Favorieten etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024 | De Lie in een chaotische sprint of Hirschi met een uitval? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024 | De Lie in een chaotische sprint of Hirschi met een uitval?

Favorieten etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024 | De Lie in een chaotische sprint of Hirschi met een uitval?

De dag nadat Yves Lampaert de zege pakte in de proloog, vertrekt de Ronde van Zwitserland uit Liechtenstein. Met een rit die stevig en heuvelachtig genoemd mag worden, staat ons een dag te wachten die alle kanten uit kan. Zijn er sprinters die de colletjes állemaal overleven? Of gaat er een aanvaller succesvol op jacht naar de rit en het geel? In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024

Favorieten etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024 | De Lie in een chaotische sprint of Hirschi met een uitval?

De rit van maandag heeft wel wat weg van een Ardennenklassieker. De rit van 177 kilometer lang opent relatief vlak, om daarna in een onvervalst allroundersparcours te veranderen. De Kerenzerberg en de Ricken zullen niet vanwege de enorme steilte, als wel vanwege hun nét vervelende lengte, toch twee keer voor verzuring gaan zorgen. Daarna volgt een glooiende gedeelte, met wat op-en-af-werk en enkele vervelende puisten.

In de slotfase ligt, vlak voor de finish in Regensdorf nog de gelijknamige Regenberg. Deze klim is een ideale plek om een late uitval te plaatsen en de nog aanwezige sprinters de loef af te steken. De vraag is of de klim zwaar genoeg zal zijn en of de controle vanuit de sprintersploegen op punt is. Anders wordt deze klim een paradijs voor punchers! Na de top is het nog een kleine tien kilometer, waarvan de helft in dalende lijn en de helft vlak is. Wie wil, wie kan?

Beklimmingen
42,1 km: Kerenzerberg (5,8 km a 5,0%)
74,3 km: Ricken (6,1 km a 6,0%)
167,1 km: Regenberg (3,5 km a 6,0%)

Tijden
Start: 12.45 uur
Finish: 17.00 uur

Weer etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024

Het is in finishplaats Regensdorf maandag bijzonder aangenaam koersweer. De temperatuur schommelt rond de twintig graden Celsius, het zonnetje zal waterig schijnen en onderweg hebben de renners de westenwind mee. Heerlijk voorjaarsweer!

Favorieten etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024

Het wemelt in Zwitserland altijd van de toppers én de punchers. Dat maakt het voorspellen van de rit van maandag moeilijk én makkelijk tegelijk. We delen de etappe in twee mogelijk scenario's in. Allereerst een mogelijkheid dat de sprinters een kans krijgen. Dan lijkt de etappe te zwaar voor mannen als Mark Cavendish en Arnaud Démare. We noteren wel Marijn van den Berg, die een sterke proloog reed. Ook Arnaud De Lie moet in goeden doen een kans maken, het is echter de vraag hoe hij zich staande houdt in huidige vorm.

Bryan Coquard kan namens Cofidis een rol spelen en ook Jordi Meeus en Tobias Lund Andresen moeten de Regenberg kunnen overleven. Maar wat als de controle vanuit de snelle mannen ontbreekt? Dan wordt deze rit er één voor de allrounders. Het ultrasterke blok van UAE Team Emirates heeft dan met Marc Hirschi, Isaac Del Toro en wittetruidrager Finn Fisher-Black drie grote kanshebbers.

Favorieten etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024 | De Lie in een chaotische sprint of Hirschi met een uitval?
Kan Marijn van den Berg een gooi naar nieuw succes doen?

Het drietal van de ploeg uit de Emiraten heeft echter een hoop concurrentie. Wat te denken van Richard Carapaz? Vanuit INEOS Grenadiers is het uitkijken naar de prestaties van de lepe Tom Pidcock. Paul Lapeira boekte al enkele mooie zeges op vergelijkbare parcoursen dit jaar. Mattias Skjelmose won vorig jaar de Ronde van Zwitserland en zal normaliter zijn kruit nog droog houden voor het hooggebergte. Zijn ploeggenoot Thibau Nys zal dat niet doen en hem zullen we morgen zeker vooraan zien, wat ook geldt voor Axel Laurence.

Dat geldt hoogstwaarschijnlijk niet voor Maxim Van Gils. Hoe goed is de jonge Belg nog na een lang voorjaar? Good old Michael Matthews is een sprinter die de heuvels van maandag gemakkelijk aan kan. Alberto Bettiol zal de tweede etappe ook met rood hebben omcirkeld. En wat kan Lenny Martinez in de Zwitserse heuvels? Mannen als Adam Yates en Cian Uijtdebroeks zullen we van voren zien, maar niet strijdend voor de ritzege.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024?

Topfavoriet: Marc Hirschi (UAE Team Emirates)
Outsiders: Isaac Del Toro en Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Michael Matthews (Jayco-AlUla), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Thibau Nys (Lidl-Trek)
Long shots: Richard Carapaz en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL), Axel Laurence (Alpecin-Deceuninck)

Poll

Wie wint de tweede etappe in Zwitserland?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws