Voorbeschouwing GP Kanton Aargau 2024 | Prijs voor Nys, wat wils voor Van Gils of toch de Nederlanders? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Kanton Aargau 2024 | Prijs voor Nys, wat wils voor Van Gils of toch de Nederlanders?

Voorbeschouwing GP Kanton Aargau 2024 | Prijs voor Nys, wat wils voor Van Gils of toch de Nederlanders?

In Frankrijk zijn ze al even bezig met het Critérium du Dauphiné, maar ook in Zwitserland maakt het peloton zich stilaan klaar voor de nationale ronde als voorproefje op de Tour de France. Eerst wordt daar vrijdag nog de GP Kanton Aargau gereden, een koers die lang door het leven ging als de GP Gippingen. In de Leiderstrui neemt je mee!

De Zwitserse wedstrijd was jarenlang een prooi voor spurters, maar de afgelopen seizoenen maakten de punchers weer faam. In 2021 wist Ide Schelling op prachtige wijze te winnen, vorig jaar boekte Thibau Nys op knappe wijze enkele gevestigde namen af te houden. Tussendoor was het thuisrijder Marc Hirschi die in 2022 de zegebloemen pakte.

Praktische informatie GP Kanton Aargau 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Kanton Aargau

2023 Thibau Nys
2022 Marc Hirschi
2021 Ide Schelling
2020 Niet verreden
2019 Alexander Kristoff
2018 Alexander Kristoff
2017 Sacha Modolo
2016 Giacomo Nizzolo
2015 Alexander Kristoff
2014 Simon Geschke

Parcours, weer en tijden GP Kanton Aargau 2024

De GP Kanton Aargau is een traditionele koers, eentje die a la het WK over constant hetzelfde rondje voert. In het begin van de wedstrijd krijgen we drie lokale rondes rondom start- en aankomstplaats Leuggern, die met een lengte van elk 8,1 kilometer en weinig hoogtemeters geen schade zullen berokkenen voor het eindresultaat van deze koers.

Daarna komen we op rondje twee, een ronde van 20,2 kilometer, die des te zwaar is. Vanuit Leuggern trekken we dan namelijk zeven maal naar de Rottberg, een beklimming die in totaal 7,1 kilometer aan 3,7 procent is. Eigenlijk moeten we hem verdelen in twee punchy stukjes, met daartussen ook nog een vlak stuk.

Nadat de top van deze heuvel gerond is, daalt men af richting Gippingen. Daar staat met de Schmidberg, vijfhonderd meter aan 8,0 procent, ook nog een listig heuveltje te wachten, terwijl ook de laatste, bochtige lijn nog lichtjes omhoog gaat. Een ideale koers voor de punchers dus, al wilden de spurters het hier in het verleden ook nog wel eens goed doen.

Voorbeschouwing GP Kanton Aargau 2024 | Prijs voor Nys, wat wils voor Van Gils of toch de Nederlanders?

Weer
Het is de gehele week zonnig geweest in Zwitserland, maar vrijdag kan er wel wat regen vallen. Bij lekkere temperaturen van rond de 25 graden Celsius en een licht briesje is dat echter niet eens zo'n ramp.

Tijden

Start: 13.25 uur
Finish: ongeveer 17.45 uur

Favorieten GP Kanton Aargau 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel bevestigd, dus deze sectie is nog aan veranderingen onderhevig.

Heel wat grote ploegen kiezen er in de aanloop naar de Ronde van Zwitserland voor om deze koers mee te pakken en dat zorgt toch wel voor een interessante deelnemerslijst, getopt door enkele Belgen. Te beginnen met titelverdediger Thibau Nys, die met een zeer sterke Lidl-Trek-ploeg aan de start zal staan. Andrea Bagioli, Bauke Mollema en Patrick Konrad hebben zelf ook de kwaliteiten om te winnen en dan zijn er nog werkpaarden als Sam Oomen, Julien Bernard en Otto Vergaerde.

Maxim Van Gils hervat ook de competitie, welke hij enkele geleden afsloot met een kekke overwinning in Eschborn-Frankfurt. Daarbij staan met Marc Hirschi en Pello Bilbao ook de nummers twee en drie van vorig jaar aan het vertrek, beiden opnieuw omringd door een sterke ploeg. Hirschi heeft onder meer Jan Christen en Diego Ulissi aan zijn zijde, Bilbao doet het met Wout Poels.

maxim van gils

EF Education-EasyPost komt met de Tourkern naar Zwitserland en dat houdt in dat de concurrentie rekening moet houden met een ploeg die uit Marijn van den Berg, Ben Healy, Richard Carapaz, Rui Costa, James Shaw en Stefan Bissegger bestaat. Ook de naam van Michael Matthews (Jayco AlUla) noteren we op de deelnemerslijst, na een hoogtestage in Livigno.

Zijn er nog? Zeker. Zo komt Arkéa - B&B Hotels met het gevaarlijke duo Kévin Vauquelin en Vincenzo Albanese op de proppen, heeft BORA-hansgrohe Sergio Higuita en Emanuel Buchmann ingeschreven en zien we verder onder meer Fransesco Bussato, Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty), Yannis Voisard (Tudor) en Gianluca Brambilla (Q36.5) staan.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de GP Kanton Aargau 2024?

Topfavoriet: Thibau Nys (Lidl-Trek) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)
Outsiders: Alberto BettiolMarijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Michael Matthews (Jayco AlUla) en Marc Hirschi (UAE-Team Emirates)

Longshots: Jan Christen, Diego Ulissi (UAE-Team Emirates), Richard Carapaz, Ben Healy (EF Education-EasyPost), Wout Poels (Bahrain Victorious), Andrea Bagioli, Bauke Mollema (Lidl-Trek), Kévin Vauquelin Vincenzo Albanese (Lidl-Trek) en Sergio Higuita (BORA-hansgrohe)

TV GP Kanton Aargau 2024

De GP Kanton Aargau lijkt op het eerste oog niet te zien te zijn in Nederland en/of België. Tussen al het andere koersgeweld door zul je het dus moeten doen met een verslag op deze site!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws