Voorbeschouwing GP Wallonie 2023 | Kan Mathieu van der Poel (in regenboogtrui) zichzelf opvolgen? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Wallonie 2023 | Kan Mathieu van der Poel (in regenboogtrui) zichzelf opvolgen?

Voorbeschouwing GP Wallonie 2023 | Kan Mathieu van der Poel (in regenboogtrui) zichzelf opvolgen?

September en oktober zijn de maanden van de najaarsklassiekers. Ook in België wordt er in die periode flink gekoerst, met zo ook de Grand Prix de Wallonie (GP Wallonie). Op die Waalse eendagskoers beschouwt In de Leiderstrui maar al te graag voor!

De GP Wallonie staat her en der ook wel bekend als de 'Grote Prijs van Wallonië' en is een koers die sinds 1935 georganiseerd wordt. De voorbije jaren lijkt de race iets aan belang te hebben ingeboet, al zijn de namen die op de erelijst prijken wel van het allerhoogste niveau. Vorig jaar ging Mathieu van der Poel er op triomfantelijke wijze met de zege vandoor, in 2021 was Christophe Laporte de laureaat van dienst. Ook Jasper Stuyven, Philippe Gilbert en Patrick Evenepoel wisten de koers in het verleden bij te schrijven op hun palmares.

Hoe verliep die editie van 2022 dan precies? Het was in ieder geval 'de grote MVDP-show', aangezien de veelzijdige Nederlander aan één versnelling in de slotfase genoeg had om alles en iedereen achter zich te laten. Hij verwees Biniam Girmay en Gonzalo Serrano destijds met een machtige sprint naar de dichtste ereplaatsen.

Praktische informatie GP Wallonie 2023

  • Woensdag 13 september 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Wallonie

2022 Mathieu van der Poel
2021 Christophe Laporte
2020 Niet verreden wegens coronacrisis
2019 Krists Neilands
2018 Jasper Stuyven
2017 Tim Wellens
2016 Tony Gallopin
2015 Jens Debusschere
2014 Greg Van Avermaet
2013 Jan Bakelants

GP Wallonie 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing GP Wallonie 2023 | Kan Mathieu van der Poel (in regenboogtrui) zichzelf opvolgen?

Het parcours van de 63ste editie, die om precies te zijn 201,32 kilometer lang is, is niet identiek aan dat van vorig jaar. Waar er in 2022 nog gestart werd in Blegny, dient nu Aywaille - het geboortedorp van wielerlegende Philippe Gilbert - als decor van de start. Direct nadat het startschot wordt gelost, krijgen de heren een paar puistjes voor de kiezen. Die zijn echter niet van dien aard dat ze als échte beklimming bestempeld mogen worden. De Côte de Werbomont, die na iets meer dan vijftig kilometer koers opdoemt, is wél een noemenswaardig obstakel (4,3 kilometer aan gemiddeld 4,2 procent).

Na de bestijging van de Côte de Werbomont trekt het peloton over voortdurend glooiende wegen in de richting van de Côte d'Ermeton, de tweede officiële col van de dag. De pukkel (1,8 kilometer aan gemiddeld 3,6 procent) zal bij de echte klasbakken weinig angst inboezemen, al zou de heuvel - gezien de ligging op 44 kilometer van de meet - perfect als springplank gebruikt kunnen worden. Niet lang erna staat namelijk de Côte du Tienne-aux-Pierres (3,4 kilometer aan gemiddeld 4,7 procent) op het menu.

Klimmetje hier, klimmetje daar. Uiteindelijk draait het in de GP Wallonie echter maar om één onding en dat is de Citadel van Namen. De op een 100 meter hoge heuvel gelegen citadel (een oude versterking van een vestingstad) is zowel vanuit het wegwielrennen als het veldrijden een bekend fenomeen. Kenners zullen dus ook op zeker weten dat de weg ernaartoe zo'n twee kilometer lang aan gemiddeld 5 procent omhoogloopt. Spek naar de bek van de puncheurs en goed klimmende sprinters dus!

Voorbeschouwing GP Wallonie 2023 | Kan Mathieu van der Poel (in regenboogtrui) zichzelf opvolgen?

Weer
Op woensdag 13 september is het weer in en rondom Namen als twijfelachtig te bestempelen. Als we de Belgische weermannen mogen geloven, gaat het in de ochtend met bakken uit de lucht vallen, maar klaart het in de middag op. Toch is de kans op neerslag rond 15.00 uur nog altijd zo'n veertig procent, waarmee een goed koersweertje allesbehalve een zekerheid is. Het kwik zal naar verwachting oplopen tot twintig graden Celcius.

Tijden
Start: 13.00 uur
Finish: rond 18.15 uur

Favorieten GP Wallonie 2023

'Ik ga de komende wedstrijden niet meer mijn beste vorm halen. Ik heb zeker ambitie om het beste van mezelf te laten zien. Ik heb de voorbije dagen namelijk gewoon nog lekker wat gefietst. Maar mijn grote doelen zijn gewoon gepasseerd': het zijn de woorden van Mathieu van der Poel, die op zondag 3 september tegenover In de Leiderstrui te kennen geeft dat hij in de resterende wegwedstrijden (logischerwijs) niet meer op een topvorm rekent. De veelzijdige Nederlander geeft echter ook aan dat hij overal wel met ambitie start. In zijn eerste twee officiële wedstrijden als wereldkampioen, de Bretagne Classic - Ouest-France en de GP Fourmies, ging het niet per se van harte bij de regenboogtrui, die in de Franse races respectievelijk als 74ste en 88ste eindigde.

Ondanks het bovenstaande verhaal schuiven we 'Poeleke' naar voren als absolute topfavoriet om in Namen met de bloemen aan de haal te gaan. De titelverdediger vindt in het Waals Gewest een parcours naar zijn hart. Er wordt immers niet te veel geklommen en de citadel-bestijging is iets wat de sterkhouder goed moet liggen. Aan het einde van een lange dag in het zadel beschikt Van der Poel zoals bekend over een vinnig sprintje, waardoor zijn winstkansen worden vergroot. Dat geldt ook voor iemand als Michael Matthews, die namens Jayco AlUla toch wel als verrassing op de startlijst werd gezet.

Voorbeschouwing GP Wallonie 2023 | Kan Mathieu van der Poel (in regenboogtrui) zichzelf opvolgen?
Van der Poel showt zijn regenboogtrui in de Bretagne Classic - Ouest-France

Jasper De Buyst is iemand die als stevige concurrent van Van der Poel zou kunnen dienen. De rappe Vlaming van Lotto-Dstny is in goeden doen, getuige zijn vijfde plaats in de Bretagne Classic - Ouest-France. Ook kort daarvoor baarde hij opzien, met onder meer een overwinning in de Egmont Cycling Race. De Buyst verteert een heuveltje erg goed en beschikt eveneens over een vinnig sprintje. Kortom, de ideale karakteristieken om mee te dingen om de zege. Wat voor De Buyst geldt, geldt ook voor Matteo Trentin. De Italiaan van UAE Team Emirates maakt volgend jaar de overstap naar Tudor, maar zal zich nog wel graag een laatste keer van voren willen laten zien in het tricot van de ploeg uit het Midden-Oosten. In de Renewi Tour liet de Zuid-Europeaan alvast zien dat het met zijn vorm wel snor zit, daar hij meermaals naar een dichte ereplaats wist te snellen.

Vorig jaar finishte Biniam Girmay als tweede. Ook dit jaar behoort de Intermarché-Circus-Wanty-coureur uit Eritrea weer tot de schaduwfavorieten. De voorbije koersen liet hij echter vrij vaak een DNF optekenen achter zijn naam, waardoor het nog maar afwachten is in welke vorm de Afrikaan aan het vertrek staat. Mocht 'Bini' bij de pinken zijn en zich mengen in de debatten, dan is hij zeker iemand om in ogenschouw te nemen. Dat geldt ook voor de beresterke Søren Wærenskjold, die al het hele jaar laat zien dat hij op meerdere terreinen uit de voeten kan. De grote Noor heeft ook een puike sprint in de benen: noteren maar!

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden als het gaat om het wedstrijdverloop. Dat zorgt er ook voor dat de lijst met outsiders en longshots in principe ellenlang is. Als we toch de namen van een paar heren die op een goede dag zomaar eens zouden kunnen huishouden moeten noteren, kijken we in eerste instantie naar Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Axel Zingle (Cofidis), Alexander Kristoff (Uno-X), Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Arnaud Démare (Arkéa Samsic) en Alec Segaert (Lotto-Dstny). Routiniers als Greg Van Avermaet (AG2R Citroën Team), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Daniel Oss (TotalEnergies) en Tim Wellens (UAE Team Emirates) mogen eveneens nooit uitgevlakt worden.

Favorieten GP Wallonie 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Michael Matthews (Jayco AlUa)
Outsiders: Jasper De Buyst (Lotto-Dstny), Matteo Trentin (UAE Team Emirates) en Søren Wærenskjold (Uno-X)
Longshots: Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Axel Zingle (Cofidis), Alexander Kristoff (Uno-X), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Arnaud Démare (Arkéa Samsic) en Tim Wellens (UAE Team Emirates)

Poll

Wie wint de GP Wallonie?

TV GP Wallonie 2023

Eurosport verzorgt een live-uitzending van de mooie eendagswedstrijd, al is die wel enkel te volgen via de online platformen van de internationale sportzender. Vanaf 16.15 uur kunt u inschakelen om te genieten van de 1.Pro-klassieker.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws