Voorbeschouwing wegrit mannen EK wielrennen 2022 | Lage Landen willen Italië na vier jaar van troon stoten Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing wegrit mannen EK wielrennen 2022 | Lage Landen willen Italië na vier jaar van troon stoten

Voorbeschouwing wegrit mannen EK wielrennen 2022 | Lage Landen willen Italië na vier jaar van troon stoten

Tussen de Ronde van Frankrijk en Ronde van Spanje staan er een heleboel wedstrijden op het programma door heel Europa, maar ook hier zijn nog mooie prijzen te verdelen. Wat denk je van het EK op de weg in München, waar we een opvolger zoeken voor Sonny Colbrelli? In de Leiderstrui blikt maar al te graag vooruit!

De hamvraag in Beieren luidt: wie gaat de Italiaanse azzuri aanpakken? De mannen uit de Laars hebben een indrukwekkend track record op het EK in handen. De laatste vier (!) keer won een man met het Italiaanse shirt en kon het volkslied van dat land volop meegezongen worden.

Het is sowieso pas de zevende keer dat het EK in de huidige vorm georganiseerd wordt, daar het pas sinds 2016 weer op de kalender staat. De winnaars - van Peter Sagan tot Colbrelli - bewijzen dat het allerminst kinderspel is om hier te winnen, wat we ook aflezen aan de deelnemerslijst van dit jaar.

Praktische informatie wegrit EK mannen 2022

  • Zondag 14 augustus 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: Europees Kampioenschap

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
Laatste winnaars wegrit EK mannen

2021 Sonny Colbrelli
2020 Giacomo Nizzolo
2019 Elia Viviani
2018 Matteo Trentin
2017 Alexander Kristoff
2016 Peter Sagan

Parcours, weer en tijden wegrit EK mannen 2022

Bijna 208 kilometer: dat is wat de aanwezige renners voor de kiezen krijgen in Beieren, Zuidoost-Duitsland. Deze race is de eerste clash tussen de wegrenners/rensters op het 'Super-EK' van München, waar ook de wegrit van de mannen zondagmiddag zal finishen.

Starten doen we echter niet in de stad: dat wordt gedaan in het zuidelijker gelegen Murnau am Staffelsee, waar de renners om 10.15 uur afgeschoten zullen worden. De eerste 130 kilometer zijn vooral een opmaat naar de plaatselijke ronde in München, waar de renners vijf keer een omloop van dertien kilometer te wachten staat.

In de eerste wedstrijdfase hebben we twee beklimmingen van naam: de Kesselberg (5 kilometer aan bijna 5 procent) na tien kilometer en de Schloßberg (1 kilometer aan 10 procent) na negentig afgewerkte kilometers. Stevige heuvels, maar die zijn dan ook al goed voor het gros van de 1500 hoogtemeters die er in totaal te overwinnen zijn

Nee, naar alle waarschijnlijkheid wordt het een sprintersbal aan de finish op de Odeonsplatz, het plein waar de renners zullen aankomen na een lange laatste kilometer over de brede Ludwigstrasse. Overzichtelijke wegen, gretige snelle mannen: het moet raar lopen, wil hier geen spurter winnen.

Voorbeschouwing wegrit mannen EK wielrennen 2022 | Lage Landen willen Italië na vier jaar van troon stoten

Weer
Waar het kwik in Nederland zondag richting de 34 graden Celsius gaat, is het in München nog best aardig toeven met 29 graden op de thermometer. Waaien doet het vanuit het oosten, kans op neerslag is er niet.

Tijden
Start: 10.15 uur
Finish: 15.40 uur

Favorieten wegrit EK mannen 2022 

Het gros van de landen rekent op de snelle mannen in München. Zo stelt Nederland Fabio Jakobsen op als kopman, die hier voor het eerst sinds de Tour de France officieel in actie komt. Hij heeft echter allesbehalve stilgezeten, daar hij één van de meest gevraagde mannen voor de na-Tourcriteriums was. De lead-out bestaat uit onder meer Pascal Eenkhoorn, Nils Eekhoff en Danny van Poppel.

Ook België doet het met een topsprinter: Tim Merlier is de aangewezen man voor succes bij de zuiderburen. De coureur van Alpecin-Deceuninck heeft ervaren mannen als Bert Van Lerberghe (tevens boezemvriend), Dries Van Bondt en Edward Theuns tot zijn beschikking in het centrum van München.

En wat met de Italianen, die de laatste vier keer zegevierden op het EK wielrennen? Met Matteo Trentin en Elia Viviani hebben zij twee ex-kampioenen, terwijl Alberto Dainese - op papier misschien wel de snelste man - bij de beloften al eens Europees kampioen werd. Tel daar tempobeulen Filippo Ganna en Jonathan Milan en lead-out Jacopo Guarneri bij op en je spreekt al weer over een superselectie.

Voorbeschouwing wegrit mannen EK wielrennen 2022 | Lage Landen willen Italië na vier jaar van troon stoten
Giacomo Nizzolo was eigenlijk de kopman bij Italië, maar moest afhaken

Bij Frankrijk lijkt het erop dat de kaart-Arnaud Démare getrokken gaat worden. De succesvolle snelle man van Groupama-FDJ kan niet op zijn eigen trein rekenen en moet het doen met onder meer Bryan Coquard en Hugo Hofstetter in de laatste kilometers.

Iemand die dik tevreden zal zijn met zijn ondersteuning voor deze wedstrijd, is Mads Pedersen bij Denemarken. Hij kan namelijk rekenen op Michael Mørkøv en tempobeulen als Mikkel Bjerg. Hetzelfde geldt voor het Duitse duo Phil Bauhaus/Pascal Ackermann, de kopmannen van de thuisrijders met mooie knechten als Roger Kluge, Nils Politt en John Degenkolb.

Outsiders van kleinere landen hebben we ook: Sam Bennett zal als Ier moeten opboksen tegen de grootmachten. In hetzelfde rijtje plaatsen we Alexander Kristoff (Noorwegen) en Stefan Bissegger (Zwitserland). Tot slot: het blijft een kampioenschap, dus wie weet krijgen we een verrassing als Zdenek Stybar of Iván Garcia Cortina met een late poging.

TV wegrit EK mannen 2022

Keuzes te over deze zondag. Zowel de NOS (op NPO 1 en via een livestream), Sporza (Eén) als Eurosport (hoofdkanaal en Player) zal live verslag doen van de titelstrijd bij de mannen. In de Leiderstrui is er bij via een liveblog, uitgebreid verslag, reacties na afloop en een verslaggever ter plekke.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws