Favorieten etappe 6 UAE Tour 2024 | Merlier voor een hattrick of Kooij met zijn tweede? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 UAE Tour 2024 | Merlier voor een hattrick of Kooij met zijn tweede?

Favorieten etappe 6 UAE Tour 2024 | Merlier voor een hattrick of Kooij met zijn tweede?

De UAE Tour zou de UAE Tour niet zijn als er zich niet ontelbaar veel sprintmogelijkheden zouden voordoen. Tim Merlier wist deze editie al twee keer te zegevieren en finishte één keer als tweede, toen Olav Kooij won. Ook op dag zes is het weer spurten geblazen: weet de Nederlander de 2-2 te maken of scoort zijn zuiderbuur een heuse hattrick? In de Leiderstrui zet het nodige uiteen!

Parcours etappe 6 UAE Tour 2024

uae6

In de voorlaatste etappe van de 2.UWT-koers in het Midden-Oosten leggen de dienstdoende coureurs 138 kilometer af. Het zogeheten Louvre Abu Dhabi Museum - gevestigd op het eiland Saadiyat in de Perzische Golf - dient als startlocatie, waarna er over een biljartvlak parcours in de richting van Abu Dhabi Breakwater wordt gekoerst. Aldaar is de finishstreep getrokken en zullen we zien welke kunstenaar op de fiets het mooiste kunstwerk creëert.

In 2023 voerde de zesde en tevens voorlaatste etappe ook al in de richting van Abu Dhabi Breakwater, een belangrijk gebouw aan de kust om zee-erosie te voorkomen. Toentertijd kraaide Merlier victorie, terwijl ook Kooij en Arvid de Kleijn naar een toptienplaats snelden. De kans is dus zeer groot dat we dit jaar een soortgelijke uitslag te zien krijgen...

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start: 13.30 uur (10.30 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 6 UAE Tour 2024

Net als op vrijdag is het zaterdagmiddag zeer aangenaam in de woestijn. Het kwik loopt op tot zo'n 24 graden Celcius, wat natuurlijk als ideaal koersweer gezien kan worden, temeer omdat er ook amper wind staat in de Emiraten.

Favorieten etappe 6 UAE Tour 2024

Tim Merlier mag dan wel zijn honderd procent score zijn kwijtgeraakt, de Belg van Soudal Quick-Step geldt nog zeker als absolute topfavoriet om te winnen in een nieuwe sprintmogelijkheid. Op dag vijf moest hij enkel Kooij voor zich dulden, deels als gevolg van het feit dat de Vlaming nog om Sam Welsford heen moest zien te geraken. Qua intrinsieke snelheid zit het meer dan goed bij de 31-jarige coureur uit Wortegem-Petegem. Zoals we in de inleiding van dit favorietenartikel al benoemden is Olav Kooij de meest geduchte opponent van Merlier. Het Jachtluipaard van Numansdorp, uitkomend voor Visma | Lease a Bike, zou voor een remise in etappeoverwinningen kunnen zorgen en lijkt gebrand op die extra zege.

Twee andere Nederlandse sprinttoppers hebben het deze ronde nog niet echt laten zien. We hebben het dan over Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) en Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla). Jakobsen kwam nog niet verder dan een vierde plaats in de ouverture, voor Groenwegen was een zevende stek op dag vijf het hoogst haalbare. Lukt het hen op dag zes dan wél om het podium te behalen? En wat met die andere Nederlander, genaamd Arvid de Kleijn? De kleine spurtbom van Tudor Pro Cycling Team werd al twee keer tweede. Derhalve mag hij als serieuze kandidaat op de ritzege gezien worden!

fabio jakobsen
Het is nog niet echt de ronde van Jakobsen..

Er zijn maar genoeg sprinters van wereldniveau aanwezig in de UAE Tour. Presteren doen ze echter niet allemaal. Zo hebben we van Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Sam Bennett (Decathlon-AG2R La Mondiale) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) nog weinig écht noemenswaardige prestaties gezien. Sam Welsford (BORA-hansgrohe) doet het op zijn beurt redelijk, al leek hij in januari duidelijk over betere benen te beschikken. Ten slotte noteren we ook graag de namen van mannen als Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) en Milan Fretin (Cofidis).

Favorieten etappe 6 UAE Tour 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Olav Kooij (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Arvid de Kleijn (Tudor), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) en Sam Welsford (BORA-hansgrohe)
Long shots: Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Sam Bennett (Decathlon-AG2R La Mondiale), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) en Milan Fretin (Cofidis)

Poll

Wie wint etappe 5 van de UAE Tour?

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws