Van Zürich naar Leuven, en dat in zeven dagen. Na het gigantisch spannende WK op de weg in Zwitserland verplaatst de aandacht van de wielervolgers zich komend weekeinde over Italië, waar Tadej Pogacar zijn eerste koers in de regenboogtrui afwerkt en het WK gravel met Mathieu van der Poel aan de start in België. In de Leiderstrui blikt in deze voorbeschouwing vooruit op die laatste!
Door de alsmaar toenemende populariteit van het gravelen besloot de UCI in 2022 ook op de trein te springen met een WK. In het Italiaanse Citadella spoelde Van der Poel destijds zijn Australische WK-teleurstelling weg met een derde plek, achter ploeggenoot Gianni Vermeersch. Vorig seizoen mocht Veneto opnieuw het WK huisvesten, ditmaal met Wout van Aert aan de start. De Belg kwam echter de nodige pech tegen en zag Matej Mohoric uiteindelijk ver voor hem zegevieren.
Ook in 2024 staan er weer de nodige toppers van de weg aan het vertrek, al dienen we daarbij op te merken dat de early adapters uit Amerika steeds minder interesse hebben om naar Europa af te reizen voor een WK. De Keegan Swensons en Lachlan Mortons vind je dus niet terug in Leuven deze dagen.
Praktische informatie WK gravel mannen 2024
- Zondag 6 oktober, Halle - Leuven
- Deelnemers
- Klassering: WK
In dit artikel
- Laatste winnaars
- Parcous, weer en tijden
- Favorieten
- TV-informatie
Laatste winnaars WK gravel mannen
2023 Matej Mohoric
2022 Gianni Vermeersch
WK gravel mannen 2024: Parcours, weer en tijden
De start van de WK gravel-wedstrijden vinden allemaal plaats op het Possozplein in Halle, dat ten zuidwesten van Brussel ligt. Vanuit de start maken de renners een ronde rondom de startplek, welke voornamelijk over boerenpaden en enkele asfaltwegen zal gaan. Na 12,5 kilometer trekken we dan nog eens door Halle, om vanuit daar koers te zetten richting Leuven.
Vervolgens rijden de renners door naar de zogenoemde groene long van Brussel, welke ook wel bekendstaat als het nationale park Brabantse Wouden. Dat houdt in dat de deelnemers door de gravelpaden van het Lembeekbos, Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud richting de aankomstplaats trekken. Leuven organiseerde in 2021 nog het WK wielrennen op de weg, wat een groot succes bleek.
Net voor we Leuven bereiken, moeten de renners nog de kasseien van de Ramberg op. Deze ligt op 1,8 kilometer van de finish, waarna de laatste gravelsectie van het Donatuspark de finishers op ligt te wachten op 1,5 kilometer van de aankomst. De finish ligt pal voor het station van Leuven. De dames werken zaterdag één maal lokale ronde in en om Leuven af, de mannen op zondag twee. Dit houdt in dat ze 184 kilometer rijden.
Weer
Het is zondag droog in Leuven, waar de temperatuur de 16 graden Celsius aan zal tikken. Ook is er nog een kleine kans op regen, wat het karakter van de wedstrijd zou kunnen veranderen. Waaien doet het niet al te stevig/
Tijden
Start: 12.00 uur
Finish: 16.30 uur
Favorieten WK gravel mannen 2024
Met Mathieu van der Poel staat er één absolute topfavoriet aan de start van het WK gravel. De Nederlander is ex-wereldkampioen op de weg, maar belangrijker nog: ook in het veld. De cocktail aan vermogen en techniek die de Nederlander bezit, is ongeëvenaard. Maar dat het op een WK gravel een overwinning oplevert, is nog niet zo'n sinecure. Dat zagen we de afgelopen twee jaar. Andere Nederlander die ver kan komen is Ridley-man Joris Nieuwenhuis.
Als de Belgen tegen de Nederlander gaan koersen, kan hij het zomaar eens heel moeilijk krijgen. Met name de uit Leuven afkomstige Jasper Stuyven, die vorig jaar al Europees kampioen werd in eigen stad, zal gretig zijn. Maar tel daar ex-wereldkampioen Gianni Vermeersch, 2023-podiumklant Florian Vermeersch, part- fulltime crossers als Tim Merlier, Timo Kielich, Quinten Hermans, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt bij op en je hebt het over een zeer sterke ploeg. Al is het op zo'n WK gravel tot op heden vooral ieder voor zich.
Goed, welke WorldTour-renners hebben we dan nog? Matej Mohoric natuurlijk als uittredende winnaar, al blesseerde hij zichzelf wel recent bij een val. Ook zijn landgenoot Matevz Govekar doet het goed op gravel, evenals Connor Swift. De man van INEOS Grenadiers reed vorig jaar al podium en won dit seizoen nog enkele koersen. Isaac del Toro uit Mexico en Luke Lamperti (Verenigde Staten) doken ook nog op de deelnemerslijst op, evenals de Est Madis Mikhels en Duitsers als Jasha Sütterlin, Juri Hollman en Jonas Koch.
Qua pure gravelcourers moet het in het geval van de Amerikanen komen van Chad Haga en Ted King., terwijl de Aussie's Nathan Haas en Van der Poels makker Freddy Ovett hun land vertegenwoordigen. Petr Vakoc uit Tsjechië, de Duitser Paul Voss, Sebastian Schönberger (Oostenrijk) en Mattia de Marchi vanuit Italië zijn nog enkele gekende namen in het circuit. Van de crossers komen overigens Cameron Mason uit Groot-Brittannië en de Spanjaard Felipe Orts opdraven.
En welke gekende namen doen er mee? Laurens ten Dam en Niki Terpstra bijvoorbeeld, maar ook Johnny Hoogerland en AD-journalist Thijs Zonneveld. Verder treffen we Greg Van Avermaet en Jan Bakelants als namen uit het recente Belgische wegverleden. Goed dat jullie er ook zijn, mannen!
Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK gravel mannen 2024?
Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Nederland) en Jasper Stuyven (België)
Outsiders: Tim Merlier, Gianni Vermeersch (België), Connor Swift (Groot-Brittannië) en Matej Mohoric (Slovenië)
Long shots: Joris Nieuwenhuis (Nederland), Florian Vermeersch, Timo Kielich, Tiesj Benoot (België), Paul Voss (Duitsland), Petr Vakoc (Tsjechië), Luke Lamperti (Verenigde Staten) en Matevz Govekar (Slovenië)
TV WK gravel mannen 2024
Sporza verzorgt dit weekeinde de livebeelden rondom het WK gravel. Zondag kun je vanaf 14.15 uur inschakelen op VRT 1. De NOS komt met een stream op NOS.nl, vanaf datzelfde tijdstip. Ook bij Eurosport moet je online zijn voor beelden, en wel via Discovery+ of HBO Max.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties