Het klinkt bizar, maar is nu echt waar: Carapaz kan olympische titel niet verdedigen, Narváez naar Spelen Wielrennen
Wielrennen

Het klinkt bizar, maar is nu echt waar: Carapaz kan olympische titel niet verdedigen, Narváez naar Spelen

Het klinkt bizar, maar is nu echt waar: Carapaz kan olympische titel niet verdedigen, Narváez naar Spelen

Het zat er al een tijdje aan te komen en het is nu dan ook echt officieel: Richard Carapaz, de man die namens Ecuador in 2021 in Tokio het goud op de weg veroverde, kan zijn titel niet verdedigen. Het Zuid-Amerikaanse land heeft maar één startbewijs en deze is maandagavond door het Ecuadoraanse Olympisch Comité aan Jhonatan Narváez toebedeeld. Dat meldt het op X.

Carapaz bleef in 2021 in een bergachtige editie van de wegwedstrijd onder meer Wout van Aert en Tadej Pogacar solo voor. In 2024 dus geen kans voor de renner van EF Education-EasyPost om zijn titel te prolongeren. Narváez verzamelde meer UCI-punten dit jaar en dat was voor de bond het criterium om iemand aan te wijzen voor de enige plaats op de startlijst van de wegwedstrijd. Aan de koers op 3 augustus doen sowieso maar weinig renners mee. Zo mag België maar vier renners afvaardigen en Nederlands zelfs nog eentje minder.

Carapaz in zak en as over discussie, bond klopte aan bij Lappartient

Eerder lieten Carapaz en Narváez, die verklaarden geen rivalen te willen zijn in de discussie, al het nodige van zich horen. Zo was eerstgenoemde uiteraard totaal niet blij met de aanwijzing van Narváez en was hij het ook niet helemaal eens met de manier van de benoeming. Narváez bracht dan weer een boodschap de wereld in dat hij vond dat de afgesproken criteria moesten worden gerespecteerd.

Ondertussen maakte de Ecuadoraanse sportwebsite Primicias zelfs bekend dat er druk contact is geweest om Ecuador een tweede startbewijs te geven voor de wegwedstrijd in Parijs. De wielerbond heeft hiervoor zelfs David Lappartient gebeld, de baas van de UCI. Daar komt, althans voorlopig, in ieder geval geen groen licht voor. En dus een hard gelag voor Carapaz. Het profiel van de wegrit, met veel korte klimmetjes, lijkt echter wel meer op het lijf geschreven van de dit seizoen zo succesvolle Narváez.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news