Voorbeschouwing WK gravel 2022 | Van Aarde tot Zand: dit is wat de renners en rensters te wachten staat Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK gravel 2022 | Van Aarde tot Zand: dit is wat de renners en rensters te wachten staat

Voorbeschouwing WK gravel 2022 | Van Aarde tot Zand: dit is wat de renners en rensters te wachten staat

Het eerste WK gravel: er is al redelijk veel over gezegd en geschreven, maar het staat nu toch echt voor de deur. In Veneto gaan zowel de vrouwen als mannen dit jaar de strijd met elkaar aan op mondiaal niveau, wat veel wereldtoppers uit verschillende disciplines naar Italië gelokt heeft. In de Leiderstrui dook de afgelopen weken diep in het dossier-Veneto en bundelt dat in deze voorbeschouwing.

Erwin Vervecken zette de laatste jaren vaart onder dit evenement, daar hij als ex-veldrijder en organisator namens Golazo kansen zag. 'Dat fenomeen is stilaan overgewaaid naar andere continenten: Europa natuurlijk, als het 'oude' fietscontinent met veel wielertraditie, maar ook in Australië en Zuid-Afrika leeft het ondertussen', vervolgt de Belg. 'Op een bepaald moment heb ik me daar een beetje in verdiept', wat uiteindelijk leidde tot de geboorte van de Gravel World Series, waarin renners en renster zich konden plaatsen voor het evenement.

De komende jaren wil het WK gravel een vast plekje veroveren na het WK op de weg, maar ook het karakter behouden van een echte gravelwedstrijd. 'Het sociale aspect is natuurlijk wel aanwezig, want het is uniek dat amateurs zich kunnen meten met de absolute wereldtop. Maar het is natuurlijk wel topsport, we willen zeker niet het imago aanmeten van een barbecue en een biertje. Het is en blijft een UCI-WK.'

Praktische informatie WK gravel 2022

  • Zaterdag 8 (vrouwen) en zondag 9 oktober 2022 (mannen)
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

WK gravel 2022: Parcours, weer en tijden

De eerste 140 kilometer zijn bij de mannen en vrouwen identiek, terwijl de heren nog twee lokale rondes van 27 kilometer erbij op krijgen aan het einde van de rit. In totaal is zo'n 75 procent van het parcours onverhard, terwijl het grootste gedeelte op vlakke wegen verreden wordt.

Met de hulp van Vervecken en deelnemer Piotr Havik konden we het parcours al uitgebreid ontleden. Dat begint volgens Vervecken met een 'spectaculaire start' vanuit Vicenza 'Het is direct een kilometer bergop, daarna een afdaling en dan nog eens een knik van twee kilometer die redelijk steil is met een technische afdaling. Er zitten dus redelijk wat hoogteverschillen in die eerste twintig kilometer.'

'Tussen kilometer 50 en 120 op het parcours zitten stroken met lange rechte stukken langs de rivieren', gaat Vervecken verder. 'In Italië noemen ze dat gravel, maar het is een soort semi-wegkoers. Een soort jaagpad', doelend op Belgische lange rechte wegen. Havik heeft het vooral over 'smalle wegen', waarbij je scherp moet blijven en jezelf in positie moet houden. 'Wel is het zo dat dit WK van de races van dit jaar het meeste aanleunt tegen een wegwedstrijd', meent Vervecken.

'De aankomst is in Citadella, een ommuurde stad met een grote omwalling', legt de Belg uit. De laatste kilometer moet je tussen die omwalling rondrijden, tussen de slotgracht en de muur van de stad. Dat is eigenlijk nog een heel explosieve aankomst. Op 300 meter van de aankomst zitten ze nog in het veld, waarna we met een knikje naar de slotgracht trekken. Het is wel een technische finale, maar na een vlakke editie. Ik denk dat de gemiddelde snelheid boven de veertig per uur zal liggen.'

Voorbeschouwing WK gravel 2022 | Van Aarde tot Zand: dit is wat de renners en rensters te wachten staat

Weer
De weersomstandigheden van dit weekend zijn aangenaam te noemen. Het zal rond de 25 graden zijn, terwijl het op zondagochtend mogelijk nog wat kan gaan regenen. Daar hebben dan vooral de mannen last van, daar het op de dag van de vrouwenrace voornamelijk droog is.

Tijden
Start vrouwen (zaterdag 8 oktober): 12.00 uur
Finish vrouwen (zaterdag 8 oktober): Omstreeks 16.00 uur
Start mannen (zondag 9 oktober): 11.00 uur
Finish mannen (zondag 9 oktober): 16.00 uur

Favorieten WK gravel elite mannen 2022 

Bij de vrouwen is het Ferrand-Prévot, bij de mannen Mathieu van der Poel. De Nederlander verschijnt voor het eerst sinds het debacle in Australië in wielerkloffie aan de start van een wielerwedstrijd en zal dat zeker doen met een resultaat in zijn achterhoofd. Hij is zeker niet de enige kanshebber vanuit ons land, daar Ivar Slik, Jasper Ockeloen en Piotr Havik te boek staan als echte gravelspecialisten. Die laatste gaf al aan dat hij stiekem hoopt op een kans op de wereldtitel, dus verwacht ze zeker.

Het percentage renners vanuit de weg dat mee doet ligt bij de mannen een stuk hoger dan bij de dames, terwijl de 'specialisten' uit Noord-Amerika voorlopig hun neus ophalen voor deze koers. Verwacht dus zomaar jongens als Peter Sagan, Zdenek Stybar en Alexey Lutsenko aan het front: allemaal jongens die zich in de recente geschiedenis al toonden in Strade Bianche en andere met grind bezaaide koersen.

Voorbeschouwing WK gravel 2022 | Van Aarde tot Zand: dit is wat de renners en rensters te wachten staat

Op dit parcours kan eigenlijk alles gebeuren, dus handige sprinters als Davide Ballerini of Luca Mozzato mogen we in eigen land ook allerminst onderschatten. Voor een klimmer als Carlos Verona of Miguel Ángel López lijkt het wel een lastiger karwei te worden, maar wie weet. En wat met Greg van Avermaet en Magnus Cort? Lepe mannen die hun ervaring in het voordeel kunnen gebruiken.

Vanuit de profs maakten Nicolas Roche en Nathan Haas eerder al de overstap naar het gravel, terwijl oudgedienden Dani Moreno en Davide Rebellin ook van de partij zullen zijn. Dat is ook ProTeam Bardiani, dat met maar liefst zes van haar belangrijkste renners nummers uit kan gaan spelen in deze race. Tot slot kan een Andreas Stokbro of Paul Voss vanuit de gravelscene ook zomaar verrassen net zoals onze specialistische Nederlanders.

TV WK gravel 2022 

Het WK gravel is aankomende zondag te volgen via Eurosport en Sporza. Op de Eurosport Player zijn beide races vanaf 14.00 uur te volgen, terwijl je via de app of livestream van Sporza (niet op TV dus) vanuit België ook bij kan blijven voor de verrichtingen van de dames en heren. Daarnaast kun je de wedstrijd volgen via een livestream van de UCI, op YouTube of Facebook.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws