Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2023 | Listige openingsfase in nadeel, maar tegenwind in voordeel sprinters Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2023 | Listige openingsfase in nadeel, maar tegenwind in voordeel sprinters

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2023 | Listige openingsfase in nadeel, maar tegenwind in voordeel sprinters

Vier etappes achter de rug, vier voor de boeg. Parijs-Nice 2023 is inmiddels dus al op de helft, maar in rit vijf krijgen de renners met een rit van tweehonderd kilometer nog wel het nodige voor de kiezen. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 5 Parijs-Nice 2023

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2023 | Listige openingsfase in nadeel, maar tegenwind in voordeel sprinters

Waar ze in Tirreno-Adriatico al drie dagen op rij kiezen voor dagen die meer dan tweehonderd kilometer koers bevatten, houden ze het in Frankrijk bij één. De rit van donderdag voert het peloton van Saint-Symphorien-sur-Coise naar Saint-Paul-Trois-Chateaux, over een precieze afstand van 212,4 kilometer.

Eigenlijk elk jaar zit er in Parijs-Nice wel zo'n klassieke overgangsrit als deze, al lieten enkele sprinters na afloop van de tweede rit al weten dat ze ook nog wel heil zagen in deze etappe. Dan zullen ze wel de heuvelachtige eerste vijftig kilometer moeten overleven, waarin we achtereenvolgens de Côte de Coise (1,5 kilometer aan 8,6 procent), Côte de l'Aubépin (4,9 kilometer aan 5,1 procent) en Côte de Tréves (2,3 kilometer aan 6 procent) moeten overwinnen.

De steile, maar smalle stroken in de openingsfase

Na vijftig kilometer wordt vervolgens Condrieu bereikt, waarna een lange tussenfase van honderd kilometer volgt. Dan is het tijd voor de Col du Deuves (3,5 kilometer aan 4,7 procent) en Cote d'Aleyrac (4,6 kilometer aan 4,7 procent), om nadien in licht dalende lijn nog zo'n dertig kilometer naar aankomstplaats Saint-Paul-Trois-Chateaux af te werken. In het Loiredal hoeven we daar geen al te speciale dingen meer te verwachten: de laatste kilometers verlopen mooi rechttoe rechtaan.

Tijden

Start: 11.35 uur
Finish: 16.30 uur

Weer etappe 5 Parijs-Nice 2023

We koersen vanuit de regio van Lyon naar Avignon en dat betekent dat de renners flink wat kilometers in zuidelijke richting afwerken. Daar komt de wind ook vandaan, dus dat betekent de hele dag tegenwind. Hard waait het echter niet, bij temperaturen rond de 15 graden Celsius.

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2023

Nou, kom maar op: baroudeurs of sprinters? Voor de tweede groep is het vermoedelijk de laatste kans, de eerste groep kan in het weekend ook nog wat proberen. Vandaar dat we Mads Pedersen (Trek-Segafredo) toch naar voren schuiven als grootste kanshebber voor deze etappe. De Deen klimt zeer goed en liet in rit twee al zien dat er ook met zijn snelle benen niets mis is.

Hetzelfde geldt voor zijn landgenoot Magnus Cort, die namens EF Education-EasyPost al een dag de leiderstrui droeg. Cort won eerder dit seizoen al twee heuvelachtige ritten in de Ronde van de Algarve en zou dat kunstje graag nog eens herhalen. Iemand die ook in die categorie valt is Michael Matthews van Jayco AlUla, die een patent heeft op overgangsritten als deze, evenals Bryan Coquard van Cofidis.

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2023 | Listige openingsfase in nadeel, maar tegenwind in voordeel sprinters

Uit de Benelux zijn Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Olav Kooij (Jumbo-Visma) mannen om in de gaten te houden. De twee sprinters kunnen een heuveltje over en zouden dus ook in staat geacht moeten worden om mee te kunnen spelen. Andere spurters als Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Tim Merlier (Soudal-Quick Step) zullen hopen op een rustige rit.

Er zijn ook nog jongens die in een scenario met een kleinere groep of vroege vlucht hun dingen kunnen doen. Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) en Iván García Cortina (Movistar) bijvoorbeeld, net als Fred Wright van Bahrain Victorious.

Verder hebben we de echte vrijbuiters nog. Oliver Naesen (AG2R Citroën), Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Rasmus Tiller (Uno-X), Anthony Turgis (TotalEnergies), Luis León Sanchez (Astana) en misschien zelfs Taco van der Hoorn (Intermarché-Circus-Wanty) behoren tot die categorie.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de vijfde rit van Parijs-Nice?

Topfavorieten: Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Tim Merlier (Soudal-Quick Step) en Magnus Cort (EF Education-EasyPost)

Schaduwfavorieten: Michael Matthews (Jayco AlUla), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Bryan Coquard (Cofidis) en Olav Kooij (Jumbo-Visma)
Longshots: Fred Wright (Bahrain Victorious), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Iván García Cortina (Movistar), Oliver Naesen (AG2R Citroën) en Sam Bennett (BORA-hansgrohe)

Poll

Wie wint de vijfde rit van Parijs-Nice?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws