Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2022 | Geen Deignan of Vos, wie profiteert in tweede editie? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2022 | Geen Deignan of Vos, wie profiteert in tweede editie?

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2022 | Geen Deignan of Vos, wie profiteert in tweede editie?

In 2021 was het dan eindelijk zover, Parijs-Roubaix voor vrouwen! De wedstrijd werd door het coronavirus pas in oktober verreden en het werd een kletsnatte bedoeling. Glibberen, glijden, veel valpartijen en uiteindelijk Lizzie Deignan na een lange solo als winnares. We gunnen de dames komende zaterdag een droge tweede editie en dat lijkt ervan te gaan komen. In de Leiderstrui beschouwt voor.

Praktische informatie Parijs-Roubaix vrouwen 2022

  • Zaterdag 16 april 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnares
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnares Parijs-Roubaix

2021 Lizzie Deignan

Parcours, weer en tijden Parijs-Roubaix vrouwen 2022

In vergelijking met vorig jaar rijden we zes kilometer meer, voor een totaal van 124,7 kilometer. Er verandert verder echter weinig aan het parcours. De dames vertrekken in het begin van de middag vanuit Denain en trekken na drie lokale rondjes richting Roubaix. Onderweg worden achttien stroken bedwongen, tevens de laatste achttien stroken uit de mannenwedstrijd.

Krijgen de heren eerst nog wat makkelijkere kasseien voor de kiezen, het feest bij de vrouwen begint na dik 20 kilometer meteen met een strook van vier sterren. De Hornaing to Wandignies is vooral heel lang, maar de kasseien liggen er ook niet al te fijn bij. In totaal komen de dames twee stroken vijf sterren tegen. Na 76 kilometer is het tijd voor Mons-en-Pévèle en in de diepe finale liggen de kasseien van Carrefour de l'Arbre klaar. Uiteraard wordt er afgesloten op het Vélodrome van Roubaix.

Informatie gaat verder onder het kaartje

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2022 | Geen Deignan of Vos, wie profiteert in tweede editie?

Kasseistroken
1 : Hornaing to Wandignies (km 42,3 - 3,7 km) ****
2 : Warlaing to Brillon (km 49,7 - 2,4 km) ***
3 : Tilloy to Sars-et-Rosières (km 53,2 - 2,4 km) ****
4 : Beuvry-la-Forêt to Orchies (km 59,6 - 1,4 km) ***
5 : Orchies (km 64,6 - 1,7 km) ***
6 : Auchy-lez-Orchies to Bersée (km 70,7 - 2,7 km) ****
7 : Mons-en-Pévèle (km 76,2 - 3 km) *****
8 : Mérignies to Avelin (km 82,2 - 0,7 km) **
9 : Pont-Thibault to Ennevelin (km 85,6 - 1,4 km) ***
10 : Templeuve - L'Epinette (km 91,0 - 0,2 km) *
11: Templeuve - Moulin-de-Vertain (km 91,5 - 0,5 km) **
12: Cysoing to Bourghelles (km 97,9 - 1,3 km) ***
13: Bourghelles to Wannehain (km 100,4 - 1,1 km) ***
14: Camphin-en-Pévèle (km 104,9 - 1,8 km) ****
15: Carrefour de l'Arbre (km 107,6 - 2,1 km) *****
16: Gruson (km 109,9 - 1,1 km) **
17: Willems to Hem (km 116,6 - 1,4 km) **
18: Roubaix - Espace Charles Crupelandt (km 123,4 - 0,3 km) *

Weer
Vorig jaar was het qua omstandigheden verschrikkelijk. De ziekenboeg na de eerste Parijs-Roubaix was veel te vol. Zaterdag krijgen de vrouwen te maken met totaal andere omstandigheden. Bij de start in Denain zal het rond 12.00 uur al 16 graden zijn, met een lekker zonnetje. Het kwik stijgt in de middag naar zo'n 18 á 19 graden. De parcoursbouwers hebben bij de verkenning al geconstateerd dat de kasseien er heel droog bij liggen, wat in plaats van modder en gladde wegen zal zorgen voor veel stof.

Een extra factor om rekening mee te houden is de wind, die aan windkracht 3 de hele dag uit het oosten zal komen. Vooral bij de eerste paar stroken staat de wind daarmee in de rug, maar bij stroken 6, 7, 8 en 9 kan de wind weleens tegen staan. Windkracht 3 is normaliter niet voldoende om waaiers te trekken, helemaal niet als de kassei-stroken elkaar in rap tempo opvolgen en het toch ieder voor zich is. Toch is het iets om rekening mee te houden.

Tijden
Start: 12.25 uur
Finish: Omstreeks 15.52 uur

Favorieten Parijs-Roubaix vrouwen 2022

Titelverdedigster Lizzie Deignan is er niet bij, zij geniet momenteel van een zwangerschap en kan dus lekker met de beentjes omhoog voor de buis gaan zitten. Helaas is ook de nummer twee van vorig jaar er niet bij. Marianne Vos had zich perfect voorbereid op deze wedstrijd, maar testte op de ochtend van de race positief op Covid-19. Het feit dat ze de Amstel Gold Race oversloeg om in topvorm te zijn voor zaterdag, maakt de dreun extra hard.

Nederland heeft gelukkig meer namen om rekening mee te houden. Ellen van Dijk beleefde vorig jaar een vreselijk debuut. Ze viel meermaals en hield er een hersenschudding aan over. Daar zou ze nog wekenlang last van houden. Inmiddels is ze volledig hersteld en keert ze gewoon terug naar Noord-Frankrijk. In de klassiekers wilde het tot dusverre nog niet echt vlotten, maar Parijs-Roubaix lijkt op haar lijf geschreven.

Ze kan bij Trek-Segafredo bovendien een levensgevaarlijk blok vormen met landgenote Lucinda Brand, de Italiaanse Elisa Longo Borghini (vorig jaar derde) en wereldkampioene Elisa Balsamo. Brand sloeg de wedstrijd vorig jaar nog over ten faveure van haar cross-winter, maar is er nu wel bij. Net als Vos zal ook zij voordeel hebben van haar cross-ervaring. Longo Borghini was recent ziek, dus is het de vraag hoe goed zij is. Balsamo beleefde vorig jaar geen fijne Parijs-Roubaix, maar kan in droge omstandigheden misschien wel meedoen.

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2022 | Geen Deignan of Vos, wie profiteert in tweede editie?
Kan Ellen van Dijk huishouden op de kasseien?

De enige ploegen die in de breedte ook zo sterk zijn als Trek-Segafredo, zijn SD Worx en Team DSM. SD Worx heeft met Lotte Kopecky en Chantal van den Broek-Blaak twee dames aan de start die zonder pech finale moeten kunnen rijden. Kopecky is met winst in Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen sowieso al bezig aan een briljant voorjaar, Van den Broek-Blaak werd derde in De Ronde. Team DSM rekent op Lorena Wiebes en Floortje Mackaij. Wiebes haalde vorig jaar de finish niet en Mackaij viel in totaal drie keer. Ze hopen zaterdag op meer geluk, want dan hebben ze de kwaliteiten om te winnen.

Kijken we verder nog naar de uitslag van vorig jaar, dan komen logischerwijs nummers vijf en zes Marta Bastianelli (Team UAE) en Emma Norsgaard (Movistar) in beeld. Ze hebben allebei een goed sprintje, mocht er een groep in Roubaix aankomen. Ook FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope zien we niet over het hoofd, na de zege van Marta Cavalli in de Amstel Gold Race. Wat kan zij in de winning-mood in Parijs-Roubaix? Ze krijgt met Grace Brown een interessante ploeggenote mee. Sluiten we af met Canyon//SRAM Racing, waar met Lisa Klein en Sarah Roy twee potentiële winnaressen op de lijst staan, als alles een beetje meezit.

TV Parijs-Roubaix vrouwen 2022

Parijs-Roubaix wil je het liefst van start tot finish zien en gelukkig is dat bijna mogelijk. De dames vertrekken om 12.25 uur en Eurosport is er vanaf 13.15 uur al bij via de Eurosport Player. Op Eurosport 1 begint de live-uitzending om 13.45 uur.

De NOS en Sporza zijn ook live van de partij. Via NOS.nl kun je vanaf 13.18 uur online kijken, via NPO1 schakelt de publieke omroep pas om 15.55 uur in, vanwege hockey in de middag. Bij de Belgen begint de live-uitzending om 13.30 via kanaal Eén.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws