Voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023 | Het eerste duel tussen Van Aert en Van der Poel! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023 | Het eerste duel tussen Van Aert en Van der Poel!

Voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023 | Het eerste duel tussen Van Aert en Van der Poel!

Op vrijdag 22 december is het na Beringen en Essen alweer tijd voor de derde manche uit de Exact Cross. Dit keer dient het welbekende Zilvermeer in Mol als decor van een waarschijnlijk uiterst interessante veldrit, die vooral in het teken staat van het eerste duel duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In de Leiderstrui beschouwt voor!

De Zilvermeercross - welke wordt verreden in het oosten van de provincie Antwerpen - is een jonge maar inmiddels bekende wedstrijd. De eerste editie vond plaats in 2014, waarna de wedstrijd tot en met 2021 als 'losse cross' op de kalender stond. Sinds vorig jaar maakt de zandrace echter onderdeel uit van de Exact Cross.

Wie de erelijst erbij pakt, ziet in de eerste plaats bij de heren veel dezelfde namen prijken: vier keer Van Aert, twee keer Mathieu van der Poel, één keer David van der Poel en één keer Corné van Kessel. Bij de vrouwen zien we iets meer verschillende laureates, met onder anderen Sanne Cant, Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Laura Verdonschot, Jolien Verschueren en Sabrina Stultiens.

Laatste winnaars Exact Cross Mol

2022 Wout van Aert / Shirin van Anrooij
2021 Afgelast vanwege uitblijven goed tv-contract
2020 Wout van Aert / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Laura Verdonschot
2018 Corné van Kessel / Sanne Cant
2017 David van der Poel / Lucinda Brand
2016 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015 Wout van Aert / Sabrina Stultiens
2014 Wout van Aert / Jolien Verschueren

Parcours, weer en tijden Exact Cross Mol 2023

Het parcours in Mol - een 38.000 inwoners tellende gemeente die bekendstaat als hotspot in de Kempen - bestaat hoofdzakelijk uit zand. Zand, zand en nog eens zand, zo zou je het haast mogen noemen. Op het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer wordt in de zomer geregeld gezwommen, geroeid of gewaterskied. Ook vertoeven veel mensen graag een paar uurtjes op het strandje aan het meer, waardoor de term 'zandcross' niet geheel uit de lucht komt vallen.

Het lusje zelf is amper gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De race kent in principe twee lange zandpassages, die op kenmerkende wijze parallel aan elkaar lopen. Ook rond de achterin in het parcours gelegen duin vinden de dienstdoende coureurs een fikse zandpassage, die dan ook nog eens stevig omhoogloopt. Zijn er dan überhaupt wel bospassages? Ja, al zijn die zeer zeker wel in de minderheid. Het feit dat er vrijwel continu langs het Zilvermeer gereden wordt, zal sowieso mooie plaatjes gaan opleveren (iets wat we op basis van voorgaande edities kunnen bevestigen).

exactmol

Weer
Op woensdag en vrijdag valt er aardig wat regen in Mol, wat ervoor kan zorgen dat het zand voor sommigen lastiger te berijden wordt. Vrijdagmiddag is de kans op regen - als we de Belgische meteorologen mogen geloven - zo'n vijftig procent. Het is dus nog even afwachten of we daadwerkelijk een zandwedstrijd in bar en boze weersomstandigheden gaan krijgen.

Tijden:
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: rond 16.00 uur

Favorieten Exact Cross Mol 2023 - mannen 

In Mol starten er vrijdagmiddag twee absolute topfavorieten: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De jarenlange aartsrivalen nemen het voor het eerst sinds het WK veldrijden in Hoogerheide (dat is inderdaad een hele tijd geleden) weer tegen elkaar op, wat er ontegenzeggelijk voor zal zorgen dat er veel volk naar het Zilverveel afreist. Het fenomeen van Alpecin-Deceuninck heeft qua favorietenstatus misschien lichtjes de overhand, al is dat slechts een miniem verschil. Van der Poel liet in Herentals immers zien dat hij meteen als vanouds bij de pinken is. Dat gold echter ook voor de superster van Jumbo-Visma, zij het in een kwalitatief zwakker deelnemersveld.

Kortom, Van Aert en Van der Poel steken er met kop en schouders bovenuit in deze favorietenranking. Het lijkt voor de rest van het deelnemersveld dus een strijd om plek drie te gaan worden, met daarin Quinten Hermans, Niels Vandeputte en Gianni Vermeersch (alle drie Alpecin-Deceuninck-ploegmakkers van Van der Poel) als voornaamste gegadigden.

gianni vermeersch quinten hermans
Hermans en Vermeersch keerden in Herentals terug in het veld

Heren als Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck zijn er niet bij in Mol. Mede daarom ligt een door Alpecin-Deceuninck gedomineerde top vijf enorm voor de hand. Toch noemen we ook graag Toon Vandebosch (Crelan-Corendon), de terugkerende Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), Arne Baers (Circus-ReUz-Technord), Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes) en Vincent Bastaens (Spits CX Team).

Favorieten mannen Exact Cross Mol, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Outsiders: Quinten Hermans, Niels Vandeputte en Gianni Vermeersch (allen Alpecin-Deceuninck)
Longshots: Toon Vandebosch (Crelan-Corendon), Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes) en Vincent Bastaens (Spits CX Team)

Favorieten Exact Cross Mol 2023 - vrouwen

Puck Pieterse en Fem van Empel geven geen acte de présence in Mol. Dat resulteert er automatisch in dat Lucinda Brand dé te kloppen vrouw is. De sympathieke dame uit Dordrecht wist al twee keer eerder te winnen in Mol. Bovendien verkeert de dame van Baloise Trek Lions in een uitstekende vorm, daar zij Van Empel onlangs bijna wist te kloppen.

Het grootste gevaar voor Brand komt uit eigen hoek. Land- en ploeggenote Shirin van Anrooij reed tot nu toe slechts zes crosswedstrijden, welke bovendien niet allemaal even vlekkeloos verliepen. Zo finishte de 21-jarige Zeeuwse op de Citadel van Namen pas als veertiende. Toch moet Van Anrooij in staat geacht worden om in Mol mee te doen op het podium, temeer omdat ze vorig jaar nog victorie kraaide in het zand rondom het meer. Het parcours ligt haar dus zeker wel goed.

Voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023 | Het eerste duel tussen Van Aert en Van der Poel!
Van Anrooij won vorig jaar in Mol

Toen Van Anrooij vorig jaar won, finishte de talentvolle Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB) knap als vierde. Ook de jonge Britse is bezig aan een wisselvallig seizoen, bestaande uit stevige pieken maar ook diepe dalen. In Namen werd Bäckstedt 26ste (!), waardoor het dus wel gissen is naar haar vorm. Indien ze die weer heeft, moet ze zeker in ogenschouw genomen worden. Dat geldt ook voor sneeuwkoningin Manon Bakker (Crelan-Corendon), zandspecialiste Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Aniek van Alphen (Cyclocross Reds), Laura Verdonschot (De Ceuster - Bonache) en Blanka Kata Vas (SD Worx). Ten slotte noemen we ook Anna Kay, van wie inmiddels ook het nodige verwacht mag worden.

Favorieten vrouwen Exact Cross Mol, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Ludinda Brand (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) en Manon Bakker (Crelan-Corendon)
Longshots: Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB), Blanka Kata Vas (SD Worx), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)

TV Exact Cross Mol 2023

In tegenstelling tot vorig jaar wordt de wedstrijd niet in de avonduren verreden. Inschakelen kun je dus op de 'normale' tijden, vanaf 13.30 uur bij Sporza (VRT 1) en om 13.40 uur bij Eurosport en de online platformen (Eurosport.nl/Discovery+ en GCN+).

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws