Sweeck haalt zijn gram in Wereldbeker Maasmechelen, Van der Haar tweede Veldrijden
Veldrijden

Sweeck haalt zijn gram in Wereldbeker Maasmechelen, Van der Haar tweede

Sweeck haalt zijn gram in Wereldbeker Maasmechelen, Van der Haar tweede

Laurens Sweeck heeft de eerste editie van de Wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen voor mannen gewonnen. Hij reed in de Belgisch Limburgse velden solo naar de overwinning. Lars van der Haar werd tweede en Eli Iserbyt, de man op wie Sweeck gisteren ziedend was, derde.

Nadat Fem van Empel eerder op de middag na een spannende finale solo naar de overwinning wist te rijden, stonden de mannen klaar voor hun uurtje crossen. De belangrijke namen binnen de veldrittop gaven acte de présence, waaronder Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Laurens Sweeck, Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout. Ook de mannen reden onder goede weersomstandigheden. Het kwik tikte namelijk nog steeds de twintig graden Celcius aan.

Sweeck start snel, Hermans valt

Sweeck wilde maar wat graag sporiteve revanche nemen op zijn ex-ploeggenoot Iserbyt. Na de cross in Ruddervoorde een dag eerder hadden de twee namelijk een indirecte woordenwisseling middels de flashinterviews. Sweecks grote ambitie uitte zich in een enorm snelle start waarbij Sweeck direct het voortouw nam. Niet ver achter hem volgden onder meer Iserbyt, Van der Haar en Vanthourenhout. Hermans, een van de lokale favorieten, was in de eerste ronde al na een paar bochten letterlijk het veld in gedoken. Hij reed door zijn valpartij gelijk een flink stuk achter de kop van de koers.

In de tweede van negen rondes vormde zich er een grote kopgroep van zo'n tien renners. Op Hermans na waren alle (schaduw)favorieten hierin vertegenwoordigd. Een tempoversnelling van Iserbyt zorgde er echter voor dat deze groep net voor het ingaan van de derde ronde in tweeën gesplitst werd. Naast Iserbyt zaten ook Sweeck, Vanthourenhout en Niels Vandeputte mee voorin. Van der Haar zat door een net gedane fietswissel ietwat verderop in de achtervolgende groep: hij had wederom, net als een dag eerder in Ruddervoorde, te kampen met een lekke band.

Iserbyt valt letterlijk weg uit leidend trio

Slechte samenwerking voorin zorgde ervoor dat de vier al snel weer werden ingerekend door de achtervolgers. Er vormde zich als gevolg een nog grotere groep van zo'n twintig man, waarin Hermans ook weer was aangesloten. Tactisch positioneren leek voor de meeste renners het devies. Sweeck dacht daar echter anders over. Hij gaf er wederom een flinke snok aan en dat resulteerde andermaal in een uiteen getrokken kopgroep.

Sweecks aanval richtte fikse schade aan in de voorste gelederen. Enkel het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal, Iserbyt en Vanthourenhout, kon hem bijhouden. Iserbyt schoof in een bocht echter flink onderuit en verloor daardoor de aansluiting. Hij moest noodgewongen van fiets wisselen, daar zijn stuur scheef stond. Sweeck en Vanthourenhout vormden daardoor het kopduo, waarin eerstgenoemde de sterkste was. Hij sloeg een gaatje op Michael 'De Witte' Vanthourenhout en breidde dat steeds verder uit.

Sweeck neemt zijn sportieve revanche

De voorsprong van Sweeck op zijn dichtste achtervolger bedroeg met nog drie ronden te gaan circa vijftien seconden. Die dichtste achtervolger was inmiddels niet meer Michael Vanthourenhout, maar Lars van der Haar! De Terriër van Woudenberg wist zich te herpakken in de velden van Maasmechelen na een wat matige beginfase en trachtte de ontsnapte Sweeck bij te halen. Er leek echter geen maat te staan op de ontketende Sweeck, die zijn opgekropte frustratie sportief vorm wist te geven.

In de achtervolging vonden Van der Haar en Iserbyt elkaar, maar Sweeck zagen zij niet meer terug. Met nog twee ronden te gaan had de Crelan-crosser een halve minuut voorsprong bijeen gefietst. In de laatste ronde maakte Iserbyt een aantal foutjes, waardoor hij ook Van der Haar moest laten gaan. De Nederlander kwam wel wat dichter op Sweeck, maar de Vlaming kon ongestoord naar de overwinning soleren. Iserbyt werd nog wel derde.

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws