Evenepoel wint nipt van Thomas en Hart en slaat dubbelslag in Giro d'Italia, Roglic verliest zeventien seconden Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel wint nipt van Thomas en Hart en slaat dubbelslag in Giro d'Italia, Roglic verliest zeventien seconden

Evenepoel wint nipt van Thomas en Hart en slaat dubbelslag in Giro d'Italia, Roglic verliest zeventien seconden

Remco Evenepoel heeft na zijn overwinning in de openingstijdrit ook de tweede individuele tijdrit op zijn naam geschreven. De Vlaming van Soudal Quick-Step maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Hij verwees INEOS Grenadiers-kopmannen Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) werd zesde, maar verloor slechts zeventien seconden.

In de achtste Giro-etappe, die uiteindelijk werd gewonnen door EF Education-EasyPost-vluchter Ben Healy, moest Evenepoel een weggereden elitegroepje, bestaande uit Primoz Roglic, Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart, laten lopen. De poulain van Patrick Lefevere verloor uiteindelijk veertien seconden op zijn naaste concurrenten, waarna alle ogen gericht waren op de tijdrit van zondag 14 mei. Op Moederdag stond de Giro-coureurs een 35 kilometer lange tijdrit, van Savignano sul Rubicone naar Cesena, over een biljartvlak parcours te wachten.

Naast het gegeven dat de route amper hoogtemeters bevatte, leken vooral de meteorologische fenomenen van invloed te gaan zijn op het koersverloop. Het had in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna gedurende de nacht van zaterdag op zondag immers flink geregend. Niet geheel onlogisch lag het ietwat technische parcours er dus spekglad bij. Eenieder die op voorhand goede zin had om volle bak in de richting van Cesena te rijden, hield beter rekening met de neerslag die met bakken uit de hemel was gekomen. Ondanks dat Evenepoel tekenen van zwakte vertoonde in de rit naar Fossombrone, was de 'Kannibaal van Schepdaal' nog altijd de topfavoriet om te triomferen in de tweede tijdrit. Wél kon hij rekenen op geduchte concurrentie van mannen als Roglic, Thomas, Hart, Joao Almeida en Stefan Küng.

Hoole doet het rustig aan, Matthews krijgt te maken met kettingproblemen

Zoals wel vaker het geval is bij tijdritten, werd de startvolgorde hoofdzakelijk bepaald op basis van de stand van zaken in het algemeen klassement. Als gevolg daarvan was Veljko Stojnic (Team Corratec) de 'eer' toebedeeld om als eerste van het startpodium te rollen. In het eerste blok met starters bevond zich ook een aantal Nederlanders, getuige het feit dat mannen als Daan Hoole en Martijn Tusveld bij de eerste starters hoorden.

Omtrent Hoole lagen de verwachtingen redelijk hoog, aangezien de sterke Trek-Segafredo-Nederlander een fervent hardrijder is. Maar wie hoopte op een straffe prestatie van de man uit Zuid-Holland kwam van een koude kermis thuis. Hoole deed het rustig aan en gaf direct na zijn binnenkomst ook tegen de pers aan dat hij niet voornemens was geweest om voluit te gaan. Michael Matthews, van wie door sommige wielerliefhebbers en -analisten ook eventueel iets werd verwacht, had intussen te kampen gekregen met kettingproblemen en zag zijn 'kansen' in rook opgaan. Wat inmiddels ook duidelijk was geworden, was dat het leek alsof de fans naar een verkapte Christopher Nolan-sciencefictionfilm aan het kijken waren, getuige de tijdrithelmen die wel iets weg hadden van een astronautenhelm.

Verslag loopt verder onder tweet.

Mollema zet goede tijd neer, maar Küng lost hem al snel af in de hot seat

Vooraleer de startmomenten van de topfavorieten voor de roze trui echt dichtbij kwamen, zagen we een paar mannen die op voorhand een kansje werd toegedicht niet in de buurt komen van de toptijden. Healy leek, niet geheel verrassend, nog wat vermoeid van zijn solo-onderneming van één dag eerder en voor meervoudig wereldkampioen Rohan Dennis (Jumbo-Visma) leek het van niet beter kunnen. Bauke Mollema, die om 14.48 uur was gestart, liet de wielerwereld niet veel later zien dat hij met flinke ambities bezig was aan zijn strijd tegen de klok naar finishplaats Cesena, een middelgrote stad waar wielerlegende Marco Pantani het levenslicht zag. Mollema zette onderweg een paar goede tussentijden neer en bleek aan de meet de allersnelste te zijn: 42.23 was zijn tijd. De Trek-Segafredo-renner loste Michael Hepburn (Team Jayco-AlUla) af in de hot seat.

Mollema kon de hot seat letterlijk en figuurlijk niet lang warmhouden, daar mede-topfavoriet Küng al snel ruim onder de tijd van de Nederlands kampioen dook: de Zwitser deed er 41 minuten en 28 seconden over. Naarmate de klok van vier uur steeds meer in zicht kwam, konden de wielerliefhebbers zich langzaam maar zeker gaan opmaken voor de klassementsrenners.

Verslag loopt verder onder tweet.

Caruso verrast, INEOS Grenadiers-kopmannen Thomas en Hart rijden bijzonder sterke tijdrit

Wie o wie ging de doorweekte chrono winnen? Had Küng een te scherpe tijd neergezet voor de heren uit het klassementsgilde of doken Evenepoel en co (ruimschoots) onder de tijd van de Groupama-FDJ-renner? De best geklasseerde renners startten om de drie minuten, waarmee het zo goed als uitgesloten leek -pech en valpartijen daargelaten - dat één van de kopmannen ingehaald zou worden. Arensman leek onderweg over goede papieren voor een mooie eindtijd te beschikken, maar de 'Pelikaan van Deil' leek zijn tijdrit ietwat verkeerd te hebben ingedeeld en kwam uiteindelijk bij lange na niet aan de tijd van Küng (aan de meet gaf hij twintig seconden toe).

Jay Vine dan? De Australiër van UAE Team Emirates werkte weliswaar een sterke tijdrit af, maar kwam tekort voor de snelste tijd. Toch hield de ex-Zwift-kampioen aardig wat klassementsmannen (zoals Pavel Sivakov en Hugh Carthy) ruim achter zich. Damiano Caruso rijdt eigenlijk de gehele ronde al sterk rond en gaf in de tijdrit nogmaals blijk van zijn goede vorm. Hij was sneller dan Vine. Ook Aleksandr Vlasov overtuigde. De Rus van BORA-hansgrohe was op zijn beurt weer iets sneller dan Caruso.

Evenepoel houdt Thomas één seconde achter zich en slaat daarmee dubbelslag

Het was vervolgens wachten op INEOS Grenadiers-boys Thomas en Hart, die allebei sterk onderweg waren aan de meetpunten. Hart was nipt (41.26) sneller dan Küng en mocht plaatsnemen in de hot seat. Het was vervolgens wachten op Thomas, die steady aan het doorstampen was en op het oog op weg leek naar de snelste tijd. En zo geschiedde: Thomas was welgeteld één seconde sneller (41.25) dan Hart. De sympathieke 36-jarige routinier, die bekend staat om zijn met cynisme doorspekte humor, liet daarmee andermaal zien dat er met hem altijd rekening gehouden moet worden.

Roglic had zijn tijdrit goed ingedeeld, want hij reed extreem constant rond. Uiteindelijk kwam hij binnen met een tijd van 41.41. Wat restte, was het wachten op Evenepoel, die naar alle waarschijnlijkheid zijn krachtenarsenaal ietwat overschat had, daar de kleine Vlaming bij het eerste tussenpunt ruim de snelste was, maar bij het tweede tussenpunt nog maar twee seconden sneller was dan Welshman Thomas. Aan de finish was dat nog één seconde, waarmee Evenepoel wel met een extra etappezege (in een tijd van 41.24) naar de rustdag trok. Hij sloeg bovendien een dubbelslag, want rozetruidrager Andreas Leknessund kwam in het tijdritstuk niet voor.

Uitslag etappe 9 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van etappe 9 in Giro d'Italia 2023 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws