Voorbeschouwing Superpestige Overijse 2023 | Wie houdt ontketende Thibau Nys af van zuivere hattrick? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superpestige Overijse 2023 | Wie houdt ontketende Thibau Nys af van zuivere hattrick?

Voorbeschouwing Superpestige Overijse 2023 | Wie houdt ontketende Thibau Nys af van zuivere hattrick?

Op zondag 22 oktober wordt de eerste van in totaal acht manches uit de Telenet Superprestige verreden. Zoals bekend zijn Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock niet van de partij, maar staat er genoeg ander schoon volk aan het vertrek in Overijse. In de Leiderstrui brengt je het nodige bij!

Veldrijden en Overijse gaan way back. De eerste editie van de zogeheten Druivencross werd namelijk in 1960 al verreden. Het is in dat kader dan ook niet geheel onlogisch dat de fameuze veldrit ook wel de 'Moeder aller Crossen' wordt genoemd. Crosslegende Roland Liboton won de wedstrijd maar liefst zestien (!) keer, al dient daar wel bij vermeld te worden dat het evenement in zijn tijd twee maal per jaar werd georganiseerd. Later wisten ook supersterren als Van der Poel en Van Aert (meermaals) te winnen in Overijse, waar in de zomer ook altijd de Druivenkoers verreden wordt.

De Druivencross is een hoog aangeschreven veldrit die qua karakteristieken alles bevat wat een échte veldrit moet bevatten. Op een steenworp afstand van Brussel zijn dan ook al verscheidene ultraspannende duels om de zege uitgevochten. Normaal gesproken maakte de race in Vlaams-Brabant onderdeel uit van de Wereldbekerkalender, ware het niet dat de wedstrijd dit seizoen voor het eerst bij het Superprestigeklassement hoort. Het mag de pret in het arrondissement Halle-Vilvoorde echter niet drukken.

Laatste winnaars Superprestige Overijse

2022 Michael Vanthourenhout / Puck Pieterse
2021 Eli Iserbyt / Blanka Kata Vas
2020 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018 Toon Aerts / Lucinda Brand
2017 Mathieu van der Poel / Pauline Ferrand-Prévot
2016 Mathieu van der Poel / Sophie de Boer
2015 Mathieu van der Poel / Jolien Verschueren
2014 Tom Meeusen / Sanne Cant
2013 Sven Nys / Katherine Compton

Parcours, weer en tijden Superprestige Overijse 2023

parcoursoverijse

Een beetje van alles wat, zo mogen we het uitgetekende parcours ten oosten van Brussel wel omschrijven. In het Regionaal Landschap Dijleland is een crosscircuit van 2.800 meter lang uitgestippeld. De omloop is echter wel één van de zwaarste lusjes die de veldritkalender rijk is, wat het spektakel uiteraard enkel ten goede kan komen.

Gras, modder, ploeteren, lopen: het komt allemaal aan bod in de cross die in Overijse verreden wordt. Daarnaast zijn de kasseien karakteristiek voor deze wedstrijd, waarin doorgaans de sterkste wint.

Weer
Die liefhebbers van goed weer hebben geluk, zij die barre omstandigheden prefereren hebben juist pech. Zondag 22 oktober is naar verwachting namelijk één van de weinige droge dagen in Vlaams-Brabant. De kans op neerslag is zondagmiddag namelijk slechts 25 procent, terwijl het kwik oploopt tot zo'n 14 graden Celcius.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: rond 16.15 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Overijse 2023

Laten we beginnen met de favorieten bij de elite vrouwen. Op basis van intrinsieke kwaliteit én de voorbije crossen kunnen we eigenlijk maar één iemand naar voren schuiven als absolute topfavoriete, namelijk Fem van Empel. De wereldkampioene van Hoogerheide gaf in dit veldritseizoen tot nu toe twee keer acte de présence en wist twee keer te winnen. Zowel in Beringen als in Waterloo was het raak voor het veelzijdige talent van Jumbo-Visma.

Zoals al jaren het geval is binnen het vrouwenveldrijden, is er een Nederlandse topfavoriete en komen ook de grootste uitdagers uit Nederland. Dat lijkt dit jaar niet anders, ook niet in de Druivencross. Ceylin del Carmen Alvarado (Fenix-Deceuninck) en Annemarie Worst (Cyclocross Reds) moeten namelijk als grootste concurrenten voor Van Empel worden gezien. Alvarado gaf voorafgaand aan haar eerste veldrit tegenover In de Leiderstrui te kennen dat ze met veel ambitie deze crosswinter indook. En dat leek ergens wel te kloppen, want in Beringen en Waterloo finishte ze respectievelijk als tweede en derde. Ook Worst is in goeden doen. Na een vijfde plaats in Beringen en een vierde stek in Oisterwijk triomfeerde ze in de Kermiscross van Ardooie, wat toch blijk geeft van een goede vorm. Noteren dus!

fem van empel
Van Empel won in Waterloo

Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) moest de officiële start van haar cross-seizoen uitstellen, al was ze in haar eerste wedstrijd direct bij de pinken. De 30-jarige dame uit Texel finishte in Oisterwijk als derde en zal dus met aardig wat vertrouwen naar Overijse afreizen. Inge van der Heijden (Crélan-Corendon) gaf medio september op haar beurt aan het 'De Grote Drie' lastig te willen maken. In haar eerste races ging het echter nog niet helemaal zoals gehoopt voor de 24-jarige dame uit Noord-Brabant, die in Beringen en Waterloo respectievelijk een DNF en een elfde plaats achter haar naam liet noteren. Aniek van Alphen (Cyclocross Reds) is dan weer juist wél bezig aan een goede reeks en moet derhalve in ogenschouw genomen worden. De eveneens 24-jarige renster won in Mechelen en snelde in haar andere crossen naar uiterst dichte ereplaatsen.

Ten slotte pennen we ook graag nog de namen van Marie Schreiber (SD Worx), Laura Verdonschot (De Ceuster - Bonache) en Leonie Bentveld (Pauwels-Sauzen-Bingoal) neer. Deze dames zien we niet zo 1-2-3 triomferen, maar gaven recentelijk wel blijk van een goede vorm en zouden op een topdag (en met misschien wat geluk) zomaar eens kunnen verrassen.

Favorieten vrouwen Superprestige Overijse, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Fem van Empel (Jumbo-Visma)
Outsiders: Ceylin del Carmen Alvarado (Fenix-Deceuninck) en Annemarie Worst (Cyclocross Reds)
Longshots: Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Inge van der Heijden (Crélan-Corendon), Aniek van Alphen (Cyclocross Reds), Marie Schreiber (SD Worx), Laura Verdonschot (De Ceuster -Bonache) en Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Favorieten mannen Superprestige Overijse 2023

Bij de mannen lijkt er zich een tweestrijd te gaan voordoen tussen Eli Iserbyt en Thibau Nys. De twee Vlamingen namen het zowel in Beringen als Waterloo tegen elkaar op en het was tweemaal de zoon van Sven Nys die er met de bloemen vandoor ging. Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) moest zowel in België als in de Verenigde Staten zijn meerdere erkennen in het supertalent van Baloise Trek Lions en zal dus gebrand zijn op een overwinning, temeer omdat hij in de Kermiscross van Ardooie ook als tweede finishte (dit keer achter Gerben Kuypers). Nys zal op zijn beurt maar wat graag een derde opeenvolgende overwinning willen boeken.

We noemden hem net al even: Gerben Kuypers is iemand om rekening mee te houden. Want als je op knappe wijze een in prima vorm verkerende Iserbyt kan kloppen, ben je goed bezig. De 23-jarige crosser van Circus-ReUz-Technord won ook in Oisterwijk. Aldaar verwees hij Joran Wyseure en Yordi Corsus naar de dichtste ereplaatsen. In Overijse kan hij het andermaal opnemen tegen Iserbyt, maar moet hij ook Nys zien te verslaan. We laten ons graag verrassen door de man uit Nieuwpoort.

eli iserbyt 8

Lars van der Haar werd vierde in Beringen en vijfde in Waterloo. De 'Terriër van Woudenberg' is iemand die je nooit mag en kan afschrijven. De 32-jarige routinier is een volhouder en geeft nooit op, wat zijn kansen logischerwijs louter ten goede komt. We staan er in ieder geval niet raar van te kijken als hij in Overijse ineens als een duveltje uit een doosje komt opzetten en zich naar de zege weet te haasten. Dat geldt eigenlijk ook voor Michael Vanthourenhout, die nog nét niet zijn topvorm bereikt lijkt te hebben. In Ardooie moest hij Kuypers en Iserbyt namelijk vrij snel laten gaan, al wil dat natuurlijk nog niet alles zeggen.

Normaal gesproken is Laurens Sweeck meer dan een longshot, ware het niet dat de Crelan-Corendon-coureur net terugkomt van een blessure, waar hij misschien zelfs nog wel herstellende van is. Een spierscheuring zorgde er namelijk voor dat de 29-jarige sterkhouder niet naar Amerika kon afreizen voor zijn geliefde Wereldbeker. In Waterloo waren ploeg- en landgenoten Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) gezamenlijk bij de pinken. Ronhaar werd derde, Nieuwenhuis vierde. Met Nys heeft de ploeg van Sven Nys de topfavoriet in de gelederen, maar vlak ook dit Nederlandse duo zeker niet uit. Ryan Kamp is ten slotte ook nog iemand om met potlood te noteren. Winnen wordt misschien moeilijk voor de Noord-Brabander van Pauwels Sauzen-Bingoal, al kan je hem met een zevende stek in Wisconsin zeker niet als uit vorm bestempelen.

Favorieten mannen Superprestige Overijse, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Thibau Nys (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions), Gerben Kuypers (Circus-ReUz-Technord) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Longshots: Laurens Sweeck (Crelan-Corendon), Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) en Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal)

TV Superprestige Overijse 2023

Eurosport heeft de uitzendrechten voor de Superprestigemanche in Overijse in handen. Zowel op Eurosport 1 als via de digitale kanalen (Eurosport.nl/Discovery+/GCN+) is de veldrit live te volgen.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws