Vorig jaar stond het wielerseizoen in het teken van gevaarlijke ongelukken, en waar iedere liefhebber hoopte dat het dit jaar beter zou gaan, had men de afgelopen twee weken beter geen koers kunnen volgen. Eerst ging het in de Ster van Bessèges al helemaal mis, waar in twee etappes op rij auto's op het parcours kwamen. Nu, nog geen week later, gaat het alweer mis in Frankrijk. Thijs Zonneveld heeft het helemaal gehad en uit zijn kritiek op social media.
Iedereen herinnert zich de beelden nog wel. In de eerste etappe van de Ster van Bessèges kregen de renners opeens een auto voor hun neus, wat uiteindelijk zorgde voor een grote valpartij. In de tweede etappe was het weer raak, waardoor meerdere teams de strijd staakten. Afgelopen zondag was het wederom raak in de Tour de la Provence, en Zonneveld is terecht laaiend.
In de slotkilometers van de laatste etappe van de Franse rittenkoers stormt een groot peloton met hoge snelheid richting de finish, waar opeens een verkeersdrempel ligt. Pascal Ackermann was het grootste slachtoffer en viel verschrikkelijk hard, waarna de Nederlandse analist zich genoodzaakt voelde om te reageren. 'Welke eencellige keurt dit soort parcoursen toch elke keer weer goed?', zo schreef Zonneveld op X.
Lees hieronder verder!
Ook Bruyneel kookt van woede, en spaart de UCI niet
Ook analist en oud-renner Johan Bruyneel is enorm boos op de UCI. 'Mijn mening hierover? Een verkeersdrempel in het laatste stuk, zo dichtbij de finishlijn, zou nooit toegestaan mogen worden, nooit. We moeten de vraag stellen: wie ontwerpt deze parcours? Dit is geen hogere wiskunde, afhankelijk van het profiel hebben deze parcours een redelijk voorspelbaar resultaat', vertelt de Belg aan Cyclinguptodate.
En ook UCI-president David Lappartient krijgt de wind van voren. 'Hun voorzitter, David Lappartient, blijft benadrukken dat de veiligheid van renners een van hun prioriteiten is, maar telkens wanneer hij de kans krijgt, legt hij de schuld voor crashes en ongelukken bij het gedrag van de renners. Soms is dat waar, maar heel vaak zijn er omstandigheden die vermeden kunnen worden, zoals vandaag.'
'Lappartient blijft ook maar opscheppen over ‘SafeR,’ wat hij noemt een externe en onafhankelijke organisatie die verantwoordelijk is voor het analyseren van veiligheidsituaties en het doen van aanbevelingen voor verbeteringen. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen, inclusief Lappartient zelf, eraan te herinneren dat ‘SafeR’ oorspronkelijk een initiatief van de teams was.'
Lees hieronder verder!
Prudhomme neemt het op voor organisatoren
Waar de twee analisten geen goed woord over hebben voor de organisatoren, steunt Tour de France-directeur Christian Prudhomme hen wel, zo is te lezen op Cyclismactu. 'De weg is een stadion dat niet van ons is. Het is een openbare ruimte die we delen en waar we onszelf uitnodigen, met onze beperkingen. De incidenten tijdens de Étoile de Bessèges, zowel tijdens de race als in de reactie van bepaalde teams, moeten onze reflectie en ons werk blijven voeden. Onze sport is prachtig. Soms is het wreed. De organisatoren zijn meer verenigd dan ooit.'
'Voor ons, organisatoren, gaat het om het leveren van evenementen die passen in een wereld die steeds professioneler wordt', gaat de Fransman verder. 'We benadrukken voortdurend de schoonheid van onze sport, de opwindende races die een opwindende generatie atleten vergroot, en de parcoursen met adembenemende landschappen die we aanbieden aan fans langs de kant van de weg of aan televisiekijkers. De veiligheid van iedereen is voor ons het belangrijkste.'
Lees hieronder verder!

Jakobsen ziet verbetering, maar het moet veiliger
Als er iemand is die kan meepraten over levensgevaarlijke valpartijen, is het Fabio Jakobsen. 'Ik denk dat de veiligheid is verbeterd. We hebben geen ongeluk zoals het mijne opnieuw zien gebeuren, dus dat is een goede zaak. Laten we hopen dat het zo blijft. Maar ik denk dat organisaties en de UCI altijd moeten blijven kijken naar wat we kunnen verbeteren om extreme crashes zoals die te voorkomen,' vertelt de Nederlandse sprinter aan Rouleur.
'Sprints worden steeds drukker, en met meer drukte is de kans op een ongeluk veel groter. Er zijn meer teams die zich richten op sprints en meer renners die in de top vijf kunnen eindigen. Het is gewoon veel drukker,' gaat Jakobsen verder. De Nederlander staat samen met onder anderen Olav Kooij, Tim Merlier en Jasper Philipsen aan de start van de UAE Tour, waar wederom hectische sprints te verwachten zijn.
Lees hieronder verder!

Jakobsen hoopt dat de UCI de regels rond sprinten aanscherpt
Al langer klinkt er in het peloton een roep om het aanscherpen van regels, en ook de oud-winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne doet nu een oproep aan de UCI. 'Als je de versnellingen kleiner maakt, zullen veel renners met kortere cranks gaan rijden om meer omwentelingen per minuut te kunnen maken. Misschien moeten we dan juist regels opstellen over het sprinten zelf, bijvoorbeeld over wanneer je van je lijn mag afwijken zonder anderen in gevaar te brengen.'
'Maar de vraag is: mag je een kant kiezen? En als dat mag, is de renner erachter dan ook toegestaan om te volgen? Want als de achterliggende renner mag volgen en daardoor iemand anders in gevaar brengt, van wie is het dan de fout? Is het de renner die de beweging maakt, of degene die achtervolgt?' Besluit Jakobsen met een zucht.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties