Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2023 | Mannen geven gehoor aan UCI-dreiging, vrouwen allerminst Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2023 | Mannen geven gehoor aan UCI-dreiging, vrouwen allerminst

Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2023 | Mannen geven gehoor aan UCI-dreiging, vrouwen allerminst

Van Oost-Frankrijk naar Ierland naar West-Frankrijk naar de Italiaanse Alpen, met daartussen nog een hele rits crossen in andere klassementen. Ze maken het de veldrijders niet gemakkelijk, de organisatoren van de Wereldbeker cross. Deze zondag staat men in Flamanville aan het vertrek, in Normandië. In de Leiderstrui tracht je het een en ander bij te brengen.

Het is de tweede keer dat Flamanville een Wereldbeker veldrijden huisvest, nadat het twee winters geleden in de eerste maanden van 2022 Eli Iserbyt en Fem van Empel als overwinnaars mocht verwelkomen. Het plaatsje kent nog geen 2000 inwoners en is vooral bekend van enkele kernreactoren die er staan en het lokale chateau, waar de veldrit deze zondag ook verreden zal worden.

Zoals gezegd waren het Iserbyt, die Toon Aerts en Michael Vanthourenhout klopte, en Van Empel, winnares ten koste van Puck Pieterse in een sprintje, die hier in 2021/2022 konden zegevieren. In de jaren voordien was de veldrit onderdeel van de Coupe de France.

Laatste winnaars Wereldbeker veldrijden Flamanville

2022 Eli Iserbyt / Fem van Empel

Parcours, weer en tijden Wereldbeker veldrijden Flamanville 2023

Wie de parcoursen van de editie van dit jaar en begin 2022 naast elkaar legt, ziet wel enkele kleine verschillen. Voor het overgrote deel is het karakter van de omloop in Flamanville echter hetzelfde gebleven: nog steeds dokkert men door de bossen en tuinen rondom het kasteel van het Franse plaatsje, waar een omloop van 3160 meter te wachten ligt.

Hierin moeten 20 hoogtemeters overwonnen worden, dus ook dat is goed te doen. De verschillen kunnen dus voornamelijk gemaakt worden op basis van techniek, want de omloop kronkelt - zoals je op onderstaand plaatje ook goed kunt zien - lekker door de Franse locatie rondom enkele wateren heen. Daarbij krijgen de rensters en renners ook met een kunstmatig aangelegde brug en de balken te maken.

Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2023 | Mannen geven gehoor aan UCI-dreiging, vrouwen allerminst

Weer
Brrr. Waar het in Nederland en België deze dagen flink koud is, wordt men aan de westkust van Frankrijk vooral in de weg gezeten met regen. Zondag wordt er de nodige miezerregen verwacht, bij een aardige zuiderwind en temperaturen rond de 7 à 8 graden Celsius.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Flamanville 2023

Geen Fem van Empel (Jumbo-Visma) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) zondag, zij kiezen ervoor om na de Superprestigecross in Boom de zondag vrij te houden. Shirin van Anrooij maakt namens Baloise Trek Lions wel de reis van België naar Frankrijk, waarmee ze in haar weekend van haar rentree direct kiest voor een listige dubbel. Ploeggenote Lucinda Brand sloeg de cross in Boom dan weer over.

lucinda brand

Kijken we naar de editie van januari 2022, dan moeten we Blanka Kata Vas als nummer drie van die editie zeker ook niet vergeten. De renster van SD Worx is niet alleen in Frankrijk, waar ook de Luxemburgse Marie Schreiber van die ploeg aantreedt. Ook Inge van der Heijden van Crelan-Corendon, vorig jaar vierde in Flamanville, is weer van de partij.

Andere kanshebsters op een podiumplek zijn Denise Betsema, Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal), Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Manon Bakker, Sanne Cant Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon) en wellicht zelfs de Française Hélene Clauzel.

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Flamanville, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Blanka Kata Vas (SD Worx) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Long shots: Marie Schreiber (SD Worx), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Inge van der Heijden (Crelan-Corendon)

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Flamanville 2023

Bij de mannen belooft het een interessante strijd te worden! Het gehele Baloise Trek Lions-bataljon maakt namelijk de reis naar Flamanville, wat inhoudt dat we ons op mogen maken voor de viertand Thibau Nys, Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar én Pim Ronhaar.

Nys en Nieuwenhuis rijden zaterdag ook in Boom, Van der Haar en Ronhaar zijn dit weekeinde enkel te aanschouwen in Flamanville. Het parcours zou in theorie op maat moeten zijn van Van der Haar, Nys en Nieuwenhuis, terwijl Ronhaar misschien wat meer modder zou willen. Desondanks mogen we hier 'gewoon' spreken van vier kanshebbers van één ploeg.

nieuwenhuis

Dé kanshebber komt misschien niet uit voor het kamp van Sven Nys, want dan komen we wellicht bij Wereldbekerleider Eli Iserbyt van Pauwels Sauzen-Bingoal uit. De vinnige Belg bewees bij de vorige cross in Flamanville dat hij uitstekend uit de voeten kan op dit parcours, dus dat belooft ook voor de editie van dit jaar. Michael Vanthourenhout en Ryan Kamp zijn namens zijn ploeg ook van de partij.

Voor het overige kijken we vooral naar enkele sterke Belgen: Laurens Sweeck, Joran Wyseure en Toon Vandebosch zijn namens Crelan-Corendon goed in orde, terwijl Niels Vandeputte van Alpecin-Deceuninck dit jaar ook al meermaals mooie dingen liet zien. Tot slot benoemen we Nederlander Corné van Kessel (Deschacht-Hens-Maes), Jens Adams, Gerben Kuypers, diens Zwitserse ploeggenoot Kevin Kuhn (Circus-ReUz-Technord) en Lander Loockx (TDT-Unibet) nog.

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Flamanville, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)
Long shots: Joris Nieuwenhuis, Thibau Nys, Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)

TV Wereldbeker veldrijden Flamanville 2023

Daags na de Superprestigemanche in Boom trekt de crosswereld dus naar Flamanville in Normandië. De vrouwen beginnen om 13.45 uur. Vervolgens zijn om 15.10 uur de mannen aan de beurt. Eurosport zendt beide crossen live uit op Eurosport 1 en de online kanalen. Mogelijk schenkt de NOS in haar middaguitzending ook aandacht aan de Wereldbeker, terwijl de Belgen bij Sporza ook op VRT 1 inschakelen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws