Voorbeschouwing Japan Cup 2023 | Kan tweevoudig winnaar Mollema toch nog met een goed gevoel op vakantie? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Japan Cup 2023 | Kan tweevoudig winnaar Mollema toch nog met een goed gevoel op vakantie?

Voorbeschouwing Japan Cup 2023 | Kan tweevoudig winnaar Mollema toch nog met een goed gevoel op vakantie?

Het peloton is bezig aan de laatste koersen van het seizoen en daar hoort voor een deel van de renners ook een tripje naar Japan bij. Daar staat de Japan Cup op het programma, een uitdagende koers, die vooral op het lijf geschreven is van de punchers. In de Leiderstrui blikt vooruit!

De Japan Cup staat sinds 1992 op de wegkalender en behoort jaarlijks tot de laatste koersen van het seizoen. De erelijst maakt het meer dan duidelijk dat je als renner een behoorlijk houtje moet kunnen klimmen wil je in de koers geen modderfiguur slaan. Zo staan onder anderen voormalige Italiaanse topklimmers Gilberto Simoni en Damiano Cunego op de lijst van winnaars, net als hun controversiële landgenoot Ricardo Ricco. In 2015 en 2019 was er met Bauke Mollema Nederlands succes.

Na de zeges van Mollema was de Japan Cup twee jaar van de kalender wegens de corona-uitbraak. De koers keerde vorig jaar gelukkig weer terug op de kalender en er kwam met de Amerikaan Neilson Powless eindelijk een opvolger van Mollema. De coureur van de EF Education-EasyPost kwam na een demarrage in de finale solo over de finish. Aankomende zondag is Powless er niet bij, maar tweevoudig winnaar Mollema wel! Andere klinkende namen zijn Giulio Ciccone, Julian Alaphilippe en Guillaume Martin.

Praktische informatie Japan Cup 2023

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Japan Cup

2022 Neilson Powless
2021 Wegens Covid-19 afgelast
2020 Wegens Covid-19 afgelast
2019 Bauke Mollema
2018 Robert Power
2017 Marco Canola
2016 Davide Villella
2015 Bauke Mollema
2014 Nathan Haas
2013 Michael Rogers

Parcours, weer en tijden Japan Cup

De koers wordt verreden in de Japanse stad Utsunomiya , gelegen op zo’n honderd kilometer noordelijk van de Japanse hoofdstad Tokio. De koers vertrekt aan de voet van de Kogashiyama-klim (1,4 km aan 6,8). Na zo’n tien kilometer passeert het peloton voor het eerst de finish. Daarna volgen nog 15 rondes over het plaatselijke parcours. In totaal moeten de renners dus zestien keer de Kogashiyama trotseren, wat ongetwijfeld in de benen van de renners zal kruipen.

De aanloop naar de helling (zo’n vier kilometer) loopt vals plats omhoog, rond de twee à drie procent. Het gemiddelde van 6,8 procent geeft een vertekend beeld. De laatste kilometer is met een gemiddelde van ruim acht procent namelijk een stuk zwaarder. In de laatste vijfhonderd meter stijgt het wegdek zelfs aan meer dan negen procent; een ideaal punt om het peloton te schiften of om een beslissende demarrage te plaatsen. Na de laatste passage van de klim is het een paar kilometer afdalen, waarna het nog een kleine tien kilometer na de aankomst is. In de laatste kilometers loopt het nog wat op en af, wat mogelijkheden biedt voor een late uitval.

Voorbeschouwing Japan Cup 2023 | Kan tweevoudig winnaar Mollema toch nog met een goed gevoel op vakantie?

Weer
De temperatuur is zondag met tussen de 15 en 19 graden aangenaam, maar de renners blijven niet gevrijwaard van regen. Waar in de ochtend al een bui kan vallen, geldt dat zeker voor de middag. Aangezien de renners vroeg in de middag finishen, blijft het ergste hen mogelijk bespaard.

Tijden
Start: 10:00 uur (03:00 uur, Nederlandse tijd)
Finish: 14:16 uur (07:16 uur, Nederlandse tijd)

Favorieten Japan Cup 2023

Het parcours met de Kogashiyama-klim is vooral op het lijf geschreven van de punchers, zoals Julian Alaphilippe. De Fransman is echter wel zoekende naar zijn topvorm van weleer. Soudal-Quick Step heeft meerdere ijzers in het vuur. Zo won Ilan Van Wilder kortgeleden nog knap de Tre Valli Varesine, waar onder meer de Sloveense boegbeelden Primoz Roglic en Tadej Pogacar aan deelnamen. Verder is het namens de ploeg van Patrick Lefevere letten op Fausto Masnada. De Brit Simon Carr won eind september de Tour of Langkawi en mag zodoende tot de kanshebbers worden gerekend. Het parcours is daarentegen mogelijk niet lastig genoeg voor de klimmer. Punchers Odd Christian Eiking en Andrea Piccolo zijn wat dat betreft grotere kanshebbers voor EF Education

Voorbeschouwing Japan Cup 2023 | Kan tweevoudig winnaar Mollema toch nog met een goed gevoel op vakantie?
Trekt Mollema met een goed gevoel de winter in?

Een ander sterk blok is Lidl-Trek, dat met Bauke Mollema onder anderen de winnaar van 2015 en 2019 aan de start brengt. Een derde overwinning van de Nederlander in de Japan Cup lijkt op het moment echter ver weg. Mollema loopt namelijk mede door pech al het hele seizoen achter de feiten aan. Kan hij zijn matige seizoen op de valreep toch nog een beetje redden? Giulio Ciccone lijkt de beste optie voor Lidl-Trek, maar de Italiaan kwam recent hard ten val in de Tre Valli Varesine. Om die reden moest hij zijn geliefde Ronde van Lombardije laten schieten. Is hij op tijd hersteld voor een mooi einde van het seizoen? Lidl-Trek beschikt verder over de sterke pocketklimmer Juan Pedro López en de snelle Edward Theuns, mocht een grote groep de finale overleven.

Lotto-Dstny speelt Maxim Van Gils uit. De 23-jarige Belg is zowel sterk bergop als explosief, een ideale combinatie voor de Japan Cup. Bovendien is de tank bij Van Gils nog niet leeg, zo blijkt uit zijn 14de klassering in de Ronde van Lombardije. Wie wel op zijn tenen lijkt te lopen is Pascal Eenkhoorn. Normaal zouden we de voormalig Nederlands kampioen wel opschrijven voor een goed resultaat, maar hij wist dit najaar allesbehalve te imponeren. Een mogelijke verrassing vanuit Lotto-Dstny is de stagiair Ramses De Bruyne. Onlangs behaalde de jonge Belg nog een knappe derde plaats in de Ronde van Lombardije voor beloften. Intermarché-Circus-Wanty mikt op de explosieve Lorenzo Rota en zijn jonge landgenoot Francesco Busatto, een vergelijkbaar type rennDe vijfv

Voorbeschouwing Japan Cup 2023 | Kan tweevoudig winnaar Mollema toch nog met een goed gevoel op vakantie?
De viervoudig Tourwinnaar besluit zijn seizoen in Japan

Waar pocketklimmer Eddie Dunbar het bij Jayco-AlUla van een slopende koers moet hebben, zal de rappe Felix Engelhardt azen op de sprint van een kleine groep. De stagiair Riley Sheehan van Israel-Premier Tech zorgde vorige zondag voor de stunt van het jaar door Parjs-Tours te winnen. Heeft hij de smaak nu te pakken? Ben Hermans is namens de ploeg een meer waarschijnlijke optie. Ook Chris Froome spelt weer eens een rugnummer op, maar er is geen aanleiding om goede uitslag van de viervoudig Tourwinnaar te verwachten.

Cofidis reist af naar Japan met twee speerpunten: Guillaume Martin en Axel Zingle. De eerste zal het vooral van zijn klimcapaciteiten moeten hebben, daar Zingle kan toeslaan in de sprint of met een late uitval. Tot slot noemen we nog een echte longshot en dat is de eeuwige fietser Francisco Mancebo, bekend van zijn scheve zit op de fiets. De Spanjaard, in 2005 de nummer vier in de Ronde van Frankrijk, eindigde in 2019 als vierde in de Japan Cup. Zijn de benen vier jaar later een stuk minder?

Favorieten Japan Cup 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek)
Outsiders: Ilan Van Wilder, Fausto Masnada (beide Soudal-Quick Step), Bauke Mollema (Lidl, Trek), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Guillaume Martin (Cofidis), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty)
Longshots: Eddie Dunbar, Felix Engelhardt (beide Jayco-AlUla), Axel Zingle (Cofidis), Siom Carr, Odd Christian Eiking (EF Education-EasyPost), Ramses De Bruyne (Lotto-Dstny) en Francisco Mancebo (Matrix Powertag)

TV Japan Cup 2023

De Japan Cup is helaas niet live te volgen op televisie of een stream. Wel vindt u zondagochtend een wedstrijdsverslag op onze site.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws