Favorieten etappe 3 Tour of Guangxi 2023 | Wie doet de 'Stier van Lescheret' wat op verraderlijk parcours? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tour of Guangxi 2023 | Wie doet de 'Stier van Lescheret' wat op verraderlijk parcours?

Favorieten etappe 3 Tour of Guangxi 2023 | Wie doet de 'Stier van Lescheret' wat op verraderlijk parcours?

Nadat de Tour of Guangxi is geopend met twee sprintetappes, staat er op zaterdag een meer heuvelachtige rit op het Chinese wielermenu. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Parcours etappe 3 Tour of Guangxi 2023

tour of guangxi 3

Zoals wel vaker het geval is in de Tour of Guangxi, wordt er ook in etappe drie gestart en gefinisht in dezelfde plaats. In de ouverture gold Beihai als start- en finishplaats, op zaterdag is Nanning - een 7,2 miljoen inwoners tellende metropool - aan de beurt. Waar de eerste twee ritten over een biljartvlak parcours verreden werden, is rit numero drie een veel spectaculairdere wat betreft de route. De etappe is slechts 134 kilometer lang, maar bevat wel maar liefst drie keer de bestijging van een uiterst venijnig muurtje. Dat muurtje loopt zo'n anderhalve kilometer lang aan gemiddeld 11,5 procent omhoog. Spek naar de bek van de dienstdoende puncheurs dus! Let wel: wanneer de laatste passage van de muur heeft plaatsgevonden, is het nog ongeveer twintig kilometer richting de finish.

Weer etappe 3 Tour of Guangxi 2023

Ook op zaterdag is het weer mooi fietsweer in Guangxi, waar het kwik andermaal zal oplopen tot circa 28 graden Celcius. Er hangt bovendien geen vuiltje aan de lucht. Kortom, genieten!

Favorieten etappe 3 Tour of Guangxi 2023

Voor de favorieten in etappe drie is het zoeken naar rappe jongens met een goede punch in de benen. Wanneer de lastige muur immers voor een laatste keer bedwongen is, is het nog twintig kilometer tot aan de meet. Dat geeft eventueel geloste sprinters de mogelijkheid om terug te keren, al zullen de ontstane verschillen op het onding naar alle waarschijnlijkheid vrij groot zijn. Jonathan Milan is een 'zware jongen', maar moet toch genoemd worden. In de openingsrit finishte hij als tweede, in rit twee was hij de snelste. Met de vorm van de Italiaan van Bahrain Victorious zit het dus wel snor. Hij is natuurlijk geen fervent springveer, maar zou in deze vorm zeer zeker kunnen verrassen, eventueel zelfs na een late(re) aansluiting.

De kans is onwijs groot dat Marijn van den Berg deze rit met rood omcirkeld heeft in zijn routeboekje. Sprinten met een (uitgedunde) groep, niet lang na een lastige klim? Schrijf dan de 24-jarige Nederlander van EF Education-EasyPost maar op! In de Vuelta bewees Van den Berg dat het met zijn klimvermogen meer dan goed zit, dus mag er van hem het nodige verwacht worden. Ethan Hayter is een manusje-van-alles. De Britse coureur van INEOS Grenadiers heeft al meermaals gewonnen wanneer er gesprint werd met een select groepje, waarmee hij automatisch een plaatsje in dit favorietenlijstje verdient. In de CRO Race gaf hij nog blijk van een goede vorm.

Favorieten etappe 3 Tour of Guangxi 2023 | Wie doet de 'Stier van Lescheret' wat op verraderlijk parcours?
Marijn van den Berg

Olav Kooij kwam er in de eerste twee ritten niet echt aan te pas. Het 'Jachtluipaard van Numansdorp' finishte als vijfde en zevende. Niet slecht, maar de veelwinnaar van Jumbo-Visma had er waarschijnlijk ietsjes meer van verwacht. Binnen het sprintersgilde is Kooij iemand die een heuveltje goed verteert. Het is dus enkel een beetje twijfelachtig of hij in deze (mindere) vorm het klimmetje goed en wel gaat overleven. Is dat het geval, dan beschikt hij over héél goede papieren. Wat voor Kooij geldt, geldt ook voor Tobias Lund Andresen. De Deen van Team DSM-firmenich is misschien zelfs nog meer kans hebber dan Kooij, daar de Scandinaviër juist komt bovendrijven na een zware koers. Dat hebben we in de CRO Race allemaal kunnen zien...

In de 'reguliere' massasprints van de Tour of Guangxi kwam Arnaud De Lie er nog niet echt aan te pas. Op dag drie krijgt hij echter wel een parcours naar zijn hart voorgeschoteld, aangezien de youngster van Lotto-Dstny het beste is wanneer er een onderweg een beetje geklommen moet worden. Ook voor De Lie is anderhalve kilometer aan 11,5 procent enorm zwaar, al lijkt de 'Stier van Lescheret' wel eens voor hetere vuren te hebben gestaan. Sprinters die we iets minder kans toedichten zijn heren als Elia Viviani, Ion Aberasturi, Max Kanter, Jakub Mareczko, Sam Bennett en Max Walscheid.

Mochten de spurters er onverhoopt toch allemaal af liggen, dan is het uitkijken naar de puncheurs pur sang. Indien dat koersscenario zich voordoet, noteren we graag de namen van Tim Wellens (UAE Team Emirates), Matteo Jorgenson (Movistar), Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) en Cristián Rodríguez (Arkéa Samsic).

Favorieten etappe 3 Tour of Guangxi 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost)
Outsiders: Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Tobias Lund Andresen (Team DSM-firmenich) en Matteo Jorgenson (Movistar)
Longshots: Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Olav Kooij (Jumbo-Visma), Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), en Tim Wellens (UAE Team Emirates)

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws