen uit Noorwegen, nog zo'n schaduwfavoriet voor deze wedstrijd. Verbaas je niet als deze mannen binnen een paar jaar het mooie weer maken op het hoogste niveau, maar ook zeker niet als ze deze vrijdag al succesvol zijn.

Vanuit Luxemburg zetten we Mathieu Kockelmann ook bij de grote namen voor deze wedstrijd, waar Joshua Tarling na zijn winst op het WK tijdrijden ook thuishoort. Tarling heeft het in de wegwedstrijden echter nog niet laten zien, in tegenstelling tot landgenoten Zachary Walker en Jed Smithson.

Voorbeschouwing WK junioren/beloften mannen 2022 | Nieuwe generaties mogen het laten zien
Hamish McKenzie, Joshua Tarling en Emil Herzog

Namens de Lage Landen hebben we enkele outsiders. Vlad Van Mechelen en Duarte Marivoet namens de Belgen bijvoorbeeld, terwijl de Nederlanders mogen rekenen op Menno Huising en Max van der Meulen. Zij lieten zich bijvoorbeeld in de Ronde van Vlaanderen voor junioren zien, waar de Est Romet Pajur er met de zege vandoor ging.

De Fransen hebben met Thibaud Gruel, Noa Isidore en Paul Magnier ook enkele kanshebbers, terwijl Australië rekent op onder meer Oscar Chamberlain. Antonio Morgado (Portugal), Pavel Novak (Tsjechië), Dario Igor Belletta (Italië) en Artem Schmidt (Amerika) verwachten we tot slot ook nog in dit moeilijk voorspelbare WK.

Favorieten WK beloften mannen 2022 

Waar we bij de junioren - in alle eerlijkheid - nog een beetje in het duister moesten tasten, hebben we bij de beloften al een iets beter beeld van de verhoudingen. Zo staat het als een paal boven water dat Nederland een ijzersterke selectie heeft, met Olav Kooij, afgelopen jaar derde in Leuven, als grootste naam. Ook Mick en Tim van Dijke moeten ver kunnen komen, evenals DSM-talent Casper van Uden. België doet het met onder meer Vito Braet, Lennert Van Eetvelt en Fabio Van Den Bossche vermoedelijk eveneens prima op dit WK.

Soren Waerenskjold start als beloftenwereldkampioen in de tijdrit ongetwijfeld met het nodige vertrouwen. Hij is samen met Per Strand Hagenes, afgelopen jaar wereldkampioen bij de junioren, de aanvoerder van de Noorse ploeg. Dat andere Scandinavische wielerland, Denemarken, rekent op Jacob Hindsgaul, Sebastian Changizi en Adam Holm Jorgensen.

Voorbeschouwing WK junioren/beloften mannen 2022 | Nieuwe generaties mogen het laten zien
Soren Waerenskjold

De Britten hebben met Leo Hayter en Samuel Watson ook twee potentieel vooraanstaande figuren voor het WK bij de beloften. Jensen Plotwright springt er bij de thuisrijders van Australië uit, terwijl de Amerikanen onder meer Colby Simmons - broertje van - en Luke Lamperti sturen.

De Fransen doen het traditioneel ook goed op dit WK en dat zal dit seizoen niet anders zijn. Romain Grégoire, Eddy Le Houtize, Bastien Trochon en Paul Penhoët; allemaal zijn ze capabel genoeg om hier een topresultaat uit de brand te slepen. De Italianen rekenen op Davide di Pretto en Nicolo Buratti, de Spanjaarden doen het op hun beurt met Raul Garcia Pierna en Iván Romeo, alhoewel hij ten val kwam in de tijdrit.

Duitsland stuurt met Maurice Ballerstedt, Michel Hessmann en Felix Engelhardt ook drie ferme namen. Andere landen uit Midden-Europa beschikken over outsiders, zoals Slovenië (Matevz Govekar), Tsjechië (Mathias Vacek), Kroatië (Fran Miholjevic) Hongarije (Erik Fetter), Zwitserland (Alexandre Balmer).

TV WK junioren en beloften mannen 2022

Je zult over goede ogen moeten beschikken om het donderdag op vrijdag de hele nacht vol te houden via Eurosport en Sporza. De junioren zijn vanaf 00.05 uur te zien op Eurosport, Sporza schakelt twee uurtjes later in. De beloften kun je vanaf 04.50 uur volgen via Eurosport, waar Sporza er om 06.45 uur aan begint op TV. In de Leiderstrui komt met uitgebreide verslagen en reacties van de hoofdrolspelers.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws